Alba Iulia: Portret. Ciprian Cioban doreşte să construiască un centru de tratament pentru hemofilici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciprian Cioban a reuşit să îşi construiască o familie şi o carieră în ciuda unei boli care pe mulţi dintre noi ne-ar lăsa fără vlagă. Tânărul director de firmă suferă de hemofilie, o boală ereditară cronică, care nu se poate vindeca. Albaiulianul care trăieşte în fiecare zi cu acestă maladie s-a implicat în mai multe acţiuni prin care doreşte să ii ajute mai ales pe copiii care suferă de acestă boală.

Ciprian Cioban este vicepreşedinte al Asociaţiei Hemofilicilor din România şi a reuşit să organizeze anul trecut o tabără pentru copiii cu hemofilie la Ighiu. Hemofilia este o boală ereditară generată de lipsa unuia dintre factorii de coagulare din sânge. Boala se manifestă prin sângerări interne care pot apărea şi în cazul unei lovituri uşoare.

În timp, boala generează probleme grave mai ales la nivelul articulaţiilor şi a muşchilor. O mare parte dintre cei care au hemofilie dobândesc pe timpul vieţii un handicap şi uneori au nevoie de proteze. „Este greu mai ales pentru copii. Sunt studii care spun că băieţii cu hemohilie sunt mai frumoşi, mai deştepţi dar din păcate nu au copilărie pentru că nu pot alerga, nu pot să se joace la fel ca alţi copii”, a spus Cristian Cioban, căruia i-a fost, de asemenea, furată copilăria.

Proiect îndrăzneţ

Ciprian Cioban, care pe lângă consultanţă economică oferă şi consultanţă pentru elaborarea proiectelor care solicită fonduri europene, lucrează acum pentru realizarea unui proiect care să faciliteze realizearea unui centru de tratament şi recuperare pentru bolnavii de hemofilie.

„Este un proiect mai amplu pe care doresc să îl facem la Alba Iulia. În România nu există o strategie de tratament pentru hemofilici, fondurile şi aşa foarte puţine, au fost reduse în ultima perioadă. În ţările din Vestul Europei tinerilor le este administrat factorul de care au nevoie în copilărie pentru a preveni alte probleme mai grave care pot apărea. Din păcate la noi nu e aşa, iar tinerii au de suferit”, spune Ciprian Cioban.

Avantaje pentru bolnavi şi pentru stat

Albaiulianul explică cât de important ar putea fi acest centru atât pentru bolnavi cât şi pentru stat. „Dacă în copilărie se administrează factorul coagulant care lipseşte, în perioada de creştere şi în adolescenţă nu ar mai apărea atât de multe hemoragii, care să distrugă articulaţiile şi care să ducă la handicap. Am realizat un raport cost-beneficiu. Statul ar câştiga dacă s-ar face un tratament profilactic deoarece nu ar mai trebui să plătească indemnizaţii pentru persoana cu handicap, pentru însoţitor. De asemenea ar scuti banii pentru intervenţiile de urgenţă deosebit de grave”, a mai explicat vicepreşedintele Asociaţiei Hemofilici din România.

Centrul pe care Ciprian Cioban doreşte să îl realizeze la Alba Iulia ar trebui să fie deschis pe tot parcursul anului să aibă dotările medicale necesare şi de asemenea personal specializat, psiholog asistenţi şi kinetoterapeuţi. „Este obligatoriu să se lucreze cu oameni bine pregătiţi. Este nevoie şi de psiholog deoarece mulţi tineri sunt inhibaţi şi speriaţi de boala pe care o au”, a mai spus albaiulianul.


De cât timp va fi nevoie pentru realizarea acestui centru?
C.C. „Eu sper să se poată realiza într-un an şi jumătate. Deocamnadă este doar în fază de proiect şi mai avem nevoie şi de un spaţiu. Sper să găsesc înţelegere la autorităţi pentru a realiza acest centru la Alba Iulia. Am primit o ofertă pentru un teren lângă Bucureşti dar eu aş dori să fie mai aproape de casă”.

Câte persoane care suferă de hemofilie sunt în judeţul Alba?
C.C. „În judeţul nostru sunt şapte hemofilici, trei dintre ei sunt copii şi patru sunt adulţi. Le este greu şi adulţilor deoarece medicamentele pentru ei se pot procura doar la centrul zonal de la Cluj Napoca unde cei din judeţul nostru nu sunt bine văzuţi şi nici bine trataţi”.

ce-i place:
„Iubesc muntele şi noi avem noroc că este destul de aproape. De câte ori am posibilitate împreună cu soţia mea încercăm să evadăm din oraş să mergem undeva în natură. Îmi place apa, mă relaxez dacă aud pârâul cum curge. Îmi place istoria şi liniştea, de care cred că avem cu toţii nevoie măcar din când în când”.

ce nu-i place:
„Urăsc nesimţirea. Mă indispune şi mă deranjază snobismul care la români este evident mai ales în acestă perioadă când fiecare încearcă să pară alt ceva decât este în realitate. Mă deranjază şi oamenii fără caracter, cei care nu îşi respectă cuvântul dat şi care în felul acesta demonstrează că nu înţeleg cât de impotant este să tratezi cu seriozitatea cuvenită fiecare lucru în parte”.

Alba Iulia frumoasă
"După părerea mea Alba Iulia este un oraş mic şi foarte cochet. Este un oraş frumos şi cred că are câteva atuuri în plus faţă de alte oraşe mai mari din ţară. Caracterul său istoric este deosebit de important şi cred că noi avem cu ce ne mândri. Cetatea poate să spună o poveste frumoasă. Sunt multe puncte de interes istoric şi turistic la Alba Iulia".

Alba Iulia urâtă

"Nu îmi place sistemul de relaţii dintre oameni. În continuare ai nevoie de recomandări de tot felul. Toată lume comentează încă acţiunile şi deciziile fiecăruia în parte. Din acest punct de vedere suntem încă un oraş provincial, care mai trebuie să crească, să se maturizeze".

profil
NĂSCUT La data de 8 iulie 1977, în oraşul Turda, iar în 1984 s-a mutat cu familia la Alba Iulia
EDUCAŢIE Facultatea de Ştiinţe Economice din Alba Iulia
OCUPAŢIE Director general al unei firme de consultanţă financiară
FAMILIE  Căsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite