Alba Iulia: Praf în ochi pentru munca de-o viaţă – 300 de lei, bani pentru traiul unui pensionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 7.000 de pensionari din Alba beneficiază în această lună de ajutorul financiar.  Nivelul pensiei sociale minime garantate este 300 de lei, urmând ca începând cu data de 1 octombrie valoarea acesteia să crească la 350 de lei

Ajunşi la bătrâneţe, după o viaţă închinată muncii, unii dintre pensionari constată cu surpriză că banii nu le ajung pentru a-şi plăti cheltuielile sau pentru a-şi cumpăra medicamentele, şi în niciun caz pentru asigurarea unui trai decent.
 
Mii de pensionari trăiesc la limită

În această lună, la nivelul judeţului Alba, un număr de 6.998 de pensionari beneficiază de pensia socială minimă garantată. Dintre aceştia, peste 5.000 sunt pensionari din sistemul de stat, iar un număr de 1.642 provin din fostul sistem de asigurări sociale pentru agricultori.

După cum a declarat Alexandru Retegan, directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Alba, persoanele care au o pensie mai mică de 300 de lei, vor primi sume în plus pentru a atinge acest prag.
Diferenţa între nivelul pensiei sociale minime garantate şi nivelul veniturilor cumulate se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Beneficiarii pensiei sociale minime garantate sunt pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază şi de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, pensia socială minimă garantată se acordă fiecărui urmaş în parte.

Condiţii pentru acordarea pensiei sociale

Pentru acordarea pensiei sociale minime garantate nu este necesară cererea pensionarului, acesta primind direct sumele cuvenite, după cum a precizat directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Alba.
„Drepturile acordate cu titlu de pensie socială minimă garantată se stabilesc şi se plătesc de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurari Sociale, prin casele teritoriale de pensii, şi se evidenţiază distinct pe talonul de pensie” a spus Retegan.

La stabilirea condiţiilor pentru acordarea pensiei sociale minime garantate se au în vedere, pe lângă veniturile obţinute din pensii, şi venituri pe care le primeşte pensionarul în calitate de beneficiar al unor legi speciale, precum revoluţionarii, veteranii de război, deţinuţii politici şi urmaşii acestora.

De asemenea, se ia în calcul indemnizaţia pentru soţul supravieţuitor, deportaţi, strămutaţi, precum şi veniturile obţinute din pensiile neintegrate sistemului public – avocaţi, militari, anumite culte. Începând cu data de 1 octombrie, valoarea pensiei minime garantate va fi de 350 de lei.

Albaiulienii se arată revoltaţi de situaţia persionarilor nevoiţi să se descurce cu bani foarte puţini.  „Cunosc astfel de cazuri, care trebuie să trăiască dintr-o pensie de mizerie. Se descurcă foarte greu, au datorii la bancă. Cei care copii şi nepoţi, apelează la ei. Dacă nu, îi mai ajută şi vecinii. Stau în faţa blocului, ţi-e şi milă de ei, îi ajut cu ce pot”, a declarat Atena Ivănescu, menajeră.

„Cine e bolnav, cum să se descurce? Mama mea primeşte 120 de lei, iar pe medicamentele de tensiune dăm 180 de lei”, a spus Elena Toader în vârstă de 53 de ani, lucrător comercial.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite