Alba Iulia: Portret. Otilia Popa este o profesoară de nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Otilia Popa a obţinut nota 10 la examenul de titularizare pentru disciplina biologie cu toate că în şcolile din judeţul Alba nu este nici un post titularizabil.

Tânăra care s-a născut în oraşul Vulcan de pe Valea Jiului dar care imediat după terminarea facultăţii, în anul 1999,  s-a mutat alături de soţul ei în Alba Iulia, are doi copii pe care îi consideră cei mai importanţi din viaţa sa.

Iubeşte natura şi copiii


Pentru a fi  cât mai aproape de copiii ei, tânăra profesoară, s-a mobilizat şi a luat o notă mare la examenul de titularizare care să îi permită să îşi aleagă un post de suplinitor cât mai aprope de casă.
Otilia Popa este o persoană care iubeşte natura, muntele, excursiile în aer liber şi care îşi iubeşte meseria. Consideră că prin predarea biologiei poate atrade atenţia tinerilor asupra problemelor de mediu şi poate insufla copiilor dragostea pentru natură.  Înainte de a rămâne în concediu de îngrijire a copilului a fost profesoară în mai multe şcoli din Alba Iulia, unde a ocupat postul de suplinitor calificat.

Doreşte să se reîntoarcă la catedră deoarece îi este greu să îşi imagineză că ar putea face altceva  decât meseria pentru care s-a pregătit. „Nu ştiu ce aş alege dacă nu aş mai putea fi profesoară de biologie. Pentru mine e dificil să mă gândesc la altceva. Îmi place foarte mult biologia, este ştiinţa care se ocupă de natură. Am predat imediat după ce am terminat facultatea şi cred că nu mai este vorba doar de o meserie”, a explicat tânăra care a obţinut nota 10 la examenul de titularizare.

Puţine posibilităţi


Cu toate că a reuşit să obţină nota maximă la un examen pe care mulţi profesori îl consideră deosebit de dificil, Otilia Popa are puţine opţiuni.
Poate alege un post de suplinitor la Alba Iulia dar acest lucru nu o avantajază deoarede catedra de suplinitor este vacantă doar pentru un an de zile şi nu îi conferă nici o siguranţă.
„La Alba Iulia este o catedră întreagă de suplinitor, dar numai pentru un an, deoarece titularul este în concediu de creştere a copilului. Pe lângă acest post mai sunt şi alte 10 ore la Colegiul Naţional Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia”, a spus Otilia Popa.

Candidata care a obţinut nota 10 la biologie, dar care nu poate să se titularizeze, înclină, din acestă cauză, pentru un post la o şcoală dintr-un oraş de lângă Alba Iulia, la Sebeş. „În ideea că la Sebeş aş avea continuitate mă gândesc că este poate preferabil să aleg o normă acolo, unde ar urma să predau la două şcoli, pentru a obţine toate notele necesare ”, a mai spus profesoara de biologie.

Consideraţi că profesia trebuie să fie strâns legată de ceea ce îţi place?
O.P.
: Nu îmi place să folosesc cuvinte mari şi să vorbesc despre pasiuni dar cred că mie mi-ar fi foarte greu să fac altceva. Biologia se ocupă cu studierea plantelor, a naturii, iar eu iubesc foarte mult muntele, plantele şi tot ceea ce e frumos în jurul nostru.

Cum vi s-au părut subiectele la examenul de titularizare pe care l-aţi susţinut în acest an?
O.P.
:Cu toate că, anul acesta, pentru prima dată, au fost realizate de către fiecare Inspectorat Şcolar Judeţean,  în parte, cred că s-au  făcut în acelaşi stil cu cele din anii trecuţi. Nu mi s-au părut foarte grele, au putut fi abordate de toată lumea.

Ce-i place: "Pentru mine cei mai importanţi sunt copiii mei, Maria şi Mihai, care sunt pe primul loc. Sunt cei mai importanţi din viaţa mea.  Îmi plac plimbăriile şi excursiile cu ei, îmi place să le fiu în preaşmă. Aşa cum am mai spus îmi place muntele, natura şi îmi place pictura, lucrurile frumoase".

Ce nu-i place: "Mă deranjază toate nedreptăţile care se întâmplă în jurul meu şi care ne afectează pe fiecare. Mă deranjază că sunt oameni care sunt dispuşi să distrugă planeta noastră doar pentru a face câţiva bani în plus. Sunt cei care nu se gândesc la repercusiunile pe care acţiunile lor le au asupra mediului înconjurător şi asupra vieţii noastre".
 
Profil:
Născută: La 30 ianuarie 1975
Studii: Facultatea de Biologie din Bucureşti
Profesie: Profesor
Familie: Căsătorită, are doi copii, un băiat şi o fată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite