Primăria Alba Iulia pune la „bătaie“ gratuit 29 de hectare de teren pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul pus la dispoziţie în regim de gratuitate de administraţia din Alba Iulia este situat la marginea oraşului, în apropierea drumului judeţean Alba Iulia – Ciugud. Aici pot fi „găzduite“ linii de producţie, servicii şi logistică.

Suprafaţa de 29 de hectare situată în Zona de dezvoltare economică Alba Iulia are acces la toate tipurile de utilităţi şi este conexat la 17 kilometri în localitatea Sebeş cu viitorul tronson de autostradă Sibiu –Orăştie.

O primă condiţie pusă de administraţia locală este ca investitorii să-şi deschidă un punct de lucru înAlba Iulia, iar valoarea investiţiei să fie de cel puţin 1,5 milioane de euro în active fixe. Din planul de afaceri trebuie să rezulte clar capacitatea de finanţare şi viabilitatea investiţiei. De asemenea, lucrările trebuie să înceapă în cel mult 18 luni de la predarea terenului.

Condiţie: investiţie de 5 milioane de euro

Oamenii de afaceri interesaţi pot cumpăra terenul în urma unei evaluări independente în momentul predării amplasamentului şi înainte de începerea lucrărilor de construcţie, dacă sunt dispuşi să investească cel puţin 5 milioane de euro.

Reglementare există şi pentru sitaţia în care afacerea este vândută. Firma care o cumpără primeşte terenul în aceleaşi condiţii ca cea care o înstrăinează.

Cea mai mare investiţie, de 9 milioane de euro, în Zona de dezvoltare economică a fost inaugurată în urmă cu un an. Compania „Supremia Grup“a deschis una dintre cele mai moderne linii de producţie a condimentelor  alimentare din S-E Europei.

Administraţia locală estimeză că firma producătoare plăteşte anual taxe şi impozite locale de 60.000 euro. Noua fabrică este considerată de specialişti cea mai mare investiţie din Alba Iulia pe linie de producţie  de după 1989.

Economiştii spun că recesiunea economică înseamnă şi pericol şi oportunitate în afaceri. Argumentele specialiştilor pentru demararea investiţiilor sunt: costurile de salarizare scăzute, concurenţa în scădere şi costurile de pornire şi întreţinere diminuate.

Top 5  investiţii străine şi autohtone

În top 5 investiţii străine directe în Alba  realizat de Consiliul Judeţean conduce Marea Britanie, urmată de Austria, Italia, Germania şi Olanda. În topul investiţiilor româneşti sunt Albalact, Alpin 57 Lux, Jidvei, Pehart Tec, Romaqua Grup şi Transavia.

Datele Direcţiei de Statistică arată că În Alba salariul mediu brut este de 401 de euro. Impozitul pe salarii este de 54 de euro, iar contribuţiile salariatului şi ale angajatorului însumează 177 de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite