Alba Iulia: Portret. Tudor Turdean a dat dansul sportiv pe tenis de câmp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Tudor Turdean a dat dansul sportiv pe tenis de câmp
Alba Iulia: Portret. Tudor Turdean a dat dansul sportiv pe tenis de câmp

Tânărul Tudor Turdean practică sportul alb de aproape cinci ani, perioadă în care s-a impus pe plan naţional ca unul dintre cei mai valoroşi tenismeni români.

Tudor Turdean a trăit prima experienţă sportivă pe ringul de dans. Era de-o şchioapă, avea doar 5 ani când părinţii l-au dus la dans sportiv, la Clubul „Maria Petrea“. După un an de zile în care evoluţiile sale îi dădeau mari speranţe antrenorului Cristian Jurcă, Tudor, influenţat de părinţi, a renunţat la dans sportiv pentru tenis de câmp. Alegerea a fost de bun augur. În aproape cinci ani de tenis, Tudor este băiatul cu cele mai bune rezultate din judeţ.

Tenismen la lotul naţional

Anul trecut a fost numărul unu pe plan naţional, la categoria 10 ani, iar pe parcursul acestui an a câştigat cinci concursuri şi a jucat alte cinci finale, calificându-se, totodată, în primii 32 tenismeni la campionatele naţionale individuale. „A trecut la categoria de vârstă 12 ani şi acum se află pe locul 17, dar anul competiţional 2010 îl va începe de pe a patra poziţie şi va intra cu siguranţă în lotul naţional“, spune despre tânărul tenismen antrenorul Doru Brânduşan. Înainte de a a fi component la clubul amintit, a jucat o perioadă la un altul din Alba Iulia, dar a plecat de acolo pentru că, spune Tudor, nu a putut progresa acolo deloc. „Aici, la clubul «Sun» e altceva. Antrenorii Călin Moldovan şi Doru Brânduşan sunt foarte buni şi m-au ajutat foarte mult să progresez“, afirmă Tudor.
 
Novak Djokovic, favoritul lui Tudor

Talentatul sportiv e convins că poate mai mult, afirmă că nu a jucat cu tenismeni mult mai buni decât el şi crede că poate redeveni numărul unu în România. Speranţele sale depăşeşsc, însă, graniţele ţării. Îşi doreşte să ajungă între primii zece tenismani în clasamentul ATP, dar ştie că trebuie multă muncă, perseverenţă şi ambiţie pentru a ajunge acolo. „Arma mea principală este forehand-ul, dar trebuie să lucrez mai mult la serviciu şi la voleu“, crede Tudor. Favoritul său din tenisul mondial este Novak Djokovic, câştigătorul recent încheiatului turneu de la Beijing.

„Îmi place de Djokovic pentru că e un tenismen foarte bun, dar şi pentru simţul umorului. Îmi place de el cum îi mai imită câteodată pe adversarii săi“, spune Tudor. Îl admiră însă mult şi pe Roger Federer pentru stilul de joc şi pentru backhand-ul cu o mână. Are, însă, favoriţi şi din rândul tenismenilor români. Îi apreciază foarte mult pe Marius Copil şi pe Victor Hănescu, acesta din urmă fiind cel mai valoros tenismen român în activitate.


Îţi aminteşti un meci spectaculos, în care ai ieşit învingător cu greu?
T.T.:
„Da. Am jucat la turneul «Cupa Primăverii», la Hunedoara, în sferturi de finală. A fost un meci dramatic. Adversar mi-a fost  tenismenul Bogdan Bristan. În primul set l-am condus cu 4-0, dar m-a bătut cu 6-4. Al doilea set a fost unul foarte disputat. Bogdan a avut cinci mingi de set şi meci, dar am reuşit în cele din urmă să întorc soarta partidei şi să câştig setul cu 7-1 în tie-break. La scorul de 1-1 la seturi partida s-a întrerupt şi am reluat jocul a doua zi. De data aceasta am învins clar, am câştigat în setul decisiv cu 6-0“.

Ce-i place: „Îmi place, în afară de tenis de câmp, să mă joc cu prietenii, în special să joc fotbal cu ei. Îi apreciez pentru că sunt prieteni adevăraţi, sinceri, nu vorbesc urât şi nu se jignesc unii pe alţii. De asemenea îmi place la şcoală, unde încerc să învăţ cât mai bine“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac copiii răi, nu se respectă şi nu-i respectă nici pe cei mai în vârstă şi nici pe profesori. Nu-mi plac, de asemenea, copiii care se bat şi se comportă necivilizat. Nu-mi mai place că la noi pe stradă nu ne lasă vecinii să ne jucăm, ne trimit dintr-o parte în alta“.

Profil:
Data naşterii: 8 ianuarie 1998, Alba Iulia
Educaţie: elev în clasa a VI-a la Liceul Sportiv Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite