Alba Iulia: Portret. Ligia Oros a salvat prin modul de a preda viaţa unui elev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Ligia Oros a salvat prin modul de a preda viaţa unui elev
Alba Iulia: Portret. Ligia Oros a salvat prin modul de a preda viaţa unui elev

În opinia profesoarei de fizică Ligia Elena Oros, un om nu se poate dezvolta dacă nu are un medic bun, un profesor competent şi un părinte spiritual.

De mică vroia să se facă „medic de ochi“. Avea unele probleme de vedere şi, mergând periodic la un oftalmolog, s-a simţit atrasă. Se juca, însă, mai degrabă cu piuliţe şi şuruburi, decât cu păpuşi, iar la 5 ani a demontat un aparat de radio.

Aşa se face că, ulterior, s-a orientat spre Liceul Industrial nr. 1, actualul Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa“ din Alba Iulia. „Mi s-a părut mai interesant un liceu care să-ţi dea şi o meserie decât unul teoretic“, îşi argumentează alegerea Ligia Oros.

A participat mereu la olimpiadele de matematică şi fizică, fiind al doilea elev din evidenţele liceului calificat la faza naţională a Olimpiadei de Fizică. N-a lipsit nici de la concursurile pe meserii în domeniul electrotehnic, liceul câştigând faza naţională a concursurilor de profil. „Pot să mă mândresc că pe diploma mea de profesionalizare scrie electrician de întreţinere şi reparaţii, competenţe pe care le folosesc în viaţa de zi cu zi“, declară profesoara de fizică.

Colegă cu foştii profesori

A fost şefă de clasă în liceu şi spune că acest statut a ajutat-o foarte mult în relaţiile interumane, dar şi în studenţie ca şefă de grupă. „Am ales Facultatea de Fizică, dar marea mea iubire a fost matematica, chiar dacă zestrea mea genetică zice fizică şi chimie. Mama a fost profesoară de fizică, iar tatăl inginer  chimist“, afirmă Ligia.

După facultate, a fost repartizată la liceul industrial pe care-l absolvise în urmă cu cinci ani. „Eram colegă de cancelarie cu foştii mei profesori şi situaţia era puţin ciudată, îmi era foarte greu să mă tutuiesc cu ei, chiar dacă insistau. La început, în pauze stăteam mai mult în laboratorul de fizică decât în cancelarie, pentru că îmi era ruşine să-i abordez de la egal la egal pe foştii mei profesori“, afirmă zâmbind.

În cadrul acestui liceu, a predat la clase de profesională şi seral abordând cu elevii şi latura fenomenologică a materiei, pentru a le capta atenţia, dar şi pentru a-i învăţa lucruri practice, care să le fie de folos. Şi, întradevăr, le-a fost.

Într-o zi un fost elev seralist a oprit-o pe stradă mulţumindu-i din suflet că i-a salvat viaţa. Uimită, profesoara de fizică l-a rugat să-i explice despre ce este vorba. „Doamna profesoară, mai ţineţi minte când ne-aţi povestit la electricitate că de ne prinde furtuna pe câmp sau în vârful dealului cu sapa sau coasa în mână, să le aruncăm cât de departe şi să ne întindem pe burtă la pământ, dar nu sub vreun copac?! Eu aşa am făcut când am fost cu văru-meu la coasă şi ne-a prins furtună. Dar văru-meu nu a făcut aşa şi l-a trăsnit“, i-a spus recunoscător fostul elev.
„Am simţit o satisfacţie deosebită“, mai spune Ligia Oros, în prezent profesor metodist în cadrul Casei Corpului Didactic Alba.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să citesc şi să urmăresc filme ştiinţifico-fantastice, să văd lucruri noi şi să cunosc oameni noi. La persoane apreciez punctualitatea. Îmi plac oamenii corecţi, cu bun simţ, care respectă normele de convieţuire.“

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care îşi dau aere, persoanele care se cred importante fără motiv. Mai nou, nu-mi place că întâlnesc pe stradă foarte mulţi oameni încruntaţi. Când ieşi pe stradă, nouă din zece oameni sunt încruntaţi.“

În afară de părinţi şi profesori, ce alte persoane v-au marcat evoluţia ?
L.O.:
„Începând cam din clasa a V-a, când ştiam deja ce înseamnă SF-urile, pot spune că dorinţa mea de a lăsa ceva în urmă mi se trage de la Isaac Asimov şi de la Alexandru Mironov, care scria articolul de fond în Almanahul Anticipaţia. Sigur că au mai fost mulţi alţi autori români şi străini de SF-uri care m-au făcut să văd dincolo de vârful nasului.“

Care este statutul actual al cadrelor didactice ?
L.O.:
„Nu-mi place că în 2009 dascălul e considerat un fel de cenuşăreasă a societăţii. În Europa, în general, meseria de profesor e retribuită mai prost decât alte meserii şi nu înţeleg de ce, pentru că toate celelalte meserii se pregătesc de către profesori. Mizez, totuşi, pe bunul simţ al cadrului didactic.“


Profil
Născută: 6 iulie 1970
Educaţie: Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj Napoca
Familie: necăsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite