Alba Iulia: Portret. Ioan Thiana este maestrul cuţitelor bine ascuţite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Ioan Thiana este maestrul cuţitelor bine ascuţite
Alba Iulia: Portret. Ioan Thiana este maestrul cuţitelor bine ascuţite

Pe Ioan Thiana îl întâlneşti zilnic în zona pieţei agroalimentare din Cetate. Are un mic chioşc, are îţi sare repede în ochi din cauza reclamei„Ascuţim cuţite”. De aproape 20 de ani, bărbatul a devenit un amic al multora dintre albaiulieni, deoarece este nevoie de o lamă ascuţită în fiecare bucătărie.

Îndeletnicirea albaiulianului Ioan Thiana nu a pornit în primă fază din pasiune, ci din necesitate.
„În tinereţe, am lucrat ca şi fierar-betonist. După revoluţie am avut foate multe probleme de sănătate. Am suferit o operaţie la coloană care nu îmi permite să fac efort. Aşa că pentru a putea supravieţui a trebuit să mă îndrept spre o altă meserie”, a spus Ioan Thiana.

A început cu încarcat brichete

La început, acesta a avut un chioşc unde încărca brichetele. „Aveam mai mulţi tineri pe care îi învăţam meserie, dar au plecat din ei, până am rămas din nou singur. Am încărcat brichete mulţi ani de zile. Şi acum mai fac acest lucru, dar doar pentru brichetele mai speciale, la care ţin clienţii”, îşi aminteşte cu nostalgie bărbatul.

Acesta şi-a dat seama repede că nu va putea supravieţui din încarcatul brichetelor deoarece pe piaţă au pătruns cele de unică folosinţă, aşa că s-a reorientat. „Mi-am cumpărat un polizor, am deprins singur tainele acestui meşteşug, şi curând se fac 20 de ani de când ascut cuţite. Meseria aceasta nu o să dispară niciodată”, a precizat acesta.
Prin mâinile sale trec zilnic cuţite, foarfeci, topoare şi chiar unelte unelte agricole. Răbdarea şi migala sunt caracteristicile cu care reuşeşte să-şi mulţumească clienţi.

A ascuţit şi cuţite de 200 de euro

„Ascut de toate, de la cuţite, până la sape ori topoare sau patine, orice are nevoie omul. Am ascuţit şi cuţite foarte bune, şi cuţite mai rele, tot ceea ce mi-au adus oamenii. Majoritatea îmi aduc cuţitele de bucătărie. Cu toate acestea, am avut şi cuţite foarte scumpe, la 200 de euro. Acest tip sunt destul de sensibile, şi trebuie să fii atent, trebuie făcute cu grijă, nu trebuie date pe piatră, deoarece se zgârie. Lucrez cu pâslă şi o piatră foarte fină. Cei care vin la mine, trebuie să fie mulţumiţi”, a mai precizat Ioan Thiana.

Acum se poate lăuda cu clienţi din toată zona, nu numai din Alba Iulia, şi de toate vârstele. „Am clienţi care nu sunt din oraş, iar când vin cu treburi în Alba Iulia, aduc şi cuţitele cu ei. Vin la mine oameni din Zlatna, din Aiud, Teiuş, din toată zona. După atâta timp, lumea te cunoaşte, te ţine minte”, spune cu mândrie bărbatul. Ioan Thiana ascute un cuţit pentru 3 lei, cele de tocat pentru 4 lei, iar sapa, toporul sau securea  securea pentru 5 lei.
Este convins că va avea de lucru mulţi ani de acum înainte, pentru că şi-a format o clientelă fidelă care îl caută ori de câte ori are nevoie de serviciile sale.

Când aveţi cel mai mult de lucru?
I.T.:
„Sezonul cel mai plin este iarna, în preajma Crăciunului, când se taie porcii. Atunci vine foarte multă lume. E şi destul de greu. Trebuie să stai toată ziua aplecat asupra aparatului.

Ce sfaturi aţi da pentru alegerea unui cuţit:
I.T.
: „Spre exemplu, pentru treburile zilnice din bucătărie sunt potrivite cuţitele scurte, uşor de mânuit. În schimb pentru pâine este ideal cuţitul lung, cu lamă subţite, iar pentru carne, unul solid. Şi neaparat, ascuţite toate. Sunt mulţi clienţi care vin cu ele abia în momentul în care lama e tocită, încât nu mai pot fi folosite. Nu e bine să aştepte atât timp, deoarece scurtează din timpul de folosinţă al cuţitului”.
 
Ce-i place: „În afară de îndeletnicirea cu ascuţitul lamelor, îmi place să-mi petrec timpul liber acasă, cu familia. Sunt un familist convins. De asemenea, îmi face plăcere să ne petrecem duminicile la fiica mea, la un grătar. Ea stă la ţară, iar peisajul e frumos şi liniştitor”.

Ce nu-i place: „Sunt fel şi fel de oameni. Nu ştii niciodată peste cine dai. Vin oameni care vreau să mai las din preţ. Mai sunt persoane cărora li se pare prea mult să dea trei lei să-şi ascută cuţitul şi mă întreabă dacă nu fac ceva reduceri. Trebuie să înţeleagă că nu îi obligă nimeni să vină la mine. Sunt totuşi şi excepţii. Odată a venit un client cu 120 de cuţite şi, normal, că i-am făcut reducere”.

Profil
Născut: 21 ianuarie, 1954
Studii: Şcoala profesională
Familie: Căsătorit, doi copii


 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite