Alba Iulia: Portret. Nicuşor Marcu - viaţa ca un joc de baschet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Marcu lucrează în învăţământ de 14 ani. Este profesor de Educaţie fizică în cadrul Liceului Sportiv Alba Iulia, iar de 6 ani este director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii. De-a lungul timpului, pasiunea pentru sport a mers mână în mână cu meseria de dascăl şi cu educarea tinerelor talente.

Sala de sport a devenit a doua lui casă. Atunci când nu se află în sala de sport în ipostaza de profesor se „metamorfozează” în antrenor. De un an de zile antrenează echipa de baschet feminin LPS Alba Iulia a Universităţii „1 Decembrie 1918”. 

Practică sportul de la 4 ani

Pasiunea lui Nicuşor Marcu pentru sport a început încă din copilărie. Mai exact, de la vârsta de 4 ani. Familia l-a susţinut pe parcursul întregii sale activităţi. Dragostea pentru mişcare i-a fost insuflată de unchiul său, care a fost şi el sportiv.
„De mic copil am iubit sportul. Am făcut fotbal de performanţă, iar mai apoi am trecut la baschet profesionist”, a spus Nicuşor Marcu. Cu toate acestea, recunoaşte că fără multă pasiune, dăruire şi perseverenţă nu ar fi ajuns aici. „Pasiunea a fost foarte mare. Am avut elan. Totul a mers de la sine, dar a fost nevoie şi de foarte multă muncă”, a adăugat antrenorul albaiulian.

Şi-a condus fetele spre Divizia A

Cu timpul, a înlocuit fotbalul cu bascehtul. Acum antrenează echipa de baschet feminin a universităţii „1 Decembrie 1918”. De un an de zile îşi dedică timpul echipei de baschet LPS Alba Iulia, cu care a reuşit performanţe notabile. „Generaţia mea de junioare a fost o generaţie foarte bună, au făcut pasul mai departe la divizia A. Având în vedere că 90% din fete au fost elevele mele, am fost numit antrenor principal la echipa de Divizia A”, a subliniat  Nicuşor Marcu.  
A ajuns cu echipa de junioare până în finala campionatului naţional şcolar. „Am avut rezultate remarcabile cu fetele, am ajuns în turneul final cu ele. De asemenea, trecerea la Divizia A cu echipa Universităţii a fost o experienţă unică, nivelul jocului a fost unul ridicat, dar a fost o reuşită remarcabilă. Să sperăm că vom repeta experienţa şi în sezonul viitor cu ajutorul a două, trei transferuri”, a mai spus antrenorul albaiulian. Deocamdată sezonul este încheiat, dar din luna octombrie vor reveni în sală atât junioarele, cât şi fetele din Divizia A. „Sportul din Alba Iulia şi din judeţul Alba se poate mândri cu multe reuşite. Unele discipline au rezultate foarte bune la nivel naţional şi internaţional”, a completat antronorul Nicuşor Marcu.

Ce sportivi admiraţi?

N.M.: „Prefer sportivii care au rezultate foarte bune şi care au o conduită exemplară în viaţa de zi cu zi. Sincer, în general, mie îmi plac sportivii care muncesc, care nu fac excese, care sunt serioşi, care reuşesc să se menţină, să aibă rezultate constante, nu cei care au câte o reuşită din când în când. Un sportiv bun trebuie să aibă dăruire şi constanţă!”.

Ne daţi câteva exemple?

N.M.: „Spre exemplu, şi la mine în echipă am astfel de sportivi. Aş aminti aici pe Ana Mărginean, Delia Legian, Anca Cristea, Oana Precup. În ceea ce priveşte atletismul albaiulian, îmi place Ana Maria Groza. Fotbalul din Alba Iulia promite prin echipa de juniori, unde sunt jucători foarte buni”.

Ce-i place: „În primul rând, pe lângă sport, sunt profesor. Îmi iubesc meseria, lucrez în învăţământ de 14 ani. Predau în cadrul liceului Sportiv Alba Iulia şi îmi place să lucrez cu elevii. De asemenea, îmi plac foarte mult călătoriile, mai ales în străinătate. În timpul liber îmi place să citesc. Mă relaxează. Prefer în special cărţile poliţiste, spre exemplu romanele scrise de Agatha Christie”.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac promisiunile neonorate, de orice fel ar fi acestea. Fie că sunt legate de natura oamenilor, fie că sunt promisiuni făcute de sponsori, spre exemplu. Acest lucru nu mi-a plăcut nicioadată. Din această cauză, evit pe cât posibil să promit ceva”.

Alba Iulia frumoasă: „Îmi place Alba Iulia pentru că este un oraş curat şi s-a dezvoltat foarte mult. De asemenea, îmi place cetatea istorică a oraşului. În ceea ce priveşte sportul albaiulian, îmi place că noi, antrenorii, ne respectăm unii pe alţii. Avem întâlniri periodice şi niciodată nu ne criticăm. Ne respectăm şi acesta este un lucru foarte important”.

Alba Iulia urâtă: „Mi-aş dori o sală polivalenţă în Alba Iulia. De asemenea, mi-ar plăcea ca sportul să fie popularizat mult mai mult în rândul tinerilor. Nu-mi place cum se desfăşoară traficul în oraş. Este mult prea aglomerat, multe maşini în trafic şi locuri de parcare prea puţine”.

Profil

NĂSCUT: La 26 octombrie 1970, în Oraviţa, judeţul Caraş-Severin
EDUCAŢIE: Facultatea de Educţie Fizică şi Sport, Universitatea de Vest Timişoara
EXPERIENŢĂ: Profesor de Educaţie fizică din anul 1995
FAMILIE: Căsătorit, are un băiat de 9 ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite