Primăria Alba Iulia plăteşte bani grei avocaţilor externi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia se confruntă anual cu sute de procese. Majoritatea acestora ţin de domeniul fondului funciar. La Departamentul Juridic din cadrul instituţiei îşi desfăşoară activitatea trei angajaţi. Administraţia locală a recurs la serviciile avocaţilor externi pentru că angajaţii nu fac faţă numărului mare de procese.

Avocatul, soluţia de compromis

Chiar dacă în cadrul Primăriei Alba Iulia funcţionează un departament juridic, municipalitatea a decis să apeleze şi la patru avocaţi. „Departamentul juridic are în structură doi jurişti care reprezintă instituţia în instanţă şi încă unul care se ocupă de munca de secretariat, de pregătirea dosarelor ce privesc consiliul local“, a precizat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Robert Toacă, Ciprian Laurenţiu Ţîr Hârceagă, Marcel Simion şi Dana Toma, sunt avocaţii care se ocupă de cazurile la care nu fac faţă cei trei angajaţi ai primăriei. „S-a apelat la această soluţie deoarece nu se făcea faţă la volumul mare de muncă. În plus, există un spectru larg de probleme delicate şi este nevoie de oameni specializaţi pentru a se ocupa de aceste procese. Contractul  acestora este confidenţial“, a mai spus Coşer.

700 de procese în 2009

Anul trecut, Primăria Alba Iulia a avut un număr de aproximativ 700 de procese. Un număr de 200 dintre acestea au rămas pe rol şi în 2010. Potrivit unor surse neoficiale, onorariul pentru un proces este de 300 de lei.

„Aproximativ jumătate din cele peste 700 de procese pe care le-am avut anul trecut, au fost repartizate celor doi avocaţi cu care lucrăm, Robert Toacă şi Ciprian Hârceagă. Contează foarte mult experienţa pe care aceştia o au, pot face faţă unui volum mai mare de muncă. Unul dintre cei trei angajaţi de la noi este debutant, în consecinţă nu poate duce la îndeplinire toate sarcinile. Din punct de vedere financiar, pentru noi e mai bine să lucrăm cu avocaţi externi. Costurile sunt mult mai mici decât dacă aceştia ar fi angajaţi”, a spus Georgeta Rângheţ, şeful Departamentului Juridic. Marcel Simion şi Dana Toma reprezintă interesele municipalităţii în ceea ce priveşte procesele comisiei locale de fond funciar.

Peste 300 de cazuri pentru avocaţii externi

Robert Toacă a reprezentat interesele primăriei Alba Iulia în aproximativ 250 de procese. „Foarte multe din procesele pe care le-am avut au fost pe rectificăare de carte funciară, precum şi în domeniul asigurărilor-reasigurărilor auto. Acestea din urmă au fost în jur de 40 de procese, toatea fiind câştigate“, a spus avocatul Robert Toacă. Fostul şef al Departamentului Juridic din cadrul primăriei a precizat că meseria de avocat e cu două tăişuri. „Ca şi funcţionar public, salariul era unul de bugetar. Meseria de avocat nu era compatibilă cu acest statut, aşa că am renunţat. Nu reprezint doar interesele primăriei, mai am şi alţi clienţi, însă e o meserie riscantă. O lună poţi să nu ai nici un client, să nu ai nici un venit, în schim într-o altă lună poţi să ai mai mulţi clienţi“, a completat Robert Toacă.

Ciprian Laurenţiu Ţîr Hârceagă se ocupă de procesele ce ţin de urbanism şi amenajarea teritoriului precum şi autorizăpările în construcţii. „Lucrez cu Primăria Alba Iulia din luna iunie, anul 2008. În 2009 am avut câte două, trei cauze pe lună, în jur de 40 de procese“, a spus avocatul. Acesta a precizat că din punct de vedere financiar colaborarea cu Primăria Alba Iulia nu este una fructuoasă, ci una rezonabilă, decentă.

Marcel Simion a avut 58 de procese în 2009. „Majoritatea proceselor pe care le avem ţin de fondul funciar, amplasări, retrocedări, întăbulări sau puneri în posesie. Spre exemplu, eu am avut 58 de procese, iar multe dintre acestea rămân şi pentru acest an deoarece expertiza durează, sunt multe clauze, iar experţii sun puţini“, a precizat avocatul Marcel Simion. Acesta a spus că nu este tocmai profitabil să lucreze cu primăria. „Avem un parteneriat la limita decenţei. Ţin cont, însă, de faptul că trebuie să primeze rezolvarea problemelor oamenilor“, a mai spus Marcel Simion.

Deşi apare în evidenţele primăriei Alba Iulia, avocatul Dana Toma a precizat pentru „Adevărul de Seară“ că nu a reprezentat instituţia niciodată, în nici un proces.  

Marcel Simon a fost decanul Baroului de Avocaţi din Alba, iar în prezent este consilier judeţean şi coleg de partid cu conducerea primăriei. Robert Toacă a fost ani de zile şeful Departamentului Juridic din cadrul instituţiei. Ciprian Laurenţiu Ţîr Hârceagă este soţul unei rude a directorului Serviciului Economic din primărie, Teofila Ţîr.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite