Procurorii DIICOT Alba atacă mafia pensionărilor ilegale. 9 mandate de reţinere pe 24 de ore UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei dintre persoanele aduse la DIICOT Alba pentru audieri
Trei dintre persoanele aduse la DIICOT Alba pentru audieri

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări faţă de 119 învinuiţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a  unui grup infracţional nestructurat şi înşelăciune.

UPDATE 7: Procurorii DIICOT au emis în cursul serii nouă mandate de reţinere pe 24 de ore, dintre care unul în lipsă pe numele a tot atâtea persoane din totalul celor 50 audiate. Dintre cele nouă persoane, trei sunt femei, iar una este funcţionară la Casa de Pensii Alba. Surse neoficiale afirmă că este vorba despre Viorica Călin. Persoanele reţinute vor fi prezentate joi la Tribunalul Alba cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile. Mandatele de reţinere au fost emise doar pe numele membrilor grupării infracţionale. Beneficiarii serviciilor au fost audiaţi după care au fost lăsaţi să plece.

UPDATE 6: Gruparea lucra pe paliere, unii falsificau documentele, alţii căutau persoanele cărora să le vândă aceste documente, în timp ce funcţionari de la Casa de Pensii Alba se ocupau cu înregistrarea documentelor şi întocmirea dosarelor de pensie. Beneficiarii sunt persoane care nu au lucrat deloc sau care aveau vechime puţină pentru a putea primi pensie. Membrii grupării îşi căutau singuri clienţii, dar beneficiau şi de sprijinul unor funcţionari de la Casa de Pensii.

Au existat şi situaţii în care oamenii au apelat din proprie iniţiativă la serviciile grupării, pentru că au aflat de la vecini sau cunoscuţi, care deja primeau pensii mai mari. Persoanele apărau ca angajaţi au unor societăţi din toată ţara cum ar fi SC Contas SA Bucureşti, Explotaţii Forestiere Zăvoi, Unicom SA Bucureşti şi chiar la instituţii cum ar fi Spitalul Judeţean Cluj. Audieri vor avea loc şi în zilele următoare.

UPDATE 5: Procurorul Danusia Boicean, şeful DIICOT Alba Iulia, a declarat că a fost începută urmărirea penală împotriva a 119 de persoane. „Sunt acuzate de constituirea şi aderarea la un grup infracţional nsetructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea. Activitatea infracţională a început în anul 2006. Membrii reţelei falsificau cărţi de muncă, certificate de calificare profesională, diplome de bacalaureat, diplome de licenţă, ateatate profesionale, adeverinţe cu sporuri. Ne-am sesizat la scandalul din 2007 cu diplomele de bacalaureat false. Iniţal au existat două reţele, una care acţiona în zona Munţilor Apuseni din Alba şi alta în restul ţării, care s-au unit. Gruparea lucra pe paliere, unii falsificau documentele iar alţii căutau persoanele cărora să le vândă aceste documente. Este vorba despre persoane care nu au lucrat deloc sau care aveau vechime puţină pentru a putea primi pensie. Am găsit şi o persoană care nu a lucrat deloc, dar care primeşte pensie de 14-15 milioane de lei vechi pe lună“, a spus Danusia Boicean.

image

Click pe poze pentru galerie foto

Şefii grupării sunt doi fraţi, Constantin Toma şi Daniel Toma împreună fiul unuia dintre ei. De la Casa de Pensii Alba au fost aduse pentru audieri două femei. Una dintre acestea este Viorica Călin, care lucrează în cadrul biroului registratură.

image

Beneficiar al unei pensii ilegale adus pentru audieri

UPDATE 4: Încă trei persoane (bărbaţi) ridicate în urma percheziţiilor au ajuns la Alba Iulia. Cea mai mare parte a învinuiţilor vor fi aduşi cu un autobuz în cursul zilei. Prejudiciul invocat în anchetă se ridică la 1 milion de lei noi, respectiv 10 miliarde de lei vechi.

image

Beneficiar al unei pensii ilegale adus pentru audieri

UPDATE 3: La sediul DIICOT Alba Iulia au fost aduse  pentru audieri primele persoane din gruparea infracţională.  Din maşina Poliţiei, însoţiţi de mascaţi,  au ieşit doi bărbaţi şi o femeie, toţi din municipiul Turda, judeţul Cluj. În faţa procurorilor a fost adusă şi o a patra persoană, o femeie care lucrează la Casa de Pensii Alba.

UPDATE 2: Comunicatul Insepctoratului General al Poliţiei Române: „ Poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Alba, Bucureşti, Cluj, Satu Mare, Oradea, Teleorman şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Alba, beneficiind de suportul tehnic şi informativ al structurilor specializate din cadrul I.G.P.R., efectuează cercetări faţă de 119 suspecţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, fals material în înscrisuri oficiale şi înşelăciune.

Acţiunea din această dimineaţă vizează destructurarea unei grupări infracţionale, membrii grupării având drept scop obţinerea de venituri ilicite din pensionarea frauduloasă a unor persoane şi procurarea unor documente de studii false. Din investigaţiile efectuate până în prezent a reieşit că membrii grupării au acţionat pe raza judeţelor Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, precum şi pe raza municipiului Bucureşti.

În vederea descoperirii şi ridicării unor mijloace de probă sunt în derulare, la acest moment, 17 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti (5), a municipiului Turda (3) şi a judeţelor Bihor (5), Alba (2), Teleorman (1) şi Satu Mare (1). Persoanele sunt suspectate că au procurat diplome de studiu false - diplome de bacalaureat, diplome de licenţă, certificate de calificare profesională, iar în baza acestor diplome, beneficiarii exercitând diverse profesii pentru care nu aveau calificarea necesară.

De asemenea 50 de persoane sunt suspectate că au beneficiat în mod ilegal de pensie, la baza întocmirii dosarelor de pensie prezentate Caselor Judeţene de Pensii acestea constând în înscrisuri falsificate, respectiv cărţi de muncă şi adeverinţe de salariat. Dosarele de pensie erau falsificate integral sau parţial de către membrii grupării şi introduse în plată cu complicitatea unor funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Publice Alba.

Acţionând în această modalitate, membrii grupării au produs un prejudiciu de peste 10 miliarde de lei vechi.  La sediul D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost conduse în vederea audierii 50 de persoane.“

UPDATE 1: Cercetările procurorilor în acest dosar au început în urmă cu aproximativ doi ani, la sesizarea conducerii Casei de Pensii Alba. „A fost sesizată prezentarea în dosarele de pensionare a unor cărţi de muncă şi adeverinţe de vechime sau de spor în muncă care prezentau suspiciunea de a fi falsificate. De la instituţia nostră au fost ridicate aproximativ 15 - 20 de dosare de pensie. Am colaborat foarte bine cu procurorii şi poliţia“, a spus Alexandru Retegan, directorul Casei de Pensii Alba. Acesta nu a putut confirma sau infirma faptul ca şi funcţionari ai instituţiei să fie implicaţi în dosar.

Acţiunea procurorilor D.I.I.C.O.T. vizează destructurarea unei grupări infracţionale,  membrii grupării având drept scop obţinerea de venituri ilicite, din pensionarea frauduloasă a unor persoane şi procurarea unor documente de studii false. Membrii grupării au acţionat pe raza judeţelor Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, precum şi pe raza municipiului Bucureşti.

În vederea descoperirii şi ridicării unor mijloace de probă sunt în derulare, la acest moment, 17 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti - 5 , a municipiului Turda - 3 şi a  judeţelor Bihor - 5 , Alba - 2, Teleorman -1 şi Satu Mare - 1. În sarcina învinuiţilor se reţine că au procurat diplome de studiu false - diplome de bacalaureat, diplome de licenţă, certificate de calificare profesională, în baza acestor diplome, beneficiarii exercitând diverse profesii pentru care nu au calificarea necesară. Se mai reţine, în sarcina unui număr de 50 de învinuiţi, că au beneficiat în  mod ilegal  de pensie, la baza întocmirii dosarelor de pensie prezentate Caselor Judeţene de Pensii stând înscrisuri  falsificate – cărţi de muncă, adeverinţe de salariat, etc.

Dosarele de pensie erau falsificate integral sau parţial de către membrii grupării şi introduse în plată cu complicitatea unor funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Publice Alba. Acţionând în această modalitate, membrii grupării au  produs un prejudiciu estimat la peste 10 miliarde lei vechi.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia vor fi conduse la audieri 50 de persoane. Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO  Alba, BCCO Bucureşti, BCCO Cluj, BCCO Satu Mare, BCCO Oradea, BCCO Teleorman şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IJJ Alba.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite