Alba Iulia: Portret. Ileana Găinar a jucat în filmul spaniol „Tocar el cielo”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Ileana Găinar a jucat în filmul spaniol „Tocar el cielo”
Alba Iulia: Portret. Ileana Găinar a jucat în filmul spaniol „Tocar el cielo”

Ileana Găinar spune că a învăţat de la spanioli să-i ajută pe cei aflaţi în nevoie. A jucat într-o proiecţie cinematografică regizată de argentinianul Marcos Carnevale şi afirmă că această experienţă i-a dat încredere în propriile forţe.

Stabilită în Spania de peste un deceniu, în oraşul Alcala de Henares, albaiulianca Ileana Găinar a devenit vedetă de cinema în comunitatea de români din Regiunea Madrid.

„Avem prin asociaţia culturală prezidată de soţul meu relaţii cu o firmă de casting din Madrid. Când am început această colaborare nu m-am gândit că o să joc vreodată într-un film”, spune Ileana.

A interpretat rolul unei femei dure

S-a ivit însă ocazia, în anul 2007, atunci când apreciatul regizor argentinian Marcos Carnevale avea nevoie pentru filmul „Tocar el cielo” (Să atingi cerul) de o româncă, pe care să o distribuie într-un rol secundar, al unei femei care lucrează în casa eroului principal jucat de celebrul actor argentinian Facundo Arana, cunoscut de iubitorii de telenovele din filmul serial „Îngerul sălbatic”, unde a jucat alături de frumoasa actriţă sud-americană Natalia Oreiro.

Ileana Găinar a participat la selecţia pentru acest rol şi a câştigat-o, a fost considerată de regizor cea mai potrivită pentru rolul respectiv.
„Proba a fost pentru mine ceva deosebit de pozitiv. La început m-au filmat, apoi mi-au pus nişte întrebări şi în cele din urmă mi-au spus să învăţ pe loc nişte replici din film şi să le redau. Le-am memorat rapid şi le-am redat, iar ei au fost foarte încântaţi”, îşi reaminteşte Ileana Găinar.

O rugăm să ne vorbeasă despre rolul jucat. „Am interpretat o româncă, rolul unei femei foarte dure (regizorul Carnevale îmi spunea să fiu dură ca o nemţoaică asasină), care lucrează în casa unui scriitor, un om extrem de dificil, care nu are decât un prieten şi o prietenă. Eu îi ţineam casa, pentru că era foarte împrăştiat. S-a filmat şi în Argentina, şi în Spania”, povesteşte actriţa româncă.

Este membră a Asociaţiei Actorilor din Madrid


Spune că a participat la filmări timp de 10 zile (câte o oră zilnic), perioadă pe care nu o va uita niciodată.
A jucat alături de actori celebri din Spania şi Argentina precum Chete Lera, Veronica Echegui, Facundo Arana, China Zorilla sau Betiana Blum.

A fost recompensată cu 3.000 de euro pentru rolul jucat şi acum este membră a Asociaţiei Actorilor din Madrid.
„A fost ceva extraordinar. Mă lua maşina de dimineaţă de acasă, mă ducea la filmări, mă aducea. Am trăit într-o altă lume, aveam totul la dispoziţie. Două luni a durat contractul şi, în final, am fost prezentă la premiera filmului, moment deosebit pentru mine”, îşi reaminteşte cu plăcere Ileana Găinar.
Regizorului şi actorilor cu care a jucat în film nu le venea să creadă că Ileana nu a făcut teatru în România. „Şi eu m-am mirat de mine cât de degajată am fost în faţa camerelor de luat vederi, cât de bine m-am simţit în rolul din film”, spune Ileana.

Filmul va schimbat ca fel de a fi ?
I.G.
:Da, prin această experienţă am câştigat un lucru extrem de important, anume siguranţa, încrederea în mine şi în forţele proprii, curajul de a merge înainte. În trecut nu eram aşa, ci oarecum neîncrezătoare, nu ştiam dacă pot sau nu să fac un lucru şi, de aceea, preferam să stau cuminte, trăiri care, din păcate, îi caracterizează pe mulţi dintre români.

Care este diferenţa dintre spanioli şi români ?
I.G.
:Din punct de vedere al ospitalităţii, al prieteniei, semănăm foarte mult, dar spaniolii sunt mult mai hotărâţi. Când se întâmplă un dezastru, sunt foarte uniţi, ştiu să pună toţi mâna la greu, când au nevoie ştiu să fie împreună, ceea ce la români nu se prea întâmplă. Din păcate, noi, românii, suntem cam dezbinaţi şi un pic invidioşi.

Ce-i place: „În timpul liber, îmi place să citesc şi să călătoresc. De asemenea, lucrez la o carte de preparate culinare româneşti pe care să o traduc în spaniolă, iar apoi să scriu o carte de bucate cu reţete spaniole pe care să le traduc în româneşte. La oameni îmi place altruismul, sinceritatea, apreciez persoanele care se ajută la nevoie.”

Ce nu-i place: „Mă deranjează, în primul rând, egoismul şi invidia, Îmi displace, totodată, răutatea şi lăcomia celor care aleargă după bani, după câştiguri uşoare, obţinute fără eforturi, fără muncă”.

Profil:
Data naşterii: 31 ianuarie 1964, Turda, jud.Cluj
Educaţie: Colegiul economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia
Familie: căsătorită, 3 copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite