Alba Iulia: Preotul Jan Nicolae ţine cursuri de iniţiere în credinţă pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Jan Nicolae predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia cursuri de teorie a discursului creştin, despre predică, de asemenea cursuri depre icoană. Preotul este implicat în mai multe proiecte care se adresează în special copiilor şi tinerilor.

Prima pasiune a preotului Jan Nicolae a fost chimia şi a urmat Facultatea de Chimie alimentară după care şi-a dat sema că este interesat mai mult de materiile umaniste, filolofie şi filosofie. „Locuiam vis-a-vis de biserică şi acolo mă simţeam ca acasă. În copilărie însă pasiunea mea era chimia. Aveam acasă un adevărat laborator şi o colecţie de minerale pe care mai apoi am lăsat-o în şcoala din satul părintesc. Pentru că îmi plăcea chimiea, disciplină la care am participat şi la Olimpiada Naţională, am decis să urmez şi Facultatea de Chimie alimentară“, a spus profesorul.

„M-am apropiat de Biserică dinspre  Cultură“

Preotul spune că în aceaşi perioadă a devenit interesat de Şcoala lui Constantin Noica de la Păltiniş şi s-a apropiat mai mult de filosofie. „După moartea lui Noica în 1987 nu ma mai auzit nimic despre discipoli săi până în 1990 când am participat la lansarea cărţii «Dialoguri de seară. Părintele Galeriu în dialog cu Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Sorin Dumitrescu». După ce l-am auzit vorbind pe părintele Galeriu, la Galaţi am participat la o slujbă şi am înţeles că teologia este adevărata filosofie. M-am apropiat de Biserică dinspre Cultură“, a spus Jan Nicolae. 

Teză de doctorat pregătită în Germania

După ce şi-a încheiat studiile de chimie alimentară preotul Jan Nicolae a lucrat pentru o perioadă de timp la Târnăveni în judeţul Mureş pe această disciplină. În paralel a urmat Facultatea de Teologie. „Am urmat facultatea şi un masterat la Sibiu, după care am fost hirotonit preot şi am lucrat şi ca profesor de religie. Am reuşit să  facem în liceul în care am predat prima capelă pictată într-un liceu din România“, a spus preotul. După perioada petrecută ca profesor de religie preotul a obţinut o bursă de studii pentru doi ani de zile în Germania, la Institutul pentru Biserici Răsăritene, unde şi-a pregătit teza de doctorat. După ce s-a întors în ţară, a fost cooptat profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Implicat în munca cu copiii

Preotul Jan Nicolae este şi consilier pentru catehizare parohială, ceea ce înseamă acţiuni de iniţiere religioasă pentru copii, tineri şi adulţi. Una dintre lucrările pe care se bazează aceste dialoguri de iniţiere în credinţă este şi cartea pe care a editat-o preotul la Alba Iulia „Viu este Dumnezeu“, lansată în urmă cu câţiva ani în Franţa. Din acest program face parte şi proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“. „Un alt proiect care se va desfăşura pe o perioadă de trei ani este «Alege şcoala», prin care copii marginalizaţi vor fi integraţi în grupuirile de cateheză de pe lângă parohii. Vor fi 250 de grupuri, organizate pe lângă biserici, unde copiii se vor învăţa lucruri de bază despre religie“, a mai spus preotul.

Este o biserică în care slujiţi în Alba Iulia?

Parohia mea este în cartierul nou care se ridică între Alba Iulia şi Miceşti. Acolo va fi ridicată o biserică foarte frumoasă de către Ioan Popa , unul dintre oamenii de afaceri din oraş. Va fi o biserică deosebită, care va avea şi pictură exterioară aşa cum au lăcaşele de cult din Moldova.

Sunteţi  un admirator al fenomenului Rugul Aprins, ce înseamnă această mişcare?

Miscarea „Rugul Aprins“ a fost mişcarea de  rezistenţă religios-culturală împotriva regimului comunist. A luat fiinţă în jurul anilor 1940, la manastirea Antim de lânga Bucureşti, sub forma unui cenaclu duhovnicesc, care oferea un spaţiu de întilnire între elita duhovnicească a Bisericii Ortodoxe şi elita culturală a vremii. Sunt interesat şi de fenomenul martirajului în România. Al martirilor din închisorile comuniste, cum au fost la Aiud, unde a fost încarcerată şi o rudă a mea.

Ce-i place:
Îmi place sportul, am făcut judo şi fostbal. Îmi place istoria şi arta. Alături de istoricul Ioan Aurel Pop am editat lucrarea „Sfântul Ierotie, Episcop de Alba Iulia“, care demonstrează prezenţa unei episcopii ortodoxe încă din secolul X. Cât despre artă, sunt un colecţionar de icoane şi obiecte religioase deosebite. O valoare sentimentală deosebită o are o cruce din secolul al XIX-lea care a fost expusă şi la Muzeul din Alba Iulia.
Ce nu-i place:
Nu îmi place prostia, răutatea şi invidia. Mă deranjază chiciul în artă, falsitatea şi lipsa de naturaleţe la oameni.

Profil:
Născut: 5 decembrie Găeşti, judeţ Dâmboviţa
Studii: Facultatea de Chimie Alimentară, Facultatea de Teologie, Facultatea de Filosofie şi Doctorat în teologie
Familie: căsătorit, cinci copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite