Alba Iulia: Portret. Avram Pojar: „Fiecare din poeziile mele este o mică explozie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Avram Pojar: „Fiecare din poeziile mele este o mică explozie”
Alba Iulia: Portret. Avram Pojar: „Fiecare din poeziile mele este o mică explozie”

Avram Pojar a publicat trei volume de poezie, dar spune cu modestie că se consideră amator pe tărâmul creaţiei lirice. Continuă să se perfecţioneze axându-se, după cum afirmă, pe partea de mesaj şi mai puţin pe formă.

Prima poezie a scris-o în clasa a VIII-a şi a recitat-o unui amic. Imboldul primit de la prieten l-a făcut să le scrie pe a doua şi a treia, obişnuindu-se astfel să creeze periodic, dar poeziile nu îndrăznea să le arate decât celor dragi, în familie.

„De fapt, primele mele încercări nu au fost decât versificaţie. Am început să scriu cu adevărat poezii în liceu, le prelucram, le şlefuiam şi le treceam apoi într-un vocabular. În anul IV de liceu am avut curajul să mă duc la profesorul meu de limba română, Fănică Cioreanu, şi să-i dau vocabularul cu poezii.
Când mi l-a returnat, vocabularul era roşu, făcusem o sumedenie de greşeli, dar mi-a spus: „Neapărat să continui”. Şi am continuat, dar parcă nu mai aveam aceeaşi tragere văzând vocabularul înroşit”, povesteşte zâmbind.

Poezii publicate în revista clujeană  "Steaua"

 A scris şi în facultate, şi după, dar avea o anumită reţinere să îşi publice poeziile. În anul 1985 şi-a luat inima în dinţi şi s-a adresat cunoscutul critic literar Mircea Popa, pe atunci redactor şef la Revista „Steaua” din Cluj Napoca, în dorinţa de a afla o părere avizată.

„M-am dus la dânsul cu vreo 20-30 de poezii, pe care le selectasem eu. Mircea Popa mi-a spus că am făcut o mare greşeală că le-am triat eu, înainte de a le vedea dânsul pe toate, pentru că, paradoxal, poeziile pe care eu le consideram mai puţin reuşite, au primit aprecierile cunoscutului critic literar. De altfel, mi-a şi publicat în revista „Steaua” câteva poezii şi m-a îndemnat să merg mai departe, să scriu în continuare”, îşi aminteşte Avram Pojar.

A ezitat în continuare să apară public cu un volum de poezii şi poate n-ar fi făcut pasul spre cititori nici azi, l-a convins însă soţia într-un mod cu totul aparte. „Când ne-am mutat de la bloc, la casă, aveam un raft plin cu manuscrise. Soţia mi-a zis răspicat: „Ori le arunci, ori le publici !”. Varianta cu aruncatul nu mi-a stat deloc la inimă, aşa că le-am publicat”, spune Avram Pojar.

Aşa a apărut în 2003 prima sa carte de poezii – „Buchete”. Peste doi ani a lansat un nou volum, de eseuri, iar în acest an a publicat „Revelaţie... şi renunţare...”, creaţie despre care profesorul Vasile Secu afirmă că este de sugestie filozofică, de fond în primul rând şi apoi de formă, găsindu-şi echivalentul în romanul psihologic.
„Sunt o fire explozivă. Practic, fiecare poezie a mea este o mică explozie, iar toate adunate sper eu să fie, până la urmă, un vulcan”, îşi caracterizează pe scurt creaţia lirică poetul Avram Pojar.

Sunteţi aiudean, dar aţi făcut liceul tocmai în Brăila. De ce ?
A.P.: Pentru că m-am simţit atras de latura artistică a televiziunii şi numai la Brăila şi Constanţa erau licee radio-tv. Vroiam să lucrez în televiziune, mă fascinau camerele de luat vederi. Ajuns, însă, acolo, am făcut doar partea tehnică, depanare tv, emisie etc. şi am fost oarecum dezamăgit.

Cum v-aţi defini creaţia lirică ?
A.P
.:Vreau să cred că poezia mea este una de meditaţie filosofică. Mi-au plăcut şi îmi plac foarte mult Blaga şi Bacovia, influenţa lor cred că se simte în poeziile mele. Ceea ce vreau eu, de fapt, să comunic prin poezie este trăirea, dar nu trăirea izolată a unui individ, ci trăirea colectivă într-un anumit context.

Ce-i place: „În timpul liber, citesc multă filosofie, scriu poezii şi fac sport. La oameni apreciez loialitatea şi sinceritatea, în primul rând, dar şi moralitatea care, din păcate, a devenit o calitate rar întâlnită în zilele de azi.”

Ce nu-i place: „Nu-mi plac deloc oamenii perfizi. Detest persoanele care vor să obţină averi prin orice mijloace. Nu în ultimul rând, mă deranjează dezinteresul manifestat de unii faţă de politică.”

Profil:
Data naşterii: 9 iunie, 1956, Ciuguzel, Alba
Studii: Facultatea de Electrotehnică Timişoara
Starea civilă: căsătorit, un băiat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite