Alba Iulia: Portret. Adrian Puiuleţ spune că iubeşte muntele şi vara şi iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Adrian Puiuleţ spune că iubeşte muntele şi vara şi iarna
Alba Iulia: Portret. Adrian Puiuleţ spune că iubeşte muntele şi vara şi iarna

Serviciul ne acaparează din ce în ce mai mult timp şi suntem adesea prea obosiţi pentru a mai face altceva decât muncă. Sunt însă oameni pentru care pasiunile sunt foarte importante. Adrian Puiuleţ este preşedintele Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp din Zlatna care are în custodie opt arii protejate.

Consideră că trebuie să fi un om implicat şi din acestă cauză îşi petrece aproape fiecare moment liber în activităţi de ecologie. 

Oraşul Zlatna este un loc cu totul deosebit, considerat Poarta Apusenilor, este înconjurat de munţi şi de un peisaj încântător. În acelaşi timp Zlatna a fost, pentru mult timp, unul dintre cele mai poluate oraşe ale României. Adrian Puiuleţ a sesizat încă de când era student acest paradox şi s-a implicat în mai multe proiecte.
„Am fost mai întâi membru în Clubul Eco-Zlatna, care organiza acţiuni de scoatere a tinerilor din mediu poluat. Mai apoi alături de alţi zece prieteni am înfiinţat ATE Trascău Corp Zlatna, care doreşte şi implicarea tinerilor în acţiuni montane pentru a le dezvolta iubirea de frumos, de natură şi de munte“, a spus Adrian Puiuleţ.

Asociaţia care a pornit cu o mână de oameni are acum câteva zeci de membrii şi derulează mai multe acţiuni de amploare. ATE Trascău Corp Zlatna are în custodie opt arii protejate şi este membru fondator al Coaliţiei Naţionale pentru Arii Protejate.

Refugiul de la Săruni un loc de suflet

Una dintre cele mai mari proiecte ale Trascău Corp este realizarea refugiului Săruni de pe vârful Dâmbău. „ Dacă îţi place muntele îţi place şi iarna şi vara. Fiecare club montan are locuri de suflet. Noi am ales să ridicăm refugiul pe Dâmbău pentru că este pe teritoriul uneia dintre ariile protejate şi pentru că este la intersecţia unor trasee montane importante“, a spus montaniardul.

Adrian Puiuleţ spune că de altfel îşi aduce aminte şi prima impresie pe care i-a lăsat-o Dâmbăul. „Pe la 16 ani stăteam pe o bancă în oraş şi am ridicat ochii. Cu toate că priveam  în fiecare zi muntele, parcă l-am văzut, atunci,  prima dată aşa cum era în realitate. Imens, încărcat de păduri, cu câteva stânci albe ivite de pe lângă pădurile de pin“, a spus Adrian Puiuleţ. Acea impresie a rămas şi peste ani când pe vârful Dâmbăului alături de membrii asociaţiei a luat parte la ridicarea refugiului Săruni.Clădirea ridicată la modul tradiţional cu bârne şi cu acoperiş de şindrilă a fost făcută în mare măsură prin efortul membrilor clubului. „Consider că fiecare zonă trebuie să lupte pentru valoriile proprii şi pentru protejarea naturii. Trebuie să fim conştienţi că doar prin efortul nostru putem să oprim decimarea acestei ţări“, a spus Adrian Puiuleţ.

Mulţi tineri care termină o facultate într-un oraş mare nu se mai întorc acasă, tu de ce te-ai întors în Zlatna?

A.P.: M-am întors în Zlatna pentru Zlatna. Eu cred că un oraş creşte prin oameni şi nu prin betoane. Trebuie să vezi de ce au nevoie oameni şi să te implici, să ai atitudine, pentru a putea mai apoi să faci ceva pentru cei din jurul tău. 

Ce acţiuni organizezi alături de ATE Trascău Corp ?
A.P
.: Sunt acţiuni de ecologizare, de marcare a traseelor dar şi socializare. În sediul asociaşiei funcţionează şi un centru pentru tineret realizat pe baza unui proiect. Tinerii trebuie atraşi spre natură prin drumeţii, concursuri montane şi alte acţiuni.

Ce-i place: Îmi place muntele şi muzica folk. Îmi plac oamenii care se ţin de cuvânt. Cioran spunea că românilor le lipseşte o misiune. Eu cred în oamenii care iau atitudine, care îşi găsesc o misiune. Îmi plac oamenii care îşi găsesc un scop în viaţă.
Ce nu-i place: Evident nu îmi plac oamenii care nu au spitit civic. Mă deranjază cei care rămân nepăsători, cei care îşi trăiesc viaţa pasivi de la o zi la alta, fără să facă ceva pentru ei sau pentru alţi.

Zlatna frumoasă: Îmi place felul în care e aşezat oraşul. Este aproape de munte în două ore poţi să fi pe creastă. Îmi place oraşul pentru că are o istorie şi oameni care încă o mai cunosc şi care ţin la oraş.
Zlatna urâtă: Nu exisită şi nici nu a fost o viziune unitară de dezvoltarea a oraşului. Din păcate fiecare îşi urmăreşte propriile interese. Chiar dacă sunt idei bune ele nu sunt unitare şi oamenii nici nu se adună să discute, să fie uniţi şi să le pună în practică.

Profil:
Născut: la 25 martie 1976, la Zlatna
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca
Familie: Căsători

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite