Alba Iulia: Portret. Aurel Pantea s-a visat scriitor din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Aurel Pantea s-a visat scriitor din copilărie
Alba Iulia: Portret. Aurel Pantea s-a visat scriitor din copilărie

Scriitorul Aurel Pantea spune că nu are orgolii cantitative. În opinia sa, sunt creatori care se consumă într-o carte, iar alţii în mai multe, în funcţie de mesajul pe care trebuie să-l transmită fiecare în parte.

Omul de litere Aurel Pantea, poet şi preşedinte al Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor şi redactor şef al revistei culturale „Discobolul“, se visa scriitor încă din copilărie.

„De mic mă gândeam cum e să fii scriitor. Citeam basme în târnaţul casei, le luam de la biblioteca din Cheţani, satul natal, dar la 10 ani am trăit o revelaţie. Mi-am imaginat nişte versuri şi le-am pus pe hârtie. A fost decisiv acel moment. Am început să scriu cu înverşunare caiete întregi de poeme epice, pe care din păcate nu le mai am. Recomand oricărui tânăr să-şi păstreze primele caiete, pentru că acolo există substanţa creaţiilor de mai târziu“, spune scriitorul.

Pasiune pentru vicii

Aurel Pantea ne destăinuie că învăţătorul Ioan Puiac şi profesorul de geografie-istorie Octavian Iacob i-au influenţat decisiv evoluţia ulterioară. „Ioan Puiac avea condiţia magistrală a dascălului. Adapta basmele pe care ni le spunea la formele de relief din zona noastră natală. Aveam senzaţia că trăim într-o geografie fabuloasă, mitologică. Profesorul Iacob ne seducea prin limbajul etern al basmului. După ce ne-a descris Răscoala lui Spartacus, am început să aprofundez istoria antică şi mitologia şi pot spune că scriitorul fără mitologie este ca creştinul fără Iisus Hristos“, afirmă Aurel Pantea.

Făcând trimitere în trecut, scriitorul spune că în adolescenţă avea o pasiune pentru vicii, ca formă de revoltă. „Am devenit duplicitar de la 15 ani, graţie poetului Vasile Dan, din sat cu mine. El mi-a dat primele mari cărţi, el mi-a fost primul mare maestru. Când ne întâlneam în sat eram consideraţi excentrici. Bârfea comunismul, îmi zicea bancuri. Am rămas duplicitar pînă în anul 1989. Eram anticomunism, dar instinctul de conservare mă făcea să mint pe rupte“, ne mai spune scriitorul.

Debut în urmă cu 29 de ani

Aurel Pantea a debutat în anul 1980 cu volumul de poezii „Casa cu retori“, alături de mari nume cum ar fi Liviu Ioan Stoiciu şi Matei Vişniec. Din 1980 încoace au apărut sub semnătura scriitorului 10 volume de carte.

„Am scris puţin, dar n-am orgolii cantitative. Sunt poeţi care, pentru a comunica mesajul divin, se consumă într-o singură carte, alţii în mai multe. Nu noi hotărâm. Talentul literar rămâne un mister, nu este cuantificabil, raţional“, este de părere Aurel Pantea. Scriitorul a reeditat recent cartea „Negru pe Negru“ care reuneşte două volume apărute anterior, unul în anul 1993, celălalt în 2005.

Lucrează în prezent la definitivarea monografiei „Ştefan Augustin Doinaş“ şi la două volume de poeme, pregătindu-şi, totodată, dosarul de profesor universitar. Are început şi un roman, cu titlu definitiv – „Fragmente din însemnările unui resentimental“, dar spune despre romanul în cauză că este „nedesăvârşit“.

Ce vă mai doriţi de la viaţă?
A.P.: „Dragostea Katiei, soţia mea, sănătate, credinţă în Dumnezeu şi putere de a scrie poezii religioase autentice. Aş fi foarte bucuros dacă Dumnezeu ar deschide în mine vocaţia asta. E un fel de provocare a mea cu mine însumi. Poezia religioasă e rarisimă, dar s-ar putea să nu fac parte din categoria poeţilor care au această graţie.“

Credeţi că fiecare om are în viaţă întâliniri de răscruce?

A.P.: „Sunt convins, cu precizarea că unii le ratează, alţii nu. Eu fac parte din categoria celor care nu le-au ratat. Aici includ şi întâlnirea, pe când aveam 19 ani, cu scriitorul şi criticul literar Ion Pop, cel care a ghidat câteva generaţii de poeţi şi critici literari.“

Ce-i place: „Admir la oameni onestitatea, inteligenţa, umorul şi sensibilitatea. Îmi plac beţivanii simpatici şi femeile frumoase, iar în Alba Iulia avem norocul să întâlnim pe stradă, din cinci în cinci minute, câte o femeie frumoasă.“

Ce nu-i place: „Sunt multe lucruri care mă supără. Nu-mi place, de exemplu, perfidia, minciuna, mă deranjează ipocrizia. Detest natura dublă a unor semeni, vulgaritatea, nesimţirea, neamul de traistă, oamenii fără carcater."

Profil:
Născut: 10 martie 1952, Cheţani, judeţul Mureş
Educaţie: Facultatea de Filologie Cluj Napoca
Ocupaţie: conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
Starea civilă: căsătorit, 3 copi
i

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite