Alba Iulia: Portret / Remus Baciu are ziarul care cheamă la Marea Unire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret / Remus Baciu are ziarul care cheamă la Marea Unire
Alba Iulia: Portret / Remus Baciu are ziarul care cheamă la Marea Unire

Remus Baciu are un anticariat din care nu lipsesc icoane pe sticlă sau pe lemn, tablouri, statuete de bronz din secolul trecut, ceasuri, obiectele din ceramică ori sticlărie, cărţi precum şi alte curiozităţi de epocă.

Remus Baciu s-a stabilit în Alba Iulia în anul 1975. Până în 1989 a lucrat ca şi funcţionar comercial la întreprinderea „Saturn” SA. Imediat după Revoluţie a ales domeniul privat, punând bazele unei afaceri în domeniul comerţului. Acum, a predat ştacheta fiului său pentru a-şi dedica timpul marii sale pasiuni: colecţionarea obiectelor de artă.
„Plăcerea de a colecţiona obiecte vechi o am încă din tinereţe. Întrucât cantitatea de obiecte de colecţie s-a mărit simţitor, în anul 2005 am luat decizia de a-mi deschide un magazin de antichităţi şi anticariat, sperând că va fi pe piaţă un segment sensibil la această ofertă”, a spus Remus Baciu.

Are propriul anticariat


În anticariatul său „Art Decor”, de pe bulevardul Transilvaniei, se află numeroase antichităţi, cum ar fi icoane pe sticlă sau pe lemn, tablouri, statuete de bronz din secolul trecut. Nu lipsesc nici ceasurile vechi, obiectele din ceramică ori sticlărie, precum şi multe alte curiozităţi de epocă.
De asemenea, o încăpere specială este destinată unor fotografii de zeci de ani, cărţi poştale ilustrate, cărţi în ebraică şi chirilică ori alte documente vechi. Cărţile de literatură română, dar şi universală, tronează pe rafturile doldora de volume.
„La început, afacerea a demarat greu. M-am gândit să renunţ dar pasiunea a fost de fiecare dată prea mare pentru a mă opri. Puţine persoane din oraş erau dispuse să achiziţioneze astfel de obiecte, aşa că am fost nevoit să mă deplasez în alte oraşe mai mari din ţară, precum Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, unde se organizau târguri de specialitate”, a precizat albaiulianul.

Colecţionează ilustrate cu Alba Iulia


Printre obiectele la care ţine cel mai mult se numără colecţia de ilustrate cu imagini din Alba Iulia de la sfârşitul anilor 1800, începutul anilor 1900.
„Această colecţie impresionează prin parfumul de epocă pe care îl degajă peisajul, oamenii şi clădirile. Ţin foarte mult şi la un aparat de proiecţie a filmului din perioada de pionerat, respectiv a filmului mut. Aparatul a fost expus şi la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia”, a mai spus colecţionarul.
Printre obiectele foarte dragi lui Remus Baciu se mai află şi două cufere din metal masiv lucrate în stilul epocii, din anii 1800, cu închizători secrete şi lacăte masive.
De o mare valoare istorică este şi numărul din ziarul „Românul”, apărut la sfârşitul lui noiembrie 1918 la Arad, prin care se convoacă Marea Adunare de la Alba Iulia, premergătoare Marii Uniri. Remus Baciu este încântat de faptul că în timp a reuşit să-şi formeze o clientelă aparte şi îşi doreşte să nu existe sincope în activitatea sa de colecţionar.

Care este obiectul cu cea mai mare valoare?
R.B.:
„E dificil să apreciezi o valoare aşa, intrinsecă. Pe lângă valoarea materială, este valoarea sentimentală. Spre exemplu, aparatul de proiecţie de film nu impresionează neaparat prin preţul său, dar faptul că eu l-am achiziţionat, l-am readus la viaţă, acestea sunt lucruri care pentru mine întregesc valoarea lui. De asemenea, obiectele pe care le am sunt impresionante ca raritate”.

Cum vedeţi piaţa anticariatului în Alba Iulia?
R.B.:
„Dintr-un patriotism local, nu aş putea spune că Alba Iulia nu are sensibilitate faţă de obiectele de artă şi antichităţi, dar ţine şi de structura oraşului, de structura intelectuală a albaiulienilor. Merg şi în alte oraşe pentru a achiziţiona unele obiecte. Ultimul târg la care am fost a fost la Muzeul de artă din Cluj unde vine lume bună şi cunoscători”.

Ce-i place: „Mă unge pe suflet când văd oameni de care eşti apropiat prin reperele pe care le ai şi tu. De asemenea, îmi place şi admir sensibilitatea oamenilor pentru obiectele de artă. Spre exemplu, vine lumea la anticariat chiar şi fără a cumpăra. Sunt oameni care au avut o zi proastă şi care vin aici să se reculegă, iar faptul că sunt printre aceste obiecte, le oferă o încărcătură pozitivă. Colecţionatul e o pasiune care nu îmi mai lasă timp pentru altceva”.

Ce nu-i place: „Din păcate numărul cititorilor este din ce în ce mai scăzut, pentru că din păcate calculatorul acaparerază timpul a tot mai mulţi tineri, chiar dacă lectura oferă cu totul alte satisfacţii”.

Profil
Născut: La 20 aprilie 1949, în comuna Sălciua, Alba
Studii: Şcoala Postliceală din Cluj-Napoca
Ocupaţie: Pensionar de o lună de zile
Familia: Căsătorit, are doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite