Alba Iulia: Portret. Raul Oargă este responsabil cu buna dispoziţie a albaiulienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare dimineaţă, de la ora 7.00 la 10.00, Raul Oargă este responsabil cu buna dispoziţie a albaiulienilor care ascultă radioul. Pentru el, muzica şi radioul merg mână în mână şi nu ar putea să le separe niciodată.

Pasiunea lui Raul Oargă pentru radio nu începe din copilărie, aşa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri multe cazuri. Influenţat de muzica pe care a ascultat-o în adolescenţă şi-a căutat o meserie care să îmbine utilul cu plăcutul.
„Totul a fost foarte simplu. Ţin minte că prin 1994 am văzut un anunţ în ziar, prin care se oferea un post la Radio 21, nou înfiinţat pe vremea aceea în Alba Iulia, şi m-am prezentat din dorinţa de a face ceva. Îmi plăcea şi foarte mult muzica, şi ştiam că pot să le îmbin. Am încercat şi am reuşit”, şi-a amintit cu plăcere „DJ Raulo”, aşa cum este cunoscut în rândul colegilor de breaslă şi al ascultătorilor.

Mai întâi a lucrat ca redactor de ştiri

De la 18 ani lucrează la radio, părăsind acest domeniu pentru doi ani, perioadă în care şi-a exersat calităţile de dj cu trupa Morandi. Recunoaşte că ascensiunea sa nu a fost una deloc uşoară. Şi aceasta deoarece timp de un an şi  jumătate după ce s-a angajat la Radio 21 nu a avut de-a face cu muzica, ci a lucrat mai mult ca redactor. „Trebuia să traduc ştirile de pe Euronews în limba română. Mai făceam câte o pauză, şi coboram în studio unde erau dj-ul şi eram fascinat. Apoi, am început să mă familiarizez cu domeniul, şi între timp puneam muzică întruna dintre discotecile din Alba Iulia”, a spus Raul.
Viaţa agitată l-a făcut să renunţe la facultate după 3 ani de cursuri. „Eram cam ocupat la vîrsta aceea, cauză din care am şi renunţat la Facultatea de Contabilitate. Chiar nu avea nici o legătură cu radioul, cu muzica. Mi se părea inutil faţă de ce făceam eu la ora respectivă”, îşi aminteşte DJ-ul.

Implicat în proiectul „Morandi”

Unul dintre lucrurile care i-a marcat viitoarea profesie a fost întâlnirea cu Mircea Teodorescu unul dintre cei mai buni „DJ” din anii ’90. „Venise un DJ să ne formeze pe noi de la Radio Contact Cluj. L-am întrebat cum a început el cu radioul. Mi-a zis ceva de genul, că dacă vreau să fiu vreodată DJ la radio, îmi trebuie vreo 5 ani pentru a mă forma. Şi a avut perfectă dreptate. A durat chiar mai mult de 5 ani, în cazul meu, pentru că sunt lucruri care trebuie să le înveţi, dacă nu faci o emisiune să vezi cum este, nu ai cum să înveţi din teorie”, mai spune DJ Raulo.
În acest timp, a legat multe prietenii în lumea muzicii. Printre cunoştinţele din perioada respectivă se număra şi Marius Moga. „În 2003, de sărbătorile de iarnă, a venit la Alba Iulia şi mi-a spus că are nevoie de un DJ, că are un proiect ce se va numi Morandi, şi mi-a propus să plec la Bucureşti. O oportunitate de care am profitat deoarece întâmplarea a făcut că la Radio 21 se încerca o naţionalizare a reţelei, şi asta însemna o restructurare. Am luat decizia de a pleca la Bucureşti”, a povestit Raul Oargă.

„M-am depărtat de radio”

Timp de doi ani de zile, a lăsat radioul la o parte şi s-a dedicat activităţii muzicale şi concertelor cu Morandi. „A fost o perioadă pe care nu o să o regret niciodată, chiar dacă despărţirea noastră nu a fost una tocmai amiabilă”, a afirmat Raul. În anul 2006 s-a întors în Alba Iulia, iar timp de un an şi jumătate a fost DJ la Radio Atlas. Acum lucrează la Radio Ardeleanul. „Cred că fără radio aş înceta să mai exist. Jumătate din viaţa mea s-ar duce. M-am ataşat foarte mult de acest domeniu. Am lucrat din plăcere şi prea puţin pentru bani”, a completat DJ Raulo.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce artişti îţi plac?
R.O.: „La acest moment, ca şi profesionişti, din lumea rockului de la noi, îmi plac băieţii de la Holograf. Îmi place cum a evoluat şi Morandi, dar şi Smiley. În ceea ce priveşte muzica străină, sunt mulţi artişti care îmi plac. E foarte greu să dau un nume. Îmi plac foarte mulţi. Totuşi, dacă ar fi să numesc pe cineva, îmi place Pink. De aemenea, îmi plac şi Tiesto şi Armin Van Buuren, sunt doi dj super şi cred că o să rămână mult timp de aici încolo în preferinţele ascultătorilor acestui gen de muzică”.

Faci ceva aparte pentru aţi menţine vocea?
R.O.: „Da, în primul rând nu prea beau băuturi cu gheaţă. În fiecare seară exersez cam o jumătate de oră, citesc cu voce tare şi cărţi, dar şi texte. Acum în ultimul timp, de vreo jumătate de an, îmi pun vocea pe Ştirile de la Realitatea TV Alba Iulia. Mă ajută foarte mult în ceea ce priveşte dicţia şi păstrarea ritmului şi a tonalităţii”.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult sportul, mai exact să joc fotbal. De asemenea, îmi face întotdeauna plăcere să stau de vorbă cu oameni deştepţi. Nu suport minciuna. Apreciez adevărul. În ceea ce priveşte domeniul televiziunii, îmi place foarte mult emisiunea «În gura presei». Îl admir Mircea Badea şi-i urmăresc emisiunea în fiecare seară. Îmi place foarte mult dj de la radio 21, Manuel Dinculescu, de la Radio ZU, Mihai Morar şi Andreea Berghea de la Kiss FM”.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac prietenii falşi. Nu suport oamenii care nu se pricep la lucrurile pe care le fac, cei care sunt lipsiţi de profesionalism. Nu-mi plac nici bârfele. Nu-mi place OTV-ul!”. 

Profil
NĂSCUT: La 22 noiembrie 1975, în Alba Iulia
EDUCAŢIE: Liceul Economic Alba Iulia
EXPERIENŢĂ: Om de radio de peste 13 ani
STARE CIVILĂ: necăsătorit
OCUPAŢIE: DJ la Radio Ardeleanul

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite