Alba Iulia: Portret. Eugen Popa, taximetristul care a prins un hoţ de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Popa este de aproape nouă ani taximetrist în Alba Iulia. Profesează în acest domeniu de activitate cu mare plăcere, chiar dacă taximetria implică şi riscuri.

Mai citiţi:


A lucrat opt ani în construcţii de maşini, la compartimentul proiectare. Ulterior, s-a specializat în turism şi a lucrat la fostul Oficiu Judeţean de Turism Alba aproximativ 14 ani. „Am fost agent de turism la Aiud şi eram, într-un fel, omul care le vindecam clienţilor rănile, în sensul că le vindeam bilete în staţiuni de tratament“, a afirmat Eugen Popa. După Revoluţie, a menţinut agenţia de turism pe cont propriu, dar degringolada economică din Aiud, accentuată de la an, la an, a avut efect negativ asupra activităţii agenţiei. Aşa că s-a reprofilat în domeniul taximetriei. De aproape nouă ani este taximetrist în Alba Iulia.

Urmărire ca în filme

„În taximetrie am întâlnit o lume nouă, interesantă. Mă simt bine ca taximetrist, pentru că sunt o fire sociabilă, dispun de multă elasticitate şi îmi place foarte mult să discut cu clienţii, să-i cunosc“, a spus Eugen Popa. De când profesează în acest sector de activitate, nu a avut nici o reclamaţie, pentru că e jovial, deschis cu clienţii, se pliază pe felul fiecăruia de a fi. Munca pe care o practică implică, însă, şi riscuri. În acest sens, îşi aduce aminte când a participat activ la prinderea unui hoţ de maşini.

„Cu ani în urmă, chiar în centrul oraşului am remarcat că un coleg stătea prea liniştit lângă maşină şi întrerupsese legătura cu noi prin staţie“, povesteşte taximetristul. A bănuit că nu-i ceva în regulă, mai ales că era trecut de miezul nopţii. Şi-a lăsat clientul la adresa dorită, s-a întors înapoi şi a observat că clientul colegului se urcase la volanul maşinii. „Am dat imediat alarma prin staţie şi am început, împreună cu alţi patru-cinci colegi, o adevărată goană după hoţul de maşini“, şi-a amintit Eugen Popa. Au reuşit să-l prindă în zona localităţii Oarda, la aproximativ doi kilometri de Alba Iulia. „Am avut o mare satisfacţie pentru că am făcut o faptă bună“, a completat taximetristul.

Când aparenţele înşeală

A avut şi o păţanie neplăcută, cu un client care la prima vedere părea un ins distins, manierat. „Era un tip foarte bine îmbrăcat, amabil, cu o atitudine pozitivă, în aparenţă. M-a rugat să-l duc în satul Totoi“, a povestit Eugen Popa. Clientul în cauză i-a servit o poveste lacrimogenă, i-a spus că se grăbeşte să-şi ia soţia din Totoi, pentru a merge a doua zi la Bucureşti unde  copilul lor, grav bolnav, urma a fi supus unei dificile intervenţii chirurgicale. Impresionat, Eugen Popa l-a transportat rapid în sat unde a fost rugat de client să aştepte două minute până se întoarce cu soţia şi bagajele aferente, pentru a-i duce la gară. „A dispărut pur şi simplu după o biserică, nu s-a mai întors. Noroc că am oprit ceasul la timp, altfel creştea sumă cu care m-a păgubit individul“, a încheiat, zâmbind, Eugen Popa.


Ce calităţi trebuie să aibă un taximetrist?
E.P.:
„Eu nu mi-am propus niciodată un anumit tip de comportament, am găsit întotdeauna soluţii din mers. Dar, în opinia mea, un taximetrist trebuie să aibă foarte multă răbdare, în primul rând. În al doilea rând, trebuie să fie foarte vigilent şi, în acelaşi timp, înţelegător cu clienţii, pentru că oamenii sunt de tot felul. De exemplu, eu am întâlnit şi oameni ciudaţi, care îmi spuneau să o iau la dreapta şi, după ce făceam manevra, mă apostrofau că n-am făcut bine, că trebuie să o iau la stânga. Deci, trebuie multă răbdare, elasticitate în dialog şi reacţie promptă la momentul oportun, în funcţie de client şi de situaţie“.

Ce-i place: „În tinereţe am făcut mult sport de performanţă, am jucat fotbal şi baschet în divizia B. Acum, îmi place mult să merg iarna la schi sau la cabana pe care o am pe Valea Mănăstirii. La oameni apreciez integritatea, demnitatea, echilibrul, curajul responsabilităţii“, spune taximetristul

Ce nu-i place: „Mă deranjează foarte mult minciuna, lipsa de demnitate. Îmi displac oamenii făţarnici, cu două feţe, care se potrivesc vorbei «pe o parte te linge, pe alta te frige». Nu-mi plac nici oamenii care au potenţial, dar din comoditate nu vor sau nu ştiu să-l fructifice“, afirmă Eugen Popa.


Profil:


Născut: 22 martie 1953, Mirăslău, Alba
Educaţie: licenţiat în turism
Ocupaţie: taximetrist
Starea civilă: necăsătorit, o fată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite