Primul bust dedicat poetului Adrian Păunescu va fi la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păunescu, pe Aleea Scriitorilor
Păunescu, pe Aleea Scriitorilor

Bustul dedicat poetului Adrian Păunescu, dispărut la începutul acestei luni, va fi dezvelit pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Sculptura va fi amplasată în apropierea monumentului  care-l reprezintă pe Grigore Vieru. La festivitatea de dezvelire este aşteptată şi fiica poetului, Ana Maria Păunescu.

Bustul din bronz a fost realizat de sculptorul Romi Adam din Alba Iulia. Artistul spune că s-a mobilizat de îndată ce a apărut ideea realizării unui bust în cinstea marelui om de cultură. „Pentru mine a fost o  onoare, o mare provocare să dau viaţă bustului marelui om de cultură Adrian Păunescu, pentru patriotismul de care a dat dovadă. M-am mobilizat şi în două săptămâni am reuşit să duc la bun sfărşit sculptura“, a spus Romi Adam, sculptor

Adam Romi susţine că l-a întâlnit o singură dată pe Adrian Păunescu,  anul trecut, la Alba Iulia. „ Am analizat zeci de poze care-l reprezentau pe marele poet. Am încercat să redau figura lui Păunescu din perioada de mijloc a vieţii lui.  În timp ce lucram mi-am amintit că am auzit la marele om de cultură sintagma «Acum sunt împăcat cu toţi şi nu mai doresc nimănui răul». Mi-a plăcut, mi-a dat un suflu teribil şi ca atare figura poetului are o uşoară încărcătură de sobrietate, dar surprinde şi vulcanul interior al marelui om de cultură“, a  mai adăugat Romi Adam.

Sculptura  va fi dezvelită şi sfinţită marţi, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, situată în centrul oraşului, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, în prezenţa participanţilor la Congresul Spiritualităţii Româneşti.

Păunescu, pe aceeaşi alee cu Grigore Vieru

Amplasat în Parcul Mihai Eminescu, monumentul a fost realizat cu sprijinul financiar al CJ Alba şi Consiliului Local Alba Iulia, care au contribuit cu aproape 25.000 de lei. „Cu această ocazie  va fi lansată şi revista «Alba Iulia - In memoriam Adrian Păunescu», care a fost  editată de Consiliul Judeţean Alba, şi care surprinde evenimentele marcante la care a participat marele om de cultură la Alba Iulia“, a precizat George Şinca, purtător de cuvânt CJ Alba.

Bustul, primul dedicat poetului Adrian Păunescu, va fi dezvelit la exact un an, după ce pe aceeaşi alee a fost amplasat un monument care îl reprezintă pe Grigore Vieru. Marele om de cultură din Moldova a fost el o prezenţă permanentă, în perioada 2002-2008, la Congresul Spiritualităţii Româneşti de la Alba Iulia.
La festivitate este aşteptată şi fiica poetului, Ana Maria Păunescu. Marele om de cultură a participat la toate cele opt ediţii ale Congresului desfăşurate la Alba Iulia, fiind ales chiar preşedinte al forului cultural.

Congresul Spiritualităţii , care a debutat în 1993 la Băile Herculane, a ajuns în acest an  la cea de-a XIV-a ediţie. Manifestarea este considerată de oamenii de cultură  unica formă organizată, unitară, de întrunire a reprezentanţilor românilor din întreaga lume. În acest an, la Alba Iulia sunt aşteptaţi delegaţi din peste 30 de ţări şi zone de românitate.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite