Alba Iulia: Portret / Nicu Păţan are muzică pentru 6 luni de audiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret / Nicu Păţan are muzică pentru 6 luni de audiţie
Alba Iulia: Portret / Nicu Păţan are muzică pentru 6 luni de audiţie

Nicu Păţan e profesionist în domeniul muzicii. Şi-a luat atestatul de D.J. în anul 1989, din juriu de atunci făcând parte cunoscuţii fraţi Florin şi Octavian Ursulescu.

Meloman de mic, Nicu Păţan asculta cu reală plăcere piese din topul naţional şi mondial. Astfel a ajuns să-şi cumpere, un prim magnetofon – Majak 205 şi să înregistreze cu timpul peste 800 de benzi de magnetofon.

Nicu îşi aminteşte cum a început să se specializeze în domeniul muzicii: „Aveam 21 de ani când am venit din armată şi un prieten bun de-al meu, Loli – Dumnezeu să-l ierte, că a murit, m-a chemat la Clubul Tineretului să-l ajut, ca D.J.. Nu mai făcea faţă singur”.

Prin intermediul muzicii, a plecat în turnee cu solişti români foarte apreciaţi precum Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, Gabriel Dorobanţu şi Loredana Groza (despre care spune că se află în relaţii foarte strânse de amiciţie). Asta se întâmpla înainte de 1989.

Colecţie de muzică din perioada 1950-2004


După Revoluţie, a deschis în perioada estivală o discotecă pe Litoral, în Eforie Nord. În paralel, asigura sonorizarea cunoscutei interprete de muzică uşoară Ileana Şipoteanu care cânta în acea vreme la un bar de noapte din staţiunea amintită.

Reîntors în Alba Iulia, s-a angajat în presa locală desfăşurându-şi activitatea ani de-a rândul mai ales în domeniul audio-vizualului. Realiza emisiuni muzicale de largă audiţie, cu piese din propria colecţie.
„La radio am fost mereu omul care nu se aude, personajul din umbră ce asigura repertoriul muzical al emisiunilor de gen”, afirmă Nicu Păţan.
Muzicotecă acestuia cuprinde piese celebre de toate genurile din intervalul de timp 1950-2004 şi ar necesita o perioadă de audiţie de peste 6 luni, pentru a fi ascultată în întregime. Ar fi avut şi mai multă muzică, dacă o parte din benzile de magnetofon ale sale nu s-ar fi uzat cu timpul.

Şi-a vopsit studioul în culorile Stelei

Singurul gen de muzică (dacă poate fi numit astfel), pe care nu-l are, e maneaua.
„Nu suport manelele, îmi place muzica de calitate, dar n-aş putea nominaliza un anumit interpret care să-mi placă cel mai mult, mi-ar fi imposibil, pentru că muzica de calitate cuprinde o paletă foarte largă de genuri şi, în acelaşi timp, solişti şi formaţii de prim rang. E greu să alegi pe cineva, pentru că vârfurile muzicii mondiale au fost şi foarte mari”, spune Nicu Păţan.

Lăsând deoparte muzica, trebuie precizat că Nicu e pasionat şi de sport. A practicat în adolescenţă judo (are centura albastră), tenis de masă şi fotbal. E un înflăcărat stelist, dovadă că a zugrăvit pereţii studioului de D.J. în culorile roş-albastre ale Stelei şi are o colecţie impresionantă de fanioane şi însemne ale echipei din Ghencea, plus un steag imens al clubului.

Ce solişti sau trupe de muzică apreciezi în mod deosebit?
N.P.
: „Îmi place foarte mult Holograf, dar şi Compact, Iris, Voltaj, Viţa de Vie, Proconsul, iar la capitolul solişti o admir foarte mult pe Loredana Groza, pe care o apreciez în mod deosebit, atât ca om cât şi ca interpretă de muzică.”

Cum ai caracteriza preferinţele muzicale din ziua de azi ?
N.P
.: „Tineretul din ziua de astăzi nu mai ştie să selecteze muzica bună. Având acces la interent, la canalele TV de muzică, nu mai prea ştiu face diferenţa între muzica de calitate şi cea de duzină. Din păcate, multora le plac manelele, aspect care mă face să mă întreb dacă nu cumva suntem o ţară de manelişti.”.â

Ce-i place: „În timpul liber mă delectez citind sau urmărind filme documentare, dar şi să mă relaxez în mijlocul prietenilor. Apreciez la oameni cultura, modul civilizat de a se comporta în societate, respectul faţă de cei din jur şi, nu în ultimul rând, sinceritatea.”

Ce nu-i place: „Nu-mi plac ipocriţii, mincinoşii, urăsc modul manelist ce emană prin toţi porii comportamentului unor indivizi cu neamu-n traistă. Mă dezamăgesc, de asemenea, persoanele care îşi bat joc de sentimentele aproapelui.”

Profil:
Data naşterii: 23 martie 1963, Alba Iulia
Educaţie: Facultatea de Regie şi Imagine Bucureşti
Starea civilă: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite