Dumitru Danciu, preşedintele Federaţiei Române de Karate „Nipon Budo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A înfiinţat clubul de karate „Gemina D.B.P“
A înfiinţat clubul de karate „Gemina D.B.P“

Deţinător al centurii negre, Dumitru Danciu a înfiinţat, împreună cu Simion Băluţă, Clubul „Gemina” de karate, club care a crescut campioni naţionali, balcanici, europeni şi mondiali.

Data naşterii: 14 octombrie 1954, Abrud, judeţul Alba
Educaţie: absolvent al Politehnicii din Timişoara
Starea civilă: căsătorit, două fete

A început cu judo, pe când era în anii de liceu, dar nu îl atrăgea în mod deosebit pentru că i se părea prea brutal. Aşa că la Timişoara, în perioada studenţiei, a trecut la karate. „Sunt şi o fire mai rapidă, mi s-au potrivit karatele şi mi-au plăcut. Sportul care ţi se potriveşte, îl simţi“, spune sensei Dumitru Danciu, deţinător al centurii negre cu 6 Dan. A fost în anul 1982 campion naţional, la categoria 60 kg. „Campionatul s-a ţinut l-a Arad. În finală mi-am rupt nasul“, povesteşte Dumitru Danciu. A făcut karate cu sensei Frank Anderson, antrenor american care timp de 15 ani a venit periodic în Alba Iulia şi care are centura neagră cu 8 Dan. „Frank Anderson m-a adus pe adevărata valoare a karatelor, m-a făcut să înţeleg teoria, întrucât acest sport are o parte teoretică foarte importantă, pe care ajungi să o pricepi doar de la o anumită vârstă. Efectiv, karatele nu le simţi decât după ce ajungi la centura neagră“, afirmă Dumitru Danciu.


A înfiinţat clubul de karate „Gemina D.B.P“


Încă din perioada studenţiei se gândea să înfiinţeze un club de karate. A şi făcut-o, dar clubul „Apulum“, cum se numea atunci, şi-a desfăurat activitatea până în 1990  sub umbrela unui alt sport – judo, pentru că în perioada comunistă karatele nu erau bine privite. „După 1990, am constituit Clubul Gemina D.B.P împreună cu colegul Simion Băluţă, la rându-i karatist, are centura neagră cu 5 Dan. Este un om deosebit, cu care mă înţeleg foarte bine“, spune antrenorul de karate. Ulterior, Dumitru Danciu şi Simion Băluţă au înfiinţat Federaţia Română de Karate „Nipon Budo“, sub tutela căreia s-a desfăşurat recent la Alba Iulia campionatul naţional rezervat acestui sport. Dumitru Danciu este preşedintele federaţiei, iar Simion Băluţă vicepreşedinte.


Peste 1.200 de titluri


Sportivii clubului au avut rezultate remarcabile, mai ales la fete, care, între anii 1994-1995, erau mereu pe podium. „Pot să vă spun, că avem titluri de la campion balcanic, până la campion mondial. Anul trecut, de exemplu, o sportivă din Ţicleni a fost desemnată la campionatul mondial cea mai tehnică sportivă“, spune antrenorul. Karatiştii Clubului Gemina au cucerit peste 1.200 de medalii, au obţinut titluri de campioni naţionali, balcanici, europeni şi mondiali. „Primul titlu al clubului l-a luat albaiulianca Ioana Nana, care a fost vicecampioană mondială“, precizează antrenorul.  Interesant este că, potrivit lui Dumitru Danciu, copiii din familii mai nevoiaşe ajung sportivi de calitate. „Tinerii care nu au bani, fac performanţă. Ceilalţi, cu anumite excepţii, fac karate oarecum forţat, doar pentru mişcare“, adaugă albaiulianul.


Spuneaţi că tinerii mai săraci fac performanţă, dar că sunt şi excepţii. Ne puteţi da un exemplu ?
D.D.
: „Da, e vorba de fiica lui Cornel Ţălnar, antrenor la echipa de fotbal Dinamo. Alexandra Ţălnar cred că e singura din familie care seamănă cu tatăl său, o sportivă înăscută. A fost o sportivă de o seriozitate ieşită din comun. Se antrena foarte mult fără să comenteze vreodată. Cred că cea mai mare satisfacţie a ei a fost acum vreo trei-patru ani, la Campionatul European de karate care s-a ţinut la Alba Iulia. A ajuns în finală şi a câştigat în faţa fostei campioane a ţării – Greta Călugăr, care lupta pentru Germania. A fost cea mai mare bucurie a Alexandrei, imediat după victorie mi-a spus – «Mi-am învins idolul». Acum Alexandra s-a lăsat de karate, e asistent la Universitatea 1 Decembrie 1918.“

Ce-i place: „Îmi place mult grădinăritul şi să-mi întreţin casa, să arate mereu bine. La oameni apreciez foarte mult bunătatea. Nu mă interesează la oameni dacă sunt săraci sau bogaţi, îi preţuiesc dacă au suflet şi îi respectă pe cei din jur.“

Ce nu-i place: „Mă deranjează răutatea şi prefăcătoria. De asemenea, mă supără lipsa de civilizaţie şi oamenii fără cuvânt. Nu-i pot suporta pe cei care distrug, rup, murdăresc, tot ceea ce comunitatea face pentru imagine civilizată a oraşului.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite