Primăria Alba Iulia are o „gaură“ de 9 milioane de euro după „blocada“ fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru pasajul de pe DN1 facturile neplătite se ridică la 3,7 milioane de lei
Pentru pasajul de pe DN1 facturile neplătite se ridică la 3,7 milioane de lei

Suma de 36 de milioane de lei reprezintă banii pe care administraţia din Alba Iulia o are de recuperat pentru plata lucrărilor de infrastructură derulate cu fonduri europene.

Una dintre lucrările executate şi neplătite în totalitate este pasarela de la intrarea în Alba Iulia dinspre Sibiu.

„Din păcate nu am reuşit să o şi plătim în totalitate, însă nu este din vina noastră. Aşa e la noi, când unul fluieră în biserică, trebuie să răspundă toţi enoriaşii. Asta este solidaritatea şi trebuie să răspundem solidarităţii. Avem, doar pentru acest proiect cu fonduri europene facturi cerute şi neplătite de 3,7 milioane de lei. Noi sperăm să le plătim  la începutul anului, ca să ne reglăm cu constructorul“, a precizat primarul din Alba Iulia în momentul inaugurării.

Plăţile pentru Primăriile care au câştigat proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional au fost sistate de Comisia Europeană încă din urmă cu şase luni. Decizia de blocare a fost luată de o comisie de audit de la nivel european, care a semnalat probleme legate de nerespectarea regimului achiziţiilor publice.pentru două drumuri din Teleorman şi câte unul din Buzău, respectiv Ilfov.

Administraţia din Alba Iulia ar trebui să primească aproape 9 milioane de euro din fonduri europene pentru lucrările de modernizare a străzilor din centrul oraşului, pentru reabilitarea pasarelei de pe DN1, dar şi pentru sistemul de panouri fotovoltaice instalat pe Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ din Alba Iulia, Căminul pentru persoane vârstnice, Centrul de zi pentru vârstnici şi sediul Direcţiei de programe din subordinea Consiliului local.

„Sunt cereri de ramburs de 36 milioane de lei neonorate pentru investiţii derulate prin Programul Operaţional Regional. Lucrăriloe sunt plătite de către noi. Pe lângă contribuţia noastră proprie de 100 la sută am achitat şi suma nerambursabilă pe care ar fi trebuit să o primim. Toate lucrările făcute în oraş prin POR în perioada septembrie-decembrie 2011,  nu sunt achitate“, a precizat Silvia Moldovan, directorul de investiţii din cadrul Primăriei Alba Iulia.

Practic, statul, prin instituţiile sale, nu a putut să se supravegheze singur. Se „penalizează" împrumutându-se pentru a-şi acoperi neputinţa de a supraveghea derularea corectă a proiectelor europene. Pentru că, în locul a ceea ce trebuia că deconteze Comisia Europeană decontează Guvernul.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite