Alba Iulia: Portret. Marius Rotar a scris prima lucrare istorică dedicată morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul Marius Rotar, cercetător la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este autorul primei lucrări din istoriografia românească dedicată morţii.Acesta a scris lucrarea „Moartea în Transilvania în secolul XIX”, o carte de 946 de pagini.

De asemenea, a publicat 35-40 de articole de specialitate în publicaţii ştiinţifice din ţară, dar şi din Statele Unite ale Americii, Italia, Anglia şi Germania.

Abordare inedită a istoriei

Marius Rotar consideră că şansa tinerilor istorici este abordarea unor subiecte care au fost puţin sau chiar deloc cercetate de ceilalţi istorici români.
Cercetările sale sunt îndreptate asupra unor teme pe care mulţi le consideră cel puţin exotice. Istoricul, care din anul 1998 trăieşte la Alba Iulia, a început să scrie despre felul în care era percepută moartea, chiar din facultate.
„Poate din teribilism la acel moment m-am oferit să fac o lucrare de licenţă despre atitudinea în faţa morţii în secolul XIX, în Transilvania. Mai apoi am continuat masterul pe aceaşi temă iar în 1999 am finalizat lucrarea de doctorat”, a spus Marius Rotar.

Cartea tratează, în principal, ritualurile practicate de comunităţile din Transilvania, dar şi percepţiile acestora în faţa morţii. Sunt prezentate şi percepţiile, de la vremea respectivă, despre sinucidere, dar şi modul cum era abordată pedeapsa cu moartea. Istoricul a abordat şi alte teme precum dependenţa de alcool de-a lungul istoriei sau istoria crematoriilor.
„Astfel de teme sunt cunoscute de mai mult timp în străinătate. Am participat adesea la conferinţe internaţionale pe aceste teme organizate în toată lumea”, a precizat albaiulianul.

De altfel istoricul va prezenta săptămâna viitoare în Anglia, în cadrul unei conferinţe internaţionale, un material despre istoria crematoriilor în România. A reuşit să organizeze, în urmă cu un an, o conferinţă despre moarte la Alba Iulia. Au participat cercetători, medici, antropologi, filosofi şi preoţi din România, Anglia, Italia, Olanda, Polonia şi Cehia.

Pasionat de muzică

În cazul lui Marius Rotar modul în care abordează temele istorice este legat în oarecare măsură şi de pasiunea sa pentru muzică. În perioada 1992 -1996 a cântat, la chitară bas, alături de o trupă de death metal din Gherla.
„Cred că acea perioadă a fost foarte importantă pentru că m-a responsabilizat. Să faci parte dintr-o formaţie muzicală trebuie să investeşti şi timp şi interes. Trebuie în primul rând să începi să interacţionezi cu ceilalţi. Eu am fost tot timpul pasionat de muzică aşa cum sunt şi de istorie. Din acestă cauză îmi plac oamenii pasionaţi de ceea ce fac indiferent de nivelul lor de cunoştinţe”, afirmat Marius Rotar.

Care va fi următoarea lucrare de cercetare istorică?
M.R.
: „Scriu o carte despre istoria crematoriilor în România. Este o temă de actualitate în condiţiile în care se întinde în spaţiul urban. Este vorba şi despre utilitatea publică. În România este un singur crematoriu. Crematoriul Cenuşa a fost înfiinţat în anul 1923 dar în 1948 a fost naţionalizat”.
 
Aţi fost doar cercetător sau aţi predat şi ca profesor?
M.R.:
„Am şi predat, la început la Gherla, mai apoi la Universitatea din Alba Iulia. Am predat câteva cursuri şi în Republica Moldova. Pot spune că îmi plac românii de peste Prut, nu m-am simţit nicăieri mai român decât acolo. Am întâlnit şi tipul acela de student interesat de ceea ce se predă, cu sete de cunoştere şi care te respectă”.

Ce-i place:  ”Îmi place să joc badminton şi să fac mici şi gratare alături de soţia mea Corina pentru prietenii noştri. Îmi pace Universitatea Craiova. Îmi place istoria şi îmi place literatura. După ce citeşti foarte mult timp doar cărţi de specialitate atunci când citeşti o carte de literatură te simţi eliberat”.

Ce nu-i place:  ”Nu îmi plac fiţele de orice fel de la cele de mall până la cele academice. Ma deranjează când văd că se manifestă acest adevarat trend aproape peste tot, în societate. Cred că epicentrul fiţelor la Alba Iulia este la kilometrul zero din Mall”.

Profil:
Născut: La 18 ianuarie 1974 la Gherla în judeţul Cluj
Studii: Doctorat  în istorie
Familie: Căsătorit, are o fetiţă de şase ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite