Alba Iulia: Portret - Ilie Martin sculptează în lemn de 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La onorabila vârstă de 82 de ani, Ilie Martin este un pensionar şugubăţ care şi-a descoperit pasiunea pentru cioplitul în lemn. De mic copil l-au atras lucrurile minuţioase ce presupuneau multă migală şi răbdare.

Locuinţa sa este o adevărată expoziţie a sculpurilor pe care le-a realizat de-a lungul timpului. „De mic, când am văzut ceva, indiferent ce, am încercat să fac şi eu. Să repar ceva, chiar un pantof. Tata a fost morar şi de mici copii ne-a pus ajutoare la moară. Şi de acolo am deprins această pasiune pentru lucrurile mărunte”, îşi aminteşte cu nostalgie Ilie Martin.

O pasiune veche

Pasiunea sa pentru lemn îşi are rădăcinile undeva mai târziu, în primăvara anului 1974, în timpul serviciului de la Galaţi. „Când a început combinatul, aveam foarte mult de lucru, 10, 12, 14 ore pe zi. În plus aveam un sfert de normă de lucru la Politehnică. M-am îmbolnăvit, însă, de inimă. Atunci a începutut totul. Am văzut la cineva cum făcea căsuţe din stiplex, un material plastic de diverse culori şi mi-a plăcut. Am zis să încerc şi eu. Nu ştiam, însă, de unde să fac rost de acest material. Aveam un băiat la serviciu, cu o mână foarte bună. L-am întrebat pe el pentru că făcea machete de avioane şi de vapoare din lemn. Mi-a răspuns că ar fi mult mai bine dacă aş face şi eu din lemn pentru că e natural. Şi aşa am început cu căsuţe asemănătoare cu cele de camping, apoi am trecut la căsuţe mai complicate şi alte obiecte. Unele dintre ele le-am făcut şi cu lumină electrică”, a spus Ilie Martin.

Lucrări simple şi complicate

Nu mai ştie câte obiecte a cioplit de-a lungul anilor, dar spune că numărul este destul de important. „Acum 20 de ani am venit de la Galaţi acasă şi, întro seară, am văzut la televizor obiecte făcute din lemn. Atunci m-am decis să fac şi eu lucruri mai complicate. Am început cu lănţişoare, după aceea am realizat veioze, turnuri, păsări şi alte obiecte de acest gen. Am văzut întro fotografie de la British Museum un suport cu patru cuburi din metal, pe care am reuşit să îl fac din lemn”, a completat pensionarul pasionat de sculptură. Lucrarea respectivă este compusă din trei piese şi a numit-o „Familie – părinţii şi copiii”. Un obiect mai simplu îl poate face în câteva ore, în timp ce pentru o lucrare mai complicată trebuie să muncească chiar şi 30 de ore. Spune că atât timp cât va mai putea va continua să lucreze, pentru că este o pasiune care îi creşte pofta de viaţă.

Aţi avut expoziţii până acum?
I. M.: Am avut acum 5 ani o expoziţie la „Zilele Lucian Blaga” la Sebeş. De asemenea, acum doi ani am expus o parte din lucrări la centrul de zi pentru vârstnici. O alta a fost organizată atunci când Asociaţia Albamont a aniversat 18 ani.

Cât costă o lucrare?
I. M.: Le-am dat destul de ieftin, şi, în general, persoanelor cunoscute. Pe o lucrare la care muncesc trei zile cer aproximativ 70-80 de lei.

Au ajus lucrări şi în străinătate?
I. M: Da, în Germania. Am un prieten căruia îi trimit periodic câte ceva. Au mai venit la Albamont tineri din Franţa şi din America, care au avut de făcut lucrări de cercetare prin Apuseni, şi cărora le-am făcut cadou câte o lucrare.

Ce-i place: „Am făcut fotografie şi îmi plăcea să prelucrez singur pozele. Am făcut şi turism, în special montan, am practicat chiar şi ciclismul. Îmi place şi grădinăritul. Am o pasiune  pentru culegerea plantelor medicinale. Tocmai ce am făcut un sirop de flori de soc şi de salcâm, tinctură de păducel. Am pe pervaz o tinctură de nuci verzi. Se face şi lichior. Sunt bune pentru sănătate.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac minciunile şi nici murdăria. Nu îmi plac oamenii care perseverează în minciuni, dar nici cei care se laudă la nesfârşit. De asemenea nu îmi plac oamenii care nu fac curăţenie în locurile unde tocmai au făcut mizerie şi lasă altora să facă acest lucru”.


Alba Iulia frumoasă: „Îmi plac spaţiile verzi. Îmi plac şi oamenii de aici. Şi mai îmi place la oraş apropierea de zona muntoasă. Când vrei să organizezi o ieşire la munte există multe soluţii pentru că Alba Iulia e aproape de Apuseni”.

Alba Iulia urâtă: „Nu-mi place murdăria din oraş. Şi nici cei care trec peste spaţiile verzi. Discutasem odată cu cineva despre relaţia dintre cultură şi civilizaţie. Şi el susţinea că omul cult este şi civilizat. Eu am spus că nu există o relaţie directă. Într-o zi am văzut un poet a ieşit de la Casa de Cultură şi a luat-o direct peste spaţiul verde. Am constatat atunci că o persoană care are cultură, poate fi lipsită de civilizaţie.

Profil
Născut: 2 septembrie 1927, Sebeşel, comuna Săsciori
Educaţie: Şcoala elementară şi şcoala medie tehnică metalurgică
Experienţă: Participare la diverse expoziţii
Familie: Este căsătorit, are două fiice, şi se mândreşte cu doi nepoţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite