Alba Iulia: Portret. Marius Moga formează generaţii de chitarişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Moga a început din clasa a I-a să cânte la chitară. O perioadă a agăţat-o în cui, simţindu-se atras de karting şi fotbal. A jucat o perioadă extremă dreaptă la  juniorii echipei Metalul Aiud, dar o accidentare l-a obligat să se retragă din sportul rege. A revenit la chitară şi nu a mai lăsat-o.

Interpretează muzică uşoară, rock, balade, chiar şi muzică populară, dar s-a afirmat în muzica folk, mai ales, pe când era licean, în perioada în care Festivalul „Cântarea României“ căpătase o mare amploare. A obţinut primul loc la acest festival, la secţiunea folk, cu piesa „Baladă pentru Transilvania“, o piesă compusă de Augustin Frăţilă.

„Coincidenţa a făcut ca Augustin Frăţilă, fost cântăreţ de folk, care nu participase cu piesa respectivă în cadru festivalului, să fie născut în Aiud“, precizează Marius Moga. Ulterior, a fost cooptat în  cenaclul literar aiudean, înfiinţat de poetul Ioan Hădărig.

Are o seamă de compoziţii, pe versuri de Adrian Păunescu, Ioan Hădărig, Radu Gir, Lucian Blaga, reuşind să le adune într-un album compus din 12 piese, intitulat „Zbor de trandafiri“, dar pe care încă nu l-a lansat. Mai deţine, de asemenea, un alt album, de colinde, dar încă nu a stabilit data precisă când îl va prezenta publicului larg. „Este vreme“, spune în context Marius Moga.

Predă la cercul de folk

Marius a înfiinţat, din 1986, şi o formaţie de muzică – „Melodis“, alături de bunul său prieten Claudiu Cordea, cu care se cunoaşte din grădiniţă. Pe cei doi îi leagă şi o coincidenţă uimitoare – sunt născuţi la aceeaşi dată. „Amândoi am văzut lumina zilei pe 2 noiembrie 1968, cu diferenţa că el s-a născut prematur, la 7 luni“, spune, zâmbind, Marius Moga. Au dat spectacole în ţară, dar şi peste hotare în Suedia, Italia, Turcia, Grecia. Din anul 2003, este profesor la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu“, unde predă copiilor la un cerc de chitară.

Cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, elevii săi dau dovadă de real talent. „Am început să avem repertoriu propriu şi vreau să vă spun că am şase copii foarte buni. E vorba de Carina Dumitru, Andreea Roşian, Roxana Căluşer, Andrei Ştefănuţ, Cristian Cristea şi Bianca Chiorean, care pot singuri să susţină un spectacol“, spune chitaristul.

A concertat, împreună cu elevii săi, în oraşul maghiar Gyomaendrod, localitate înfrăţită cu Aiudul unde au fost foarte bine primiţi. În prezent, pregăteşte o nouă generaţie de talente, pentru că, adaugă el, după terminarea liceului, elevii săi pleacă la facultate şi rup legătura cu cercul de folk.

Ce-i place: „În primul rând, îmi place  muzica, dar sunt pasionat şi de motociclism. Am deocamdată un scuter, dar visez la un motor de teren. La oameni apreciez sinceritatea, simţul artistic, îmi plac persoanele de caracter, de cuvânt.“

Ce nu-i place: „Mă deranjează mult minciuna, ca şi exagerările de orice fel, mai ales când sunt axate pe lauda de sine. Îmi displac oamenii cu două feţe, indivizii fără pic de cultură şi civilizaţie, persoanele fără coloană vertebrală.“

Care e cea mai mare satisfacţie a ta în domeniul muzicii ?
M.M.:
„Formarea copiilor în domeniul muzicii, spectacolele pe care le dau elevii mei. E o mare satisfacţie să-i vezi cum evoluează. Îmi aduc aminte că la un spectacol pe care urma să-l susţinem în sala Centrului Cultural Liviu Rebreanu eu nu am putut fi prezent de la început. Am ajuns mult mai târziu şi am fost extraordinar de bucuros să-i văd pe copii cum au dus spectacolul de la cap la coadă în cele mai bune condiţii. Ei au făcut totul şi le-a reuşit, dovadă fiind că  sala a fosr arhiplină şi la final spectatorii i-au aplaudat cu entuziasm.“

Profil:
Data naşterii: 2 noiembrie 1968, Aiud
Educaţie: Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Spiru Haret”
Starea civilă:
căsătorit, doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite