Alba Iulia: Primăria cumpără teren pentru o parcare publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Primăria cumpără teren pentru o parcare publică
Alba Iulia: Primăria cumpără teren pentru o parcare publică

Consiliul local Alba Iulia a făcut, ieri, primul pas în deblocarea situaţiei privind proiectul de modernizare a zonei centrale a oraşului.Consilierii au aprobat achiziţionarea unei teren pe strada Ardealului în schimbul a 92.162 de euro.

O parte din centrul oraşului Alba Iulia, cuprins între străzile Ardealului şi Nicolae Titulescu, arată ca un teren viran pe care sunt staţionate haotic zeci de maşini. Construcţia aflată în această zonă a fost demolată acum mai bine de cinci ani cu scopul de a se construi o parcare publică.

 Acest proiect este prevăzut şi în planul urbanistic zonal aprobat de Consiliul local. După demolarea construcţiei, o parte din teren a devenit, în urma unor hotărâri judecătoreşti, proprietatea unei persoane fizice din Alba Iulia. Ieri, Consiliul local a avizat cumpărarea unei suprafeţe de 408 metri.

Marcel Călin Cioban ar urma să primească suma de 92.162 euro (390.600 de lei), respectiv 227 euro cu TVA pentru fiecare metru pătrat de teren.  Această valoare a fost acceptată de administraţia locală după ce alte două evaluări ale imobilului, de 41.006 euro şi 136.411 euro, au fost respinse, pe rând, de către una dintre părţi.

Două procese în derulare

Achiziţionarea terenului este, însă, doar primul pas în demararea investiţiei privind modernizarea întregii zone. „Mai sunt în desfăşurare două procese pe care această persoană fizică le are cu statul român. Abia după aceea vom putea să cumpărăm şi să începem să proiectăm viitoarea parcare. Dacă lucrurile ar merge bine în aceste procese, în maxim şase luni ne-am putea apuca de lucru”, a spus viceprimarul Paul Voicu.

Marcel Călin Cioban a mai revendicat în aceeaşi zonă alte două suprafeţe de teren. Procesele sunt în derulare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Nu putem cheltui niciun leu până ce Primăria nu este proprietar în cartea funciară pe tot terenul”, a completat viceprimarul. După finalizarea investiţiei pe întreaga suprafaţă a terenului, în viitoarea parcare vor putea staţiona aproximativ 300 de maşini. Valoarea lucrărilor se va ridica la o sumă cuprinsă între două şi trei milioane de lei.

Despăgubiri refuzate

Marcel Călin Cioban nu este, însă, mulţumit cu valoarea sumei aprobată de Consiliul local. „Am cerut despăgubiri pentru că prin planurile urbanistice nu se permite edificarea de construcţii şi nu pot obţine venituri din exploatarea normală a acestuia”, a spus acesta.

Consilierii locali au respins, însă, acordarea oricărei sume în plus în condiţiile în care nu există un temei legal în acest sens. Albaiulienii aşteaptă cu nerăbdare modernizarea zonei. „Cred că sunt 10 ani de când arată în halul acesta. Când plouă este o mizerie de nedescris. Plin de bălţi şi de noroi”, a spus Adriana Rusu, în vârstă de 36 de ani, de profesie vânzător.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite