Preotul Nicolae Ignat, responsabil de acţiunile sociale ale Arhiepiscopiei Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Nicolae Ignat, consilier social în cadrul Eparhiei Alba Iulia
Preotul Nicolae Ignat, consilier social în cadrul Eparhiei Alba Iulia

Nicolae Ignat a terminat Liceul Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia şi mai apoi a urmat cursurile de ofiţeri la Sibiu. A lucrat cinci ani de zile în unităţi din cadrul Armatei iar mai apoi a urmat Facultatea de Teologie din Alba Iulia şi a devenit preot. În cadrul Eparhiei Alba Iulia deţine funcţia de consilier social şi răspunde de implicarea Bisericii în activităţile sociale din judeţele Alba şi Mureş.

Profil:
Născută: 27 noiembrie 1967, Alba Iulia
Studii: Tacultatea de Teologie din Sibiu
Familie: Căsătorit, doi copii

L-a descoperit treptat pe Dumnezeu

Pentru preotul Nicolae Ignat credinţa s-a dezvăluit în timp, după ce mai întâi a început să îşi pună întrebări despre existenţa lui Dumnezeu şi despre rolul său. „Pot spune că nu am fost de la început credincios. M-am apropiat treptat de Dumnezeu. L-am descoperit şi am devenit mai conştient de existenţa Sa, de ceea ce se doreşte de la mine. Acest lucru mi-a schimbat viaţa“, a explicat Nicolae Ignat.

Preotul din Alba Iulia consideră că activitatea socială este una dintre manifestările concrete ale modului în care preotul se poate implica în problemele comunităţii şi poate să ajute oamenii. „Sunt 62 de servicii pe care Arhiepiscopia le-a dezvoltat în colaborare cu autorităţile publice locale. Sunt mai multe centre de zi pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi. Eu încerc să identific locurile unde este nevoie de astfel de centre. Importantă este şi vrednicia preotului dacă este dispus să se implice deoarece noi încercăm să realizăm proiecte care să dăinuie“, a explicat Nicolae Ignat.

Centrul de zi de la Silivaş, un exemplu pozitiv

Nicolae Ignat se ocupă de identificarea problemelor dar şi de motivarea preoţilor pentru a demara centre de ajutor social specializate. Consilierul social spune că în ultimul timp tot mai mulţi preoţi doresc să se implice în astfel de activităţi, iar o parte trebuie chiar temperaţi. „Este o mare bucurie şi satisfacţie când vezi mulţumirea celor pe care îi ajuţi dar trebuie să fie conştienţi şi de greutăţile care pot apărea. Preoţii care doresc să dezvolte servicii sociale în parohia lor trebuie să  construiască o relaţie bună cu autorităţile locale şi uneori să caute şi sponsorizări“, a explicat Nicolae Ignat.

În ciuda problemelor mai multe centre sociale din judeţul Alba au rezultate foarte bune care sunt o mulţumire şi pentru Nicolae Ignat. „Centrul de zi pentru copii din Silivaş este un foarte bun exemplu de reuşită. Prin programele derulate la acest centru s-a reuşit trimiterea la şcolă a mai multor copii romi. Mai mulţi copii au început clasa a V-a, un lucru care nu s-a m-ai întâmplat în istoria satului. Este un proiect care în timp va duce la schimbarea mentalităţii acelor oameni şi chiar a comunităţii de acolo“, a mai spus preotul.

Cum sunt finanţate aceste proiecte
N.I.
: Aceste proiecte, centre se realizează în parteneriat cu autorităţile publice. În judeţul Alba s-a găsit deschidere pentru această colaborare. Exte o situaţie unică în ţară. Este un lucru bun pentru ambii parteneri. Biserica îşi îndeplineşte misiune iar autorităţile locale rezolvă o parte dintre problemele sociale ale comunităţii.

Credeţi că sunt domenii de ajutor social care ar trebui susţinute mai mult?
N.I.
:  Cred că trebuie să ne implicăm mai mult în ajutorarea populaţiei de etnie romă şi să realizăm mai multe proiecte ca cel de la Silivaş. De asemenea cred că trebuie derulate mai multe proiecte pentru persoanele cu handicap care pot fi mai mult ajutate să îşi găsească un rol în comunitate.

Ce-i place: Îmi place să petrec timp cu familia mea. Vreau să stau cât mai mult timp cu copii mei. Sunt destul de mult timp la muncă şi vreau să le  dau cât mai multă atenţie când sunt aproape de ei. Îmi place când pot fi de folos şi pot să fac ceva eficient. Mă bucur dacă în urma mea rămâne ceva pozitiv, care să îşi ajute pe oameni.
Ce nu-i place: Nu-mi place făţărnicia, care în opinia mea are o dimensiune mai profundă.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite