Alba Iulia: Portret / Florin Hebean, inginerul în ie şi iţari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardeleanul mutat în Capitală lucrează de un an ca inginer automatist, face un master la Facultatea de Construcţii şi s-a apucat şi de cântat muzică populară.

Pasiunea pentru muzică o are de mic copil. Din clasa a IV-a a început să cânte la biserica din comuna sa natală, Vinţu de Jos, din judeţul Alba, iar un an mai târziu a intrat în corul şcolii generale din localitate.

„Cântatul este oarecum o tradiţie în familia mea. Tatăl şi fratele bunicii erau cântăreţi la biserică“, spune Forin. Fiind foarte talentat, încă de mic a început să fie invitat la spectacole care se desfăşurau în comunele învecinate din judeţ. Pe atunci nu a dat însă o importanţă prea mare harului său.

A lăsat Ardealul pentru Capitală

Muzica a trecut pe plan secundar în adolescenţă pentru că a început să fie pasionat de alte lucruri. După terminarea liceului a decis să vină în Bucureşti pentru a face a urma cursurile Universităţii Tehnice de Construcţii, la Specializarea Automatică şi Informatică Aplicată. La terminarea facultăţii, în urmă cu un an, s-a înscris şi la un masterat.

S-a întors la vechea sa pasiune, muzica, tot de curând după ce a fost invitat toamna trecută la nunta unui văr, unde a cântat câteva melodii proaspeţilor miri.
 
„Mi-am dat seama atunci că am voce şi m-am hotărât să mă înscriu la o şcoală de muzică“, povesteşte tânărul. După acel eveniment, Florin s-a încris la Şcoala de Arte Bucureşti, la clasa profesorului Aurel Mustăţea, cu care face săptămânal cinci ore de canto popular.

Debut cu foarte multe emoţii


Pe o scenă adevărată a urcat pentru prima dată în cadrul evenimentului Bucureşti - Cartier Cultural de Vară. „Mi-au cam tremurat picioarele şi vocea. Aveam foarte multe emoţii, dar m-am descurcat“, îşi aminteşte Florin.

A prins curaj şi, în urmă cu aproximativ o săptămână, a participat la Festivalul Naţional al Cântecului Popular de la Giurgiu, „Pe marginea Dunării“, concurs la care a obţinut premiul II.

Cu toate că-şi împarte întreaga zi între serviciu – lucrează ca inginer automatist la o firmă care montează sisteme de securitate în case sau birouri -, orele de canto şi cursurile de la master, Florin încearcă să îşi facă, pe cât se poate, timp şi pentru prietenii săi.

„Ieşim în oraş pe cât de des cu putinţă - la teatru, prin parcuri sau muzee. Cu prietena mă văd abia seara când ajung acasă de la cursurile de canto“, povesteşte tânărul. Florin Hebean a reuşit să imprime până acum cinci cântece culese de la interpreţi consacraţi şi se gândeşte să-şi lanseze un album, când va avea banii necesari.

De asemenea, pentru viitorul apropiat, plănuieşte o colaborare cu Ansamblul Doina al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. Cei care doresc să asculte piesele interpretate de Florin le pot găsi pe internet.

Ce gen de muzică asculţi?
F.H.: „În special ascult folclor din fonoteca de aur. Mă regăsesc în muzica pe care o ascult. Îmi place să mă uit la înregistrările cu soliştii noştri consacraţi, cum ar fi Felician Fărcaşu, Ion Cristoreanu, Alexandru Grozuţă, Ion Bocşa. Ascult, de asemenea, muzică folk, cântată în special de Vali Sterian, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Emeric Imre şi Ada Milea.“

Unde cânţi în prezent?
F.H.: „Momentan merg doar la spectacole şi festivaluri. Încerc să merg la câte mai multe astfel de evenimente. Am mai cântat pe la nunţi, dar numai pentru prieteni.“

Ce-i place: „Îmi plac foarte mult excursiile, să văd locuri noi, mai ales în afara graniţelor ţării. Îmi place să ascult muzică de calitate, în special folclor şi folk, iar când am timp liber, prefer să fac sport. De obicei, merg să joc fotbal sau să pescuiesc“, spune Florin.

Ce nu-i place: „Detest minciuna şi muzica de calitate îndoielnică din zilele noastre. Acest tip de muzică arată şi nivelul de evoluţie a oamenilor şi al societăţii. Nu-mi plac oamenii exagerat de naţionalişti“, recunoaşte ardeleanul.

Profil
Născut: 07 iunie 1986, Sebeş, Alba
Familie: necăsătorit, are un frate în vârstă de 20 de ani, Răzvan.
Studii: Primul an la master la Facultatea de Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite