Alba Iulia: Portret. Cosmin Roşca: Desenul i-a videcat rănile, iar tatuajul i-a adus satisfacţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Cosmin Roşca: Desenul i-a videcat rănile, iar tatuajul i-a adus satisfacţii
Alba Iulia: Portret. Cosmin Roşca: Desenul i-a videcat rănile, iar tatuajul i-a adus satisfacţii

Cosmin Roşca este un tânăr talentat pentru care timpul trece doar pentru a-i oferi şi mai multe idei şi mai multă inspiraţie.

Tâmărului din Teiuş, nu-i este  uşor pentru că viaţa pentru el nu a însemnat doar valorificare şi cultivarea talentului, ci şi o luptă nedreaptă. Totuşi frumosul a învins urâtul, adică arta l-a ajutat pe Cosmin să depăşească momente cumplite din viaţa sa care l-au maturizat în 11 ani aşa cum nimic nu o făcuse în 21 de ani.

Pasiunea pentru desenul tehnic era una de care era conştient încă din copilărie. În 1998 Cosmin şi-a reîntâlnit un vechi prieten la Sibiu, care făcea tatuaje. Un impuls de moment a dus la o decizie care avea să îi marcheze viaţa. „L-am întrebat dacă vrea să mă înveţe să tatuez. Parcă brusc am devenit fascinat de această artă. A fost doar o chestiune de moment“, a povestit tânărul. Deşi până atunci singurele desene pe care le făcuse au fost la şcoală, Cosmin era convins în sinea sa că va reuşi. „E vorba de grafică şi mie îmi plăcea foarte mult. Voiam să fac asta eram hotărât“, a afirmat Cosmin.

Mii de desene stau dosite în camera sa

Colecţia de desene a lui Cosmin Roşca cuprinde mii de desene. Visul său este ca într-o zi acestea să fie expuse şi oamenii să îi cunoască munca. Din nefericire lucrările sale deosebite zac în prezent în teancuri în camera sa. Cosmin se află în imposibilitatea materială de a organiza o expoziţie „Nu dispun de partea financiară ca să îmi permit aşa ceva deşi îmi doresc foarte mult. Îmi trebuie tablorile înrămate, sticla, dar costă foarte mult. Din acest motiv încerc să fac altceva. Încerc să fac web design. Am urmat chiar şi un curs în acest sens. Dar totuşi eu sper că într-o zi publicul larg va avea accea la lucrările mele“, a povestit Cosmin.

În prezent artistul autodidact lucrează la un proiect din care pasionaţii de arta tatuajului să înveţe ce înseamnă aceasta de la A la Z. „Vreau să le spun oamenilor ce înseamnă să faci un tatuaj. Cum să desenezi, cum să faci, totul despre sterilizare şi trucurile acestei arte“, a explicat Cosmin.

Din multitudinea de desene pe care le-a creat sute de clienţi îşi aleg în fiecare an „tema“ care li se potriveşte. Toate desenele lui Cosmin sunt create de el. „Îmi place şi când simt că am inspiraţie nu mă ridic din faţa colii de hârtie câte 7 ore pe zi. Nimic nu contează şi nimic altceva nu mai există pentru mine decât acele momente care prind contur“, a spus tânărul. Cât despre tatuaje Cosmin este fericit că este căutat, iar talentul său este apreciat. „Vin oameni din întreaga ţară. Până acum am avut din 10 judeţe şi din străinătate din Spania, Austria şi chiar Germania“, a povestit Cosmin.

Clientela şi-o construieşte „din vorbă-n vorbă“, după cum spune chiar el. „Oamenilor le place şi se interesează cine a făcut tatuajul. Aşa am ajuns să cunosc şi să tatuez sute de oameni“, a afirmat Cosmin.  Preţurile practicate de el sunt sub cele de pe piaţa tatuajelor. „Un centimetru pătrat eu îl fac cu 15-20 lei în condiţiile în care pe piaţă acesta este 70 lei“, a spus Cosmin.


Ce presupune un tatuaj şi cine şi-l poate face?
C.R.:
  „Oricine. Eu fac tatuaje permanente şi de aceea oamenii trebuie să fie hotărâţi când fac pasul acesta. Omul trebuie să îşi facă un tatuaj care îi place şi care îi reprezintă personalitatea.  E bine ca în momentul în care se decide să îşi facă tatuaj să fie o decizie definitivă că e mai dureros de scos decât de făcut. Ce trebuie să ştie omul care vine la o şedinţă de tatuat e să nu fi consumat băuturi alcoolice sau cafea“.

Ce vrei să faci în continuare?
C.R.:
„Vreau să ma apuc de air-brush, de grafică pe maşini. Tunning auto ca să înteleagă toată lumea. E la fel, o dorinţă de a mea de a-mi „exersa“ talentul şi în acest mod. Tatuajele rămân orcum marea ma pasiune pe care o fac cu sufeltul.  Dar vreau să îmi diversific pasiunile păstrând linia desenului“.

Ce-i place: „Faptul că există cineva foarte drag în viaţa mea căreia îi pot mulţumi pentru că mă inspiră şi m-a sprijint foarte mult. Mă simt norocos  că această persoană a apărut în viaţa mea şi îi mulţumesc.  Îmi place de asemena sinceritatea oamenilor şi ieşirile în natură. Îmi place să fiu o persoană activă şi creativă“.

Ce nu-i place: „Invidia şi prostia oamenilor care din nefericire reuşesc să ne afecteze pe toţi.  Urăc minciuna şi făţărnicia. Nu-mi plac oamenii care se folosesc de alţi oameni. Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt. O promisiune trebuie respectată“.    

Profil:
Data şi locul naşterii: 10 mai 1977, Alba Iulia
Studii: şcoala generală din Teiuş 
Stare civilă: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite