Portret. Achim Moise are două brevete de invenţie şi o carieră academică de 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achim Moise este  din anul 2004 rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia. Este la al doilea mandat în funcţia universitară. La fel ca şi în cazul preşedintelui, acesta este ultimul mandat de rector pe care îl va deţine.

Profil:
Născut: la 19 februarie 1954 în satul Corna, judeţul Alba
Studii: Institutul de Mină Petroşani, Facultatea Maşini şi Instalaţii Mecanice
Familie: Căsătorit. Are o fată

Majoritatea studenţilor îl cunosc ca profesor sau rector, puţini ştiu însă ca Achim Moise are şi două brevete de invenţie recunoscute şi premiate la competiţii internaţionale de inventică.

Invenţii premiate la Salonul Mondial de Inventică

Actualul rector al Universităţii albaiuliene a avut un parcurs firesc în cariera academică şi a urmat toate treptele. „În 1985 am devenit asistent universitar la Facultatea din Petroşani, în 1990 şef de lucrare, iar peste şapte ani conferenţiar la Universitatea din Alba Iulia, unde mai apoi, în anul 2000 am devenit şi profesor universitar“, a spus rectorul Achim Moise.

În anul 1996 a susţinut teza de doctorat şi a obţinut şi două brevete de invenţie. Prima invenţie este un traductor de forţă, care a primit medalia de bronz la Salonul Mondial de Inventică de la Bruxelles în anul 2003, iar cea de-a doua invenţie este un sistem de de etanşare pentru lichide la presiuni înalte. „La ambele proiecte am lucrat alături de o echipă. A fost o muncă minuţioasă care a necesitat mai mulţi ani de cercetare. Ambele mecanisme pot fi utilizate în industrie şi pot avea mai multe aplicaţii“, a spus inventatorul. „Sistemul de etanşare pentru lichide sub presiune poate fi folosit ca un bisturiu pentru tăierea foarte fină a materiale de natură textilă şi nu numai. De asemenea, poate fi folosit la curăţarea instalaţiilor greu acesibile“, a spus Achim Moise.

„Relaţia cu studenţii se bazează pe respect şi consideraţie“

Cu toate că este ocupat cu atribuţii administrative, rectorul Universităţii din Alba Iulia are în continuare ore şi nu a pierdut contactul cu studenţii. „În acest semestru am 14 ore pe săptămână. Contactul cu tinerii este foarte important. După încheierea mandatului de rector voi reveni la profesia de bază pe care nu trebuie să o neglijezi“, a spus rectorul.

Relaţia cu tinerii este după părerea lui Achim Moise foarte importantă şi trebuie să fie deschisă. „ Sunt un om căruie îi place să facă totul cu plăcere şi îmi place să predau. Relaţia cu studenţii trebuie să  se bazeze pe respect şi consideraţie. Dacă profesorul se consideră superior pierde şansa unui dialog real cu tinerii. Eu am avut norocul să am dascăli extraordinari şi este foarte important să poţi colabora cu profesorul“, a mai spus Achim Moise.

Aveţi vreun sfat pentru studenţi?
A.M.
: Le recomand să nu facă drumul de pomană, să nu încerce să treacă prin universitate fără să se obosească şi fără să înveţe. Le-am mai spus studenţilor mei, creierul este un organ perfid al omului. Dacă astăzi îl menajezi şi nu îl pui să înveţe, mâine va vrea să ştie mai puţin şi poimâine şi mai puţin şi uite aşa îşi va pierde capacităţile. Eu cred că cei care învaţă mereu şi citesc, se informează, se vor ţine tineri mai multă vreme şi nu vor îmbătrâni prematur.

Cum vi se par generaţiile de studenţi din ultimii ani?
A.M.
: Interesul pentru domeniile tehnice a scăzut drastic până în anul 2004 mai ales din cauza faptului că industria era în colaps. În ultimii ani se vede însă o revigorare. Tinerii înţeleg mai bine că au şanse mai mari în viaţă dacă învaţă şi obţin o diplomă, după un studiu aprofundat care le permite mai apoi să se impună şi pe piaţa muncii.

Ce-i place:  „Îmi plac plimbările în natură. Eu am crescut la ţară şi copilăria a fost nemaipomenită aproape de natură. Îmi place să citesc cărţi de specialitate şi nu numai legate de relaţiile interumane. De altfel asta am încercat să aduc şi la Universitatea din Alba Iulia relaţii umane corecte bazate pe principii academice de respect“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care mint şi persoanele false. Nu-mi plac oamenii răi. Nu înţeleg răutatea. Suntem cu toţii oameni şi nu avem nimic de câştigat prin răutate“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite