Alba Iulia: Primăriile au nevoie de milioane de lei pentru unităţile medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică Alba a centralizat necesităţile financiare ale celor 12 unităţi spitaliceşti din judeţ, înainte de declanşarea procesului de descentralizare preconizat pentru începutul anului 2010. Spitalele din judeţul Alba au nevoie de peste 58 de milioane de lei pentru reparaţii şi dotări.

Lista cu necesarul de investiţii a fost solicitată de Ministerul Sănătăţii Publice, a fost întocmită de fiecare spital în parte şi cuprinde şi sumele pe care autorităţile locale ar trebui să le aloce unităţilor după ce acestea vor trece în administrarea consiliilor locale.
În document sunt cuprinse lucrările de reabilitare la clădirile care aparţin spitalelor dar şi necesarul de echipamente şi aparatură medicală care nu se regăsesc pe lista celor considerate de înaltă performanţă. „Lista a trebuit să o predăm Ministerului Sănătăţii până astăzi. Pe ea sunt trecute lucrările care ar trebui făcute în spitale şi sumele de bani de care unităţile spitaliceşti ar avea nevoie anul viitor. Este o listă oriemntativă astfel încât primăriile să aibă o idee de necesarul financiar al spitalelor pe care le vor administra”, a explicat directorul direcţiei de Sănătate Publică Alba, medicul Adrian Teodoru.

Spitalul judeţean solicită cei mai mulţi bani


De pe lista întocmită de Direcţia de Sănătate Publică Alba reiese că Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba are nevoie de cea mai mare sumă de bani pentru a efectua mai multe lucrări curente sau reparaţii capitale. După evaluare echipei de la spitalul din Alba Iulia necesarul financiar ar fi de aproximativ 30 de milioane de lei.
Cea mai mare parte a acestei sume ar trebui cheltuită pentru  modernizarea clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, care ar putea costa aproape 22 de milioane de lei. Fonduri substanţiale ar trebui alocate şi pentru efectuarea de reparaţii capitale la clădirea Secţiei de Boli Infecţioase, de pe srada Decebal şi pentru reparaţii capitale la centrala termică şi la instalaţia de încălzire de la Ambulatoriul de specialitate de pe strada Muşeţelului.
„Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba este deja în mare parte administrat de către Consiliul Judeţean Alba, care îl va prelua în totalitate după descentralizare. Celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ vor intra în administrarea consiliilor locale”, a mai precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba.  

Sume substanţiale şi pentru alte spitale

Cu toate că spitalele orăşeneşti şi municipale din judeţul Alba nu au nevoie de sume la fel de mari ca cele solicitate de Spitalul Judeţean, acestea sunt substanţiale pentru administraţiile locale care le vor prelua. De exemplu, la Spitalul Orăşenesc din Cîmpeni sunt necesare investiţii evaluate la 6,2 milioane lei, în timp ce la Sanatoriul TBC din acelaşi oraş, 2,9 milioane. La Aiud, Spitalul Municipal necesită reparaţii şi dotări cifrate la 2,5 miliane, iar Spitalul de Pneumoftiziologie are nevoie de investiţii similare evaluate la 3 miloane lei.
„Astfel de solicitări au fost făcute şi în trecut. În cazul în care primăriile din judeţ vor dispune de bani vor onora cererile. Nu cred că spitalele se vor închide după descentralizare”, a mai spus Adrian Teodoru.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite