Alba Iulia: Primul spital din Alba pe butuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi, de la ora 8.30, spitalul orăşenesc din Zlatna nu mai are gaz. Datoria spitalului faţă de E.ON Gaz  este de 60.000 de lei.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba este la acest moment pe linia de plutiure. Datoriile sale către furnizorii de utilităţi şi către furnizorii de medicamente nu sunt consistente.

Spitalul orăşenesc din Zlatne este însă într-o situaţie cu mult mai gravă, are restanţe financiare, acumulate în ultimii ani, la gaz, la curent şi personal, de aproape 440.000 de lei, pe care nu le poate plăti din bugetul de criză.

Restanţe de anul trecut la tichetele de masă

Astăzi, la ora 8.30 E.ON Gaz a oprit furnizarea gazului către spitalul din Zlata, iar unitatea ar putea să rămână şi fără curent electric. Managerul interimar al spitalului, Alexandru Olălău, a făcut cunoscută situaţia dezastruoasă a spitalului la ultima şedinţă a Consililului Judeţean. În acestă dimineaţă el a înaintat Direcţiei de Sănătate Publică Alba şi Consiliului Judeţean o altă informare despre situaţia actuală.

„Datoria la gaz este de 60.000 de lei. La curent datorăm 5.000 de lei. Am plătit la mijlocul lunii iulie 3.400 de lei la gaz, dar nu am putut  achita o  sumă mai mare. Din februarie, de când sunt interimar, am plătit la zi drepturile salariale ale personalului, dar nu şi tichetele de mară. Acestea nu au mai fost acordate de anul trecut”, a explicat Alexandru Olălău.

Managerul spitalului din Zlatna crede că situaţia va putea fi însă remediată şi speră la un ajutor. „Nu sunt sume extraordinar de mari, sper să primim banii de la Consiliul Judeţean prin Primăria Zlatna şi să achităm datoriile”, a mai spus Alexandru Olălău.

Situaţie dificilă şi în viitor


Potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii, de la începutul anului viitor spitalele ar trebui să treacă în administrarea autorităţilor locale. Spitalul din Zlatna, care ar putea fi adus pe linia de plutire, pentru moment, este posibil să se confrunte în viitor cu probleme la fel de grave. Primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran spune că bugetul local al oraşului nu va putea suporta întreţinerea spitalului.

„Bugetul actual al oraşului nu suportă astfel de cheltuieli. Vom găsi la acel moment o soluţie pentru spital. Este posibil ca acesta să se transforme în secţie externă a Spitalului Judeţean Alba”, a spus primarul oraşului Zlatna.  

Paradoxuri în sănătate


Nici la capitolul personal medical specializart sitalele din judeţul Alba nu stau însă prea bine, iar din această cauză sunt nevoite să angajele medici specialişti şi rezidenţi în ultimul an. Ministerul Sănătăţii a deblocat 57 de posturi medicale. Pentru acestea au susţinut examen doar 10 medici. Rezultatele vor fi afişate mâine, iar în data de 14 august medicii vor fi repartizaţi pe posturile vacante, iar spitalele din judeţ vor avea de plătit din bugetul restrictiv, câteva salarii în plus.


                                                                          

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite