Amendă de 15.000 de lei aplicată primarului din Ocna Mureş anulată în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Drăguţ
Augustin Drăguţ

Primarul oraşului Ocna Mureş, Augustin Drăguţ, a câştigat procesul civil cu Inspectoratul în Construcţii Alba. Dosarul a avut ca obiect amenda de 15.000 de lei aplicată acestuia pentru avizarea magazinului Plus prăbuşit în urma alunecărilor de teren din decembrie 2010.

Tribunalul Alba a pronunţat marţi o sentinţă definitivă în dosar şi a admis recursul primarului. La instanţa de fond, Judecătoria Aiud, Augustin Drăguţ a pierdut procesul. Decizia de la Tribunal a fost pronunţată cu „opinie separată“, ceea ce înseamnă cu doi judecători au fost în favaoarea admiterii recursului primarului, iar unul împotrivă.

„S-a dovedit că nu sunt vinovat“

„Este o sentinţă normală şi dreaptă şi arată că justiţia în România funcţionează. S-a dovedit prin actele care le-am despus la dosar că nu sunt vinovat. Au existat atunci două procese verbale, unul în 29 decembrie 2010 care a zis că am acţionat în regulă şi altul din 13 ianuarie 2011, prin care a venit Inspectoratul în Construcţii şi m-a scos vinovat“, a spus Augustin Drăguţ. Primarul a mai precizat că s-a dorit scoaterea lui ca şi ţap ispăşitor. „Vinovaţii trebuie căutaţi în altă parte. Primarul, în astfel de cazuri nu ia singur decizia. Nu semnează numai el. Documentele au fost semnate şi de secretarul primăriei şi de arhitectul şef al oraşului. Nu puteam să nu semnez autorizaţia de construcţie pentru că riscam să mă dea firma în judecată şi să îmi ceară profitul pierdut“, a completat primarul din Ocna Mureş.

Motivul pentru care a fost amendat de Inspectoratul în Construcţii a fost faptul că a eliberat autorizaţia de construcţie fără a avea la dosar avizul Institutului de Cercetări Miniere de la Cluj-Napoca. Primarul a spus la vremea respectivă că documentul a existat la momentul emiterii autorizaţiei dar a fost înregistrat cu întârziere. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului în Construcţii, în documentul de la Institutul de Cercetări Miniere se afirma că nu este recomandabilă construirea magazinului Plus în zona respectivă.

Construcţia a fost ridicată după ce reprezentanţii firmei au dat o declaraţie pe propria răspundere. Magazinul s-a dovedit benefic pentru comunitatea locală, în sensul că preţurile au scăzut la nivelul întregului oraş. După dispariţia magazinului, şi absenţa concurenţei, preţurile au revenit la valori mai ridicate.

Craterul din centrul oraşului

Alunecarea de teren de la Ocna Mureş a avut loc în 22 decembrie 2010. O suprafaţă de teren de peste 10.000 de metri pătraţi s-a prăbuşit într-un crater uriaş format în apropierea centrului oraşului. Supermarketul Plus s-a prăbuşit în apă, împreună cu alte câteva imobile din apropiere şi cu drumul care asigura accesul în oraş.

image

Motivul prăbuşirii solului l-a reprezentat formarea unui gol în subteran, în galeriile fostei mine de sare din oraş. Pagubele înregistrate s-au ridicat la peste 2 milioane de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite