Primele condamnări la Alba Iulia în dosarul „utilajelor furate din UE“: închisoare cu executare pentru trei inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au pronunţat vineri prima sentinţă în dosarul „utilajelor furate din UE“. Cinci inculpaţi care au recunoscut fapteele au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea, trei cu executare, iar doi cu suspendare.

Este vorba despre Liptak Florin Radu, Băda Iulian Iosif, Jelea Toma Mihai, Tăuşan Ioan şi Irimia Cornel. Aceştia şi-au însuşit probele administrate în faza de urmărire penală, au fost audiaţi, iar cauza a fost disjunsă într-un nou dosar judecat separat de dosarul principal. Prin această decizie au putut beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei maxime pe care o puteau primi.

„Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor 5 inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între 1 an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani închisoare cu executare“, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel.

Închisoare cu executare pentru trei inculpaţi

Inculpatul Irimia Cornel a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare şi 2 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Liptak Florin Radu a primit tot 4 ani închisoare cu executare şi 2 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

Inculpatul Băda Iulian Iosif a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare şi 2 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Cu privire la acest inculpat instanţa a dispus revocarea suspendării condiţionate a pedepsei de 2 ani închisoare la care fusese condamnat în 2008 într-un alt dosar, astfel încât în final inculpatul va executa pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 4 luni închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii de arestare preventivă a celor trei inculpaţi condamnaţi la închisoare cu executare.

Sentinţă cu apel la ÎCCJ

Tăuşan Ioan şi Jelea Toma Mihai, judecaţi în stare de libertate, au fost condamnaţi la pedeapsa de câte un an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire. Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile, competenţa de soluţionare a apelului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pentru ceilalţi inculpaţi în „dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene”, printre care şi fostul şef al SRI Alba Ioan Tarnu şi poliţistul de la „Crimă Organizată, Liviu Schiau, va continua judecata în dosarul iniţial, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 12.12.2011.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite