Alba Iulia: Portret / Radu Nicula organizează tabere montane pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret / Radu Nicula organizează tabere montane pentru copii
Alba Iulia: Portret / Radu Nicula organizează tabere montane pentru copii

Pe când era student în anul trei la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj Napoca, Radu Nicula şi-a ales ca specializare „Schi-Turism”. A participat în acea perioadă la o primă tabără de orientare turistică în Munţii Apuseni şi imediat s-a simţit atras de tot ce înseamnă natură.

„În momentul când am participat la prima tabără s-a deschis în mine o imensă dragoste pentru munte şi natură”, ne destăinuie Radu. Imediat după facultate a predat în Predeal cursuri de schi, având o grupă de 10-15 studenţi din anii I-II ai instituţiei de învăţământ superior din oraşul de la poalele Feleacului.

”Nu putem minţi natura”

În anii 2007-2008, a participat la tabere internaţionale găzduite de Ţara Cantoanelor – Elveţia, cu dorinţa de a învăţa cât mai multe despre fenomenul turistic. Reîntors în Alba Iulia cu lecţia bine învăţată, Radu Nicula s-a hotărât să organizeze astfel de tabere şi în judeţul Alba.

„Mi-am zis că nu are rost să mai inventez eu, încă o dată, mersul pe jos când alţii aleargă cu spatele, şi să aplic tot ce am învăţat aici, în Alba, pentru a insufla copiilor din judeţul nostru dragostea de sport, de turism”, spune profesorul.

Şi a pus în practică ce şi-a propus, crezul său fiind că natura nu poate decât să dezvolte în fiecare spiritul umanitar. „Ştim cu toţii că nu putem minţi natura. Muntele este singurul loc în care nu poţi fii decât sincer”, este de părere Radu.

Bătaie cu apă şi fotbal în puterea nopţii

Prima tabără a organizat-o la Arieşeni în luna februarie a acestui an. Spune că totul a decurs excelent, iar copiii, cu vârste între 8-11 ani, s-au simţit nemaipomenit.

„Am încercat să introduc în programul taberei, tot ce am învăţat în Elveţia: discotecă, bal mascat, concursuri de desen, jocuri, drumeţii, să fac în aşa fel încât să-i ţin pe copii mereu în priză, să fie mereu ocupaţi, să nu aibă timp să se plictisească”, mai spune profesorul de sport. În această vară, a organizat o altă tabără, la Roica, unde i s-au alăturat şi doi profesori străini, pe care i-a cunoscut în experienţele similare avute peste hotare.

„Am avut 25 de copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 9-18 ani. Ne-am simţit foarte bine, timp de o săptămână, perioadă în care copii au intrat în contact direct cu natura. Am jucat fotbal la ora 2.00 noaptea, ne-am bătut cu apă două ore, a fost minunat”, îşi aminteşte cu plăcere Radu Nicula.

Vrea ca la următoarea tabără ce a planificat-o în octombrie sau cel târziu în februarie 2009, la Arieşeni sau Sovata, să introducă în program şi ore de limbă străină (franceză, engleză sau spaniolă). Aceasta în funcţie de colegii săi de peste hotare care îi vor onora invitaţia să participe la tabără.

Ce impact are asupra copiilor activitatea din tabără, muntele, natura?
R.D. „Îi curăţă sufleteşte, îi ajută să înţeleagă că lucrurile sunt simple, le dă poftă de viaţă, îi învaţă să trateze natura cu respect. De exemplu, la Roica am făcut foc de tabără şi copiii au refuzat să luăm toporul cu noi pentru a tăia lemne, au preferat să adunăm vreascuri pentru foc”.

Aţi spus că vă place şi fotbalul. L-aţi şi practicat?
R.D.: „Da, am jucat mijlocaş la juniorii Unirii, până am ajuns la vârsta senioratului. M-am lăsat, pentru că mi-am dat seama că nu sunt aşa talentat încât să ajung la performanţe deosebite. Pe de altă parte, când am intrat în contact cu schiul, cu snowboard-ul, cu viaţa de munte, am realizat că fotbalul, la nivel moral, este mult în spate comparativ cu celelalte sporturi. Fotbalul, ca nivel educativ, nu ajută foarte mult. A cam dispărut ideea de sportivitate din acest joc”.

Ce-i place:
„Îmi place, în primul rând, snowboard-ul. Aş vrea să-l promovez cât mai repede în Alba ca sport. Pe lângă aceasta îmi place în continuare fotbalul pe care îl practic ori de câtre ori am ocazia împreună cu prietenii, dar şi cu copiii în tabere. La oameni apreciez puterea de a vorbi sincer, onestitatea, dorinţa de muncă”.

Ce nu-i place:
„Nu suport fuga de răspundere, duplicitatea, dorinţa unora de a parveni oricum, chiar dacă fac rău în jur. De asemenea, nu îmi place lipsa de scrupule a oamenilor care nu urmăresc decât interesul personal, egoismul, laşitatea”.

Profil
Născut: 24 decembrie 1981, la Alba Iulia
Educaţie: Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj Napoca
Familie: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite