Primul Congres al Spiritualităţii Româneşti pentru „Alba Iulia capitală culturală europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Crăciun prezintă medalia aniversară a Congresului, pe care apar chipurile lui Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga şi steagul dacic
Victor Crăciun prezintă medalia aniversară a Congresului, pe care apar chipurile lui Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga şi steagul dacic

Propunerea istoricului Mircea Dogaru a fost susţinută de preşedintele Congresul Spiritualităţii Româneşti, Victor Crăciun, dar şi de români veniţi din diaspora.

Congresul Spiritualităţii Româneşti, parte componentă a manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, care  reuneşte români din diaspora , s-a deschis luni, la Alba Iulia. Istoricul Mircea Dogaru a propus ca lucrările celei de-a XV-ediţii a evenimentului cultural să fie dedicate proiectului „Alba Iulia capitală culturală europeană 2020“.

Propunerea a fost îmbrăţişată atât de preşedintele Congresul Spiritualităţii Româneşti, Victor Crăciun, cât şi de români veniţi din afara graniţelor naţionale. Victor Crăciun a ţinut să sublinieze că nu înţelege de ce oraşe mari, precum Iaşul, fac concurenţă proiectului prin care Alba Iulia ar putea fi nominalizată drept capitală culturală europeană  în 2020.

„Consider că Alba Iulia este centrul unificator al conştiinţei de neam. De la Alba Iulia se strigă:  «Vrem să unim ţara». Alba Iulia este ultima metereză, ultimul pilon al rezistenţei spirituale româneşti“, a spus şi generalul Mircea Chelaru, unul dintre participanţii la Congres.

Pe un ton ironic, preşedintele Congresului a făcut o paralelă cu vestitele congrese de pe vremea regimului communist. „Avem un atu faţă de Ceauşescu, care a organizat doar 14 congrese. Vreau să-l continuăm tot la Alba Iulia“, a spus Victor Crăciun.

La Congres sunt aşteptaţi în jur de 190 de invitaţi din peste 30  de ţări şi zone de românitate. Lucrările propriu-zise ale Congresului se vor desfăşura marţi, 29 noiembrie, începând cu ora 10.00 şi pe parcursul zilei de miercuri, 30 noiembrie.

Consultaţi aici programul integral al Congresului

Dezbaterile se vor axa pe patru  teme majore: „ Alba Iulia, în istoria naţională şi în viaţa lumii“, „Bicentenarul raptului Basarabiei 1812-2012 şi urmările lui istorice“, „Valori româneşti în cultura universală“  şi „ASTRA  la 150 de ani de la înfiinţare“

Va fi lansat şi un album aniversar ilustrat al celor 15 ediţii ale Congresului, precum şi o medalie pe care apar chipurile poetului naţionaal Mihai Eminescu şi istoricului Nicolae Iorga, şi steagul dacic.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite