Alba Iulia: Portret. Ovidiu Măcinic: "Un bun judokan trebuie să fie om, în primul rând”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportiv cu performnaţe notabile în judo, Ovidiu Măcinic are centura neagră cu un Dan şi deţine un club sportiv în cadrul căruia formează tinerii judoka.

Ovidiu Măcinic practică judo de 25 de ani. A ales acest sport fără să fie influenţat de părinţi. Avea 6 ani şi, jucându-se prin curtea Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, a ajuns în sala de judo, acolo unde tehnicianul Ioan Todor îşi antrena elevii. „Am început judo mai din joacă, dar apoi m-am apucat serios şi iată că practic acest sport de mai bine de un sfert de secol”, a spus Ovidiu Măcinic.

Vicecampion naţional de judo

A fost vicecampion naţional şi câştigător al unui important turneu internaţional în Ungaria, unde a fost cotat ca cel mai tehnic sportiv. „Toate meciurile pe care le-am jucat în acel turneu le-am câştigat într-un minut, un minut şi ceva”, îşi aminteşte Ovidiu Măcinic.

A activat la CSS Alba Iulia şi mai târziu a cochetat o perioadă cu primul club de judo privat din România – Liberty Oradea, patronat pe atunci de Marius Vizer, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Judo. Imediat după ce a a terminat IEFS-ul la Timişoara, a plecat în străinătate pentru a strânge bani în vederea punerii în practică a unui vis: înfiinţarea unui club de judo în Alba Iulia.

A ales Italia, ţară unde a păstrat legătura cu judo. „În Italia m-am întâlnit cu un fost judokan român de mare valoare – Dan Cutean şi, prin intermediul său, am reuşit să predau lecţii de judo şi de autoapărare la o şcoală din provincia Trento”, povesteşte judokanul. Ulterior, a plecat în Spania unde a lucrat în diferite domenii de activitate: ospătar, om de ordine, grădinar, dansator, constructor. „Am ales Spania, pentru că vorbesc foarte bine engleza şi spaniola, iar asta mi se cerea atunci, iar oferta salarială era tentantă”, a spus Ovidiu Măcinic.

A înfiinţat clubul sportiv „VIRF”

După ce a strâns suma dorită, s-a reîntors acasă şi, împreună cu fratele său, (şi el deţinător al centurii negre cu un Dan în judo) a pus bazele Clubului sportiv „VIRF”, în cadrul căruia formează tineri judoka. „Am început activitatea în toamna acestui an şi avem deja 15 sportivi, dar e doar începutul. Vrem să facem şi o grupă de adulţi, care să practice judo de apărare, aplicativ-utilitar, dar şi de întreţinere”, a precizat judokanul.

Un prim eveniment organizat de clubul fraţilor Măcinic va avea loc, în sala „Marius Vizer” din Alba Iulia, luna viitoare, pe 5 decembrie. „Va fi un spectacol demonstrativ de judo şi imediat după, spectatorii vor putea să pătrundă pe saltea să-i simtă consistenţa, să efectueze rostogoliri, căderi, toate sub directa noastră supraveghere”, precizează Ovidiu Măcinic.
Practic, copiii pregătiţi la Clubul Sportiv „VIRF” vor prezenta tehnici de bază din judo, precum deplasări, dezechilibrări, căderi şi un număr de tehnici din picioare şi de la nivelul solului.


Ce calităţi trebuiă să aibă un bun judokan ?
O.M.:
În primul rând, trebuie să fie om. Dacă ai un om pe saltea, poţi să faci ce vrei într-o sală de judo. Un bun judoka trebuie să aibă voinţă, să fie isteţ, să aibă un psihic bun, foarte dezvoltat. Sigur, trebuie să deţină şi calităţi fizice precum viteză, îndemânare, rezistenţă, forţă, detentă, curaj, echilibru, mobilitate.

Ai centura neagră cu un Dan. Cum se acordă în judo centurile ?
O.M.:
În funcţie de valoare şi rezultate. Sunt mai multe culori şi în final se ajunge la centura neagră. Contrar tuturor aparenţelor, trebuie să vă spun că de la centura neagră începe judo cu adevărat. La centura neagră se poate ajunge până la 10 Dani, dar nu cunosc personal vreun sportiv care să deţină o asemenea centură. Asemenea sportivi îi poţi număra pe degete în lume.

Ce-i place: „În afară de judo, îmi place foarte mult să dansez, dar şi să practic alte discipline sportive. Îmi place tenisul de masă şi practic de câte ori am ocazia schiul. La oameni apreciez întotdeauna francheţea. Consider că un om trebuie să aibă coloană vertebrală şi caracter”.

Ce nu-i place: „Trădarea e una dintre cele mai insuportabile fapte. Nu suport acest lucru. De asemenea, mă deranjează foarte mult făţărnicia. Nu îmi place lipsa de respect a unor persoane. Deviza mea este: Fii om!”.

Profil:
Născut:
la 14 martie 1978, Alba Iulia
Educaţie: Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Timişoara
Starea civilă: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite