Alba Iulia: Portret. Cornel Nistea a învăţat arta scrisului de la marii prozatori ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Cornel Nistea a învăţat arta scrisului de la marii prozatori ai lumii
Alba Iulia: Portret. Cornel Nistea a învăţat arta scrisului de la marii prozatori ai lumii

Redactor la revista „Discobolul“, scriitorul Cornel Nistea ţine neapărat să precizeze că activitatea sa în cadrul cunoscutei publicaţii de cultură i-a stimulat foarte mult apetitul creaţiei.

Cornel Nistea a fost un tânăr neastâmpărat, plin de energie. Elev în clasa a IX-a la Baia de Arieş, a fost exmatriculat din cauza absenţelor, pleca de la şcoală ca să înoate sau să călărească armăsarii unchiului său. „Mi-au făcut un serviciu extraordinar că m-au exmatriculat, pentru că altfel n-aş fi fost scriitor. Întors acasă în Sălciua şi muştruluit de bunic că am făcut de râs familia, am urcat în podul casei unde am găsit nişte cărţi de excepţie – Pădurea Spânzuraţilor a lui Rebreanu, Stăpân şi slugă de Tolstoi şi Infernul lui Dante. Atunci am scris primele versuri. Mai apoi am urmat liceul seral la Aiud unde am citit foarte multă poezie de autori ca Esenin, Baudlaire şi alţii, dar şi literatură masivă – aproape tot ce a scris Dostoievsky, dar şi din Shakespeare. Nu prea m-am ţinut de carte la liceu, dar am citit foarte mult. Am scris la fel de mult, dar n-am finalizat“, rememorează scriitorul.

„Ritualul bestiei“, roman la care a lucrat opt ani

Membru al Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor, prozatorul Cornel Nistea spune că e extrem de critic în privinţa propriei creaţii. „Scriu foarte greu. Pe de altă parte, sunt foarte exigent cu mine. N-am publicat niciodată ceva fără să fi scris măcar două-trei variante. Am învăţat această exigenţă de la Flaubert şi Tolstoi, dar şi de la Rebreanu şi de la Arghezi, care se ducea în tipografie fie şi să schimbe o singură virgulă. L-am admirat pe Arghezi că şi-a tipărit primul volum de versuri abia la vârsta de 47 de ani. Scriitorii mei preferaţi sunt însă alţii – Gogol, Cehov, Dostoievski, Kafka, Camus, Sartre, Proust, Hemingway, sudamericanii Asturias, Julio Cartazar, Marquez, polonezul Reymont, germanul Thomas Mann, australianul Patrick White şi alţii. De ce vă spun toate astea ? Pentru că nu poţi fi scriitor adevărat fără lecturi solide, fără să înveţi arta scrisului de la marii prozatori“, spune Cornel Nistea.

Scriitorul ne arată  5-6 dosare mai groase decât colecţiile de ziar, e vorba de manuscrise la care nu încetează să scrie. Ultima sa carte, „Ritualul bestiei“, este un roman la care a lucrat opt ani de zile şi despre care spune că a fost programat de multă vreme. „Este un roman cu care eram dator, pentru că pune în evidenţă suferinţele unei generaţii în perioada comunistă. De la acest roman trist, am trecut la o carte veselă, publicată de curând. E vorba de „Împăratul lupilor”, carte pentru copii care conţine zece povestioare“, explică Cornel Nistea.

În prezent lucrează la un nou roman şi spune că îi merge pana. „Am scris 28 de capitole în două luni. Se numeşte Întâlnirile mele cu Orlando, dar nu ştiu încă dacă va rămâne acest titlu“, precizează scriitorul.


Alte pasiuni în afară de lectură şi scris ?

C.N.: În clasa a VII-a am fost campion pe şcoală la atletism, la probele de rezistenţă, iar pe când eram în liceu am fost vicecampion naţional la haltere, în finală m-a bătut fiul unui arbitru. Ca să vă răspund scurt la întrebare, mă pasioenază sportul  şi excursiile pe munte.

Ce vă mai doriţi de la viaţă ?


C.N.: Totul depinde de sănătate. Îmi doresc să mai călătoresc şi să mă bucur de natură în livada pe care o am în Sălciua. De regrete nu pot vorbi, am însă o tristeţe permanentă, anume că democraţia nu a reuşit să vindece rănile trecutului, că oameni de valoare culturală şi ştiinţifică au suferit în puşcării, iar torţionarii huzuresc cu pensii fabuloase.

Ce-i place: „Admir oamenii corecţi şi sinceri, care în relaţiile cu ceilalţi nu bravează, afişând, în schimb, modestie. Apreciez, de asemenea, persoanele volubile, comunicative, pentru că există o mai mare nevoie de comunicare între oameni“.

Ce nu-i place:
„Mă deranjează ignoranţa şi bădărănia, oamenii inconştienţi de faptul că nu sunt de calitate. Asta vine dintr-un egoism care n-a suportat emanciparea. Mă supără mass-media, pentru că anumite emisiuni de televiziune induc faptul că politica este un factor de stres şi nu unul de stabilitate, cum ar trebui să fie“.


Profil:


Data naşterii: 6 august 1939, Sălciua, Alba
Educaţie: Facultatea de Filologie Cluj Napoca
Starea civilă: căsătorit, doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite