Alba Iulia: Primăria nu are bani pentru restaurarea Palatului Principilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Primăria nu are bani pentru restaurarea Palatului Principilor
Alba Iulia: Primăria nu are bani pentru restaurarea Palatului Principilor

Primăria Alba Iulia a demarat lucrările de reparaţii pentru a opri degradarea Palatului Principilor. Clădirea ar urma să fie administraţiei locale, iar după orele de program va putea fi vizitată de turişti.

De o lună de zile au început lucrările de curăţare atât a interiorului Palatului Principilor cât şi a zonei exterioare, după ce timp de doi ani de zile acesta a fost lăsat în paragină. Palatul Principilor a fost reşedinţa lui Mihai Viteazul, iar ultima dată clădirea a fost folosită drept cazarmă militară.

Redat circuitului turistic

La sfârşitul lunii iunie a acestui an, Palatul Principilor a intrat în în administraţia Primăriei Alba Iulia, care a şi demarat o serie de lucrări de reabilitare.

„Cred că a trecut o lună de când am intrat pentru prima dată aici. Acum e cu totul altfel, arată mult mai bine, mai civilizat. S-a curăţat toată vegetaţia, s-au început lucrările la tot ceea ce înseamnă acoperiş”, a precizat primarul Mircea Hava. Acesta a spus că se fac o serie de studii pentru a se folosi cât mai eficient spaţiul, şi pentru ca acesta să fie dat circuitului turistic.

„Acum se lucrează la partea de cercetare. Palatul a suferit foarte multe transformări. Trebuie să ştim exact ceea ce a fost aici, iar abia apoi vom putea aplica tema de proiectare, consiliul local Primăria şi probabil Consiliul Judeţean, urmând a-şi muta sediul administrativ aici”, a completat primarul.

Fără fonduri financiare

În momentul de faţă nu există bani pentru reabilitarea completă a clădiri, suma necesară fiind estimată la cel puţin 10 milioane de euro. Palatul Principilor Transilvaniei nu poate fi cuprins deocamdată în niciun proiect de finanţare europeană.

„Vom face tot ceea ce putem pentru a găsi sursele de finanţare. Dacă aveam clădirea anul trecut, puteam să aplicăm pentru un program europeran. Între timp fondurile s-au utilizat, existând şanse de finanţare abia din 2013. Trebuie să găsim alte surse se finanţare, fie de la bugetul local, de la Guvern sau printr-un credit”, a mai precizat Mircea Hava.

 După părerea specialiştilor, în maxim o lună de zile se vor încheia lucrările realizate în scopul stopării degradării imobilului.


Turiştii sunt încântaţi

În ultima perioadă de timp turiştii vin în număr tot mai mare în Cetatea Marii Uniri. „Este prima dată când mă aflu la Alba Iulia. Eu sunt din Constanţa. Este foarte bine că se fac astfel de lucrări de care se pot bucura atât turiştii cât şi localnicii”, a spus  constănţeanca Maria Narta, de 24 de ani.

Şi oamenii din judeţ găsesc Alba Iulia deosebită. „Nu sunt din localitate, dar îmi place cum s-a dezvoltat oraşul. Este foarte bine că ceea ce se învăţa din cărţile de istorie, îşi găseşte acum aplicabilitatea la Alba Iulia. Am vizitat şi Traseul celor trei fortificaţii şi mă bucur că învăţăm încet, dar sigur, să punem în valoare moştenirea culturală lăsată de înaintaşi”, a declarat profesorul Valentin Sicoe, în vârstă de 36 de ani, din comuna Sohodol.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite