Alba Iulia: Primăria a recurs la executări silite pentru a recupera banii de la persoanele fizice şi juridice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Primăria a recurs la executări silite pentru a recupera banii de la persoanele fizice şi juridice
Alba Iulia: Primăria a recurs la executări silite pentru a recupera banii de la persoanele fizice şi juridice

Situaţia economică din ultima perioadă afectează serios încasările din impozite şi taxe la nivelul Primăriei Alba Iulia. Persoanele fizice şi mai ales cele juridice amână achitarea banilor în speranţa unor vremuri mai bune.

În multe situaţii, însă, nu există bani pentru plata acestor obligaţii financiare.
„Se resimte criză în încasările pe care le avem. Criza se resimte chiar şi atunci când te duci la ghişeu şi vezi câţi oameni sunt acolo pentru a-şi plăti impozitul”, a declarat Anuţa Şinar, directorul executiv al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Alba Iulia.

Executare silită pentru 90 la sută din cazuri

Pentru a putea recupera banii datoraţi de societăţile comerciale, reprezentanţii Primăriei au decis instituirea de ipoteci pe bunurile acestora.

„Sunt foarte multe societăţi comerciale în stare de insolvenţă, care ne datorează miliarde de lei vechi. Am instituit zeci de ipoteci la firme. În mod normal acestea ar trebui să acopere valoarea datoriei pentru noi”, a spus Anuţa Şinar.
Directorul din primărie a mai precizat că în momentul de faţă, executarea silită este începută pentru 90% din cazurile în care, atât firmele şi persoanele fizice, nu şi-au achitat impozitele.

„Ideea este că în fiecare zi mai apare o societate în insolvenţă. Probabil că de acum încolo aşa o să se întâmple o bună perioadă de timp. După ce vin şi stau de vorbă cu personalul specializat din cadrul instituţiei noastre, situaţia se poate schimba. Acceptăm şi plata eşalonată, deoarece degeaba îi blocăm şi ei au o groază de cecuri şi de bilete la ordin”, a mai adăugat Anuţa Şinar.

Nebuloasa terenurilor din municipiu

Chiar şi cei care îşi plătesc impozitul pe teren, odată ajunşi în faţa ghişeului, se confruntă cu o serie de surprize referitoare la situaţia juridică a imobilelor.

„Terenurile sunt o problemă în acest oraş, deoarece nu sunt puse la punct. Sunt foarte multe cazuri în care oamenii vin să-şi plătească impozitul pe teren, şi de fapt nu deţin aceste locuri. Nu ştiu cum să spun, dar este aşa o nebuloasă între situaţia reală şi cea din acte”, a afirmat directorul Şinar.

Data de 30 septembrie 2009  este ultima zi în care se mai poate achita impozitul la bugetul local fără penalităţi. După expirarea termenului se percepe o penalizare de 0,01 la sută pentru fiecare zi de întârziere calculată de la termenul de plată.

Bugetul muncipiului Alba Iulia pentru anul 2009 a fost stabilit la suma de 20,8 milioane de lei. Directorul Anuţa Şinar a evitat să precizeze cât din această sumă va fi realizată până la sfîrşitului anului.

Având în vedere situaţia ecomică de la nivelul oraşului este practic imposibil ca întreaga valoare a bugetului să fie colectată.

Societăţile comerciale ar trebui să achite în total aproximativ 6,5 milioane lei pentru impozitul pe clădiri, teren şi contravaloarea taxei auto. În privinţa persoanelor fizice suma respectivă este de 3,6 milioane de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite