Alba Iulia: Portret / Horia Bucur: „Am filmat un metru cub de peliculă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret / Horia Bucur: „Am filmat un metru cub de peliculă“
Alba Iulia: Portret / Horia Bucur: „Am filmat un metru cub de peliculă“

Colaborator al Televiziunii Române, farmacistul Horia Bucur a realizat peste 180 de filme  de scurt metraj în care se regăsesc personalităţi marcante ale ţării noastre.

Fost preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, Horia Bucur are o pasiune de-o viaţă: arta fotografică, filmul de scurt metraj. „Eram în clasa a II-a când m-am înscris la primul cerc foto din ţară, la Târgu Mureş, în anul 1949. În momentul când am descoperit filmul, am început cu filmări pe opt milimetri şi am avut şansa să întâlnesc un artist mare din TVR, redactor la tineret, care mi-a dat zece minute de peliculă pe 16 milimetri şi mi-a spus că dacă reuşesc să scot din ea două minute, mă ia colaborator la televiziune. Aşa am ajuns colaborator la TV şi am făcut peste 180 de filme de scurt metraj“, povesteşte Horia Bucur.

Film despre prima maşină de comprimat medicamente din România


Pe acelaşi fir al amintirilor, farmacistul spune că e mândru cu două lucruri: „În primul rând, e vorba de un film făcut  prin 1978, pe care l-am prezentat la Reşiţa. După părerea mea, celelalte filme pe care le-am văzut acolo erau mai slabe decât al meu, aşa că m-am dus la preşedintele juriului, un regizor căruia nu îi dau numele pentru că nu merită, să-l întreb dacă filmul meu are vreo şansă de o menţiune măcar.

„Nu ţi-e ruşine, mi-a răspuns, să vii la concurs cu un film făcut de profesionişti ?!“. I-am mulţumit spunându-i că mi-a dat cel mai mare premiu. În al doilea rând, mă mândresc cu un documentar despre prima maşină de comprimat medicamente făcută în România, de mine şi încă trei amici din Sebeş. Documentarul l-am prezentat la un simpozian la Iaşi, în 1979. Din acel moment, am fost cunoscut şi pe plan ştiinţific, cu un film făcut, absolut din întâmplare“, spune cu umor Horia Bucur.

„Sufletul lemnului“


Un alt film de referinţă, realizat de farmacistul din Sebeş la solicitarea televiziunii române, se intitulează „Sufletul lemnului” şi îl are în prim-planul atenţiei pe Moş Cernat, un sculptor în lemn de pe Valea Sebeşului. „Acest documentar, desemnat filmul anului, a fost aşa de apreciat de cei de la televiziune, încât, am primit primul meu premiu material, de 900 de lei, care erau bani pe vremea aceea, dacă stăm să ne gândim că un reportaj era premiat cu 100 de lei“, îşi aminteşte Horia Bucur.

Farmacistul a filmat, „un metru cub de peliculă“ şi acum lucrează să înregistreze pe un DVD peste 900 de ore de film pe 16 milimetri. În filmele sale se regăsesc personalităţi marcante ale României precum Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Andrei Bacalu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Leopoldina Bălănuţă, dar şi reprezentanţi de seamă ai zonei Sebeşului ca istoricul Vasile Netea, profesorul Ioan Raica sau fiica pictorului Sava Henţia. Nu în utlimul rând, a surprins pe peliculă, împreună cu cei doi fii ai săi, Revoluţia din Decembrie 1989 de la Sebeş.


Filmul v-a adus multe satisfacţii. Vă reamintiţi una deosebită ?
H.B.:
„Da. Un pe care l-am primit pentru un film de 15 ore prin care am arătat lumii, în Belgia, adevărata faţă a României. La Bruges şi Bruxelles, alături de mari oameni de cultură precum Ioan Bocşa, Ion Mircea şi Mariana Deac, am prezentat în 1993 acest documentar şi am dat spectacole. Acest film am vrut să-l ofer şi televiziunii, dar „profesioniştii“ de atunci mi-au spus că e un film de amator. În schimb, marele regizor din Apuseni Horia Popescu mi-a zis, după ce a văzut acest film, că dânsul nu a reuşit să realizeze ca regizor aşa ceva“.

Sunteţi născut în Lancrăm. Ce părere aveţi de Festivalul Internaţional „Lucian Blaga“ ?
H.B
. „Din păcate, Festivalul Internaţional „Lucian Blaga“ s-a transformat într-o chermeză sătească unde la deschidere vin 60 de inşi, la lucrări participă 40 de persoane, iar la masa festivă dau buluc 200 de persoane“.

Ce-i place:

 „În timpul liber lucrez pe DVD peste 900 de ore de film pe 16 milimetri, o adevărată istorie în imagini a locurilor în care am trăit. La oameni apreciez sinceritatea şi privirea, în ochi citeşti toate calităţile interioare ale omului“.

Ce nu-i place:


 „În primul rând, mă supără prostia. Mă deranjează, de asemenea, lipsa dorinţei de a cunoaşte sensul existenţei şi rolul fiecăruia pe pământ. Există, din păcate, unii oameni interesaţi doar de a mânca şi a bea“.


Profil:

Data naşterii: 29 aprilie 1941, Lancrăm, Alba
Educaţie: Facultatea de Medicină şi Farmacie Cluj Napoca
Starea civilă: căsătorit, doi băieţi şi o fată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite