Alba Iulia: Portret. Nicolae Paştiu a fost decorat de preşedintele ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Nicolae Paştiu a fost decorat de preşedintele ţării
Alba Iulia: Portret. Nicolae Paştiu a fost decorat de preşedintele ţării

Prin box se formează caractere, spune Nicolae Paştiu. Argumentează prin faptul că mulţi dintre foştii săi elevi sunt acum judecători, avocaţi, directori de instituţii, poliţişti, pe scurt oameni realizaţi.

A început să practice boxul de la 11 ani. Prima dată, de plăcere. Mergea, în vacanţă, la nişte prieteni de familie ai părinţilor săi, în Valea Jiului.

Unul din băieţii familiei respective era pugilist şi a mers cu el la sală, de curiozitate. I-a plăcut şi în anul 1974, odată cu înfiinţarea primei secţii de box din Alba Iulia, în cadrul clubului „Constructorul”, a îmbrăţişat cariera pugilistică, sub îndrumarea antrenorului Alexandru Pohor. Nu a avut performanţe remarcabile.

A reuşit, totuşi, să se claseze în primii şase pugilişti ai ţării la categoria 63,5 kg. Alexandru Pohor a văzut în el, însă, viitorul antrenor, i-a simţit stofa de pedagog şi, în 1979, cînd Pohor s-a mutat la Sibiu, l-a propus pe Nicolae Paştiu în locul său, să continue tradiţia boxului albaiulian.

Peste 600 de medalii

Trei decenii de antrenoriat a adunat de atunci Nicolae Paştiu, perioadă în care a format boxeri redutabili care au obţinut peste 600 de medalii pe plan naţional şi internaţional. Primul săul elev cu rezultate deosebite a fost Marinel Tuşineanu, pe care l-a crescut şi format în box de la vârsta de 10 ani.

„De Tuşineanu m-am ocupat în mod special. Era talentat, ştiam că poate, iar, pe de altă parte, am vrut să văd de ce sunt în stare şi eu ca antrenor. Marinel nu mi-a înşelat aşteptările, a ajuns campion naţional şi internaţional, component al lotului României de juniori şi seniori. Dintre elevii mei de atunci au mai obţinut medalii de aur la campionatul naţionale şi alte rezultate notabile Vasile Lupşan, Mircea Ispas, Nicolae Greuruş, Augustin Latca. Toţi aceştia şi mulţi alţii mă sună şi în ziua de astăzi pentru a-mi cere sfatul”, spune Nicolae Paştiu, care le-a fost  elevilor săi ca un al doilea tată.

Trei talente veritabile


Ochiul său de antrenor, valoarea incontestabilă de tehnician, au făcut ca boxul albaiulian să se evidenţieze prin trei pugilişti de alură mondială: Andrei Dărămuş (locul III la Campionatul Mondial de Cadeţi – Bucureşti, 2003), Traian Vâjdea (medaliat cu argint la Campionatul Mondial de Tineret – Istanbul, 1994) şi, mai ales, Waldemar Cucereanu ( 7 titluri de campion naţional, 5 „Centuri de aur”, bronz la Campionatul Mondial de Seniori – Houston, 1999, locul V la Campionatul Mondial de Tineret – Havana, 1996, medaliat cu aur la Jocurile Francofone, Otawa, 2001, locul VI la Campionatul Mondial de seniori, Bankok, 2003).

De altfel, pentru excelentele rezultate obţinute, Waldemar Cucereanu şi antrenorul său – Nicolae Paştiu, au fost  decoraţi de preşedintele României cu „Meritul Sportiv Clasa I”.

L-aţi cunoscut pe Nicolae Linca?
N.P.: „Da, a fost un om extraordinar. Mi-a spus odată că atâta timp cât va trăi el, România nu va avea campion olimpic la box. Acum vă zic eu un lucru: dacă autorităţile locale vor sprijini boxul albaiulian, vă dau în scris că la Olimpiada din 2012 judeţul nostru va da ţării un campion olimpic”.

Ce calităţi trebuie să aibă un bun pugilist?
N.P.: „Vreau să vă spun că boxul este o scrimă pugilistică. Eu am creat asemenea sportivi, doi dintre ei – Marinel Tuşineanu şi Waldemar Cucereanu – fiind desemnaţi ani de-a rândul cei mai tehnici boxeri români. Revenind la întrebare, un pugilist valoros trebuie să fie, în primul rând, curajos, să aibă dârzenie şi voinţă, să strângă din dinţi la greu pentru a se putea bucura la bine”.

Ce-i place: „Mă destind lucrând la grădină, pentru că de mic am fost învăţat cu munca în agricultură. Îmi plac, de asemenea, animalele. La oameni apreciez corectitudinea, dragostea care vine din inimă”.

Ce nu-i place: „Nu suport minciuna, ura, nu-mi plac oamenii care ţin mânie, care îi vorbesc de rău pe alţii. Îmi displace, de asemenea, lipsa de civilizaţie, aroganţa, genul de oameni cu mai multe feţe, lipsiţi de caracter”.

Profil
Născut: 24 decembrie 1956, Vinţu de Jos
Studii: Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, specialitatea box
Familie: căsătorit, o fată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite