Alba Iulia: Portret. Iulian Doda consideră iluzionismul un mod de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Iulian Doda consideră iluzionismul un mod de viaţă
Alba Iulia: Portret. Iulian Doda consideră iluzionismul un mod de viaţă

În ultimii ani magia a reuşit să recucerească atât lumea copilăriei cât şi lumea celor mari. Aproape toate filmele au un amestec de vrăji şi iuluzi. Iulian Doda a fost şi el vrăjit de iluzionism şi de opt ani a început să practice arta care împleteşte suspansu, încântarea, surpriza, frica şi bucuria.

Iluzionistul de la Alba Iulia spune că totul a început în 1999, când se uita şi de două ori pe zi la un spectacol la lui David Copperfield. „Aveam o casetă cu un spectacol de la Las Vegas. Era uimitor, credeam şi nu credeam ceea ce văd. David Copperfield este creatorul iluzionismului modern. El m-a inspirit şi aşa am început să mă documentez“, a spus iluzionistul albaiulian. Iulian Doda spune că mai întâi a găsit o carte despre Houdini şi mai apoi a început să facă şi el iluzii uşare.

 „Acum te poţi documenta pe internet. Sunt mai mulţi iluzionişti care îţi explică exact cum se face un lucru, dar la acel moment era destul de greu să obţi informaţii de acest fel“, a spus tânărul. Iulian Doda spune că se antrenează câte cinci ore pe zi pentru a reuşi să facă spectacole de iluzionism complexe. „Este nevoie de multă muncă. Trebuie să ai dexteritate, atenţie distributivă. Eu mă antrenez zilnic, de obicei cu fiul meu Alexandru, care are doi ani şi jumătate şi care e foarte interest. Mai am un băiat mai mare, Antonio, dar el nu este aşa de atras de iluzionism. Am început  cu lucruri simple dar acum am şi iluzii pe care le-am creat eu“, a spus Iulian Doda.

Spectacolul complex

Albaiulianul are spectacole în toată ţara şi spune că românilor le plac mai ales iluziile care îi fac să râdă. Iulian spune că cel mai adesea spectatorii îi cer să facă bani sau să le facă soţiile să dispară. „Românii vor spectacole de divertisment, dar vor şi suspans. Spectacolul de iluzionism este foarte complex. Trebuie să alegi modul în care prezinţi o iluzie, dialogul cu public, lumina, decorul“, a explicat tânărul.

Pentru una dintre mai interesante iluzi pe care le-a creat albaiulianul a lucrat şase luni de zile. „Este o iluzie care se poate face doar într-o sală de spectacol. Eu aşez pe scenă o tablă pe care este prinsă o foaie de hârtie, invit o persoană din public să scrie ceva pe acea hârtie, să o arate publicului, fără ca eu să văd ce scrie, şi mai apoi să se întoarcă la locul său cu hârtia. Mai apoi voi lua o bilă şi o voi aşeza într-un vas de apă. Pentru mai multă spectaculozitate, apa se va transforma în cerneală iar bila se va îmbiba cu cerneală. Voi aşeza bila pe marginea tablei şi aceasta va începe să scrie cuvântul sau numărul pe care l-a scris spectatorul“, a spus râzând Iulian Doda, care îşi povesteşte iluziile fără a explica şi modul în care acestea se realizează.

Întrebări şi răspunsuri:


Care sunt iluzioniştii pe care îi consideri cei mai buni?
I.D.:
Pentru mine a fost foarte important întâlnirea cu  Dan Bucfing, din Galaţi. Primul iluzionist din România care a deschis şi un magazine cu material pentru crearea acestor iluzii. L-am întâlnit acum trei ani şi cred că m-a ajutat foarte mult.

Ce este iluzionismul pentru tine ş ice vrei să faci mai departe în viaţă?
I.D.:
Pentru mine este un mod de viaţă şi cel mai mult îmi doresc să am un spectacol la Las Vegas, acolo pe unde au trecut marii iluzionişti. Cred că este posibil să ajung acolo, cam în cinci ani , după cum estimez eu.

Ce-i place:
„Eu am ales o cale, vreau să-mi văd familia fericită. Iar pentru mine cea mai mare satisfacţie este să văd că lucrurile îmi vor reuşi şi o să-i am aproape. Îmi place să lucrez cu aceste iluzii şi să creez un amestec de sentimente pentru puiblic“.

Ce nu-i place:

„Nu îmi place răutatea oamenilor. Cred că din cauza neajunsurilor şi a problemelor au devenit mai neînţelegători. Nu îmi place cuvântul criză şi aş vrea să nu-l mai aud niciodată. Ar fi foarte bine dacă am avea tot ce ne trebuie şi tot ce ne lipseşte“.


Profil:
Născut: la data de 4 noiembrie 1978, în Alba Iulia
Studii: Student la Facultatea de Drept
Familie: Căsătorit, doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite