Alba Iulia: Portret. Ioan Avram îi îmbracă pe albaiulieni de peste 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Ioan Avram îi îmbracă pe albaiulieni de peste 50 de ani
Alba Iulia: Portret. Ioan Avram îi îmbracă pe albaiulieni de peste 50 de ani

Ioan Avram este unul dintre cei mai cunoscuţi croitori din Alba Iulia. A început meseria ca ucenic în 1957, iar mai apoi a  lucrat la Cooperativa „Îmbrăcămintea”. După Revoluţie şi-a deschis un ateleier de croitorie pe bulevardul Transilvaniei unde lucrează haine de damă sau de bărbaţi, dar şi robe şi veşminte preoţeşti.

Moda feminină e mai interesantă

Croitorul din Alba Iulia spune că deşi face meseria de jumătate de secol în continuare cel mai mult îi place să croiască materialele şi să le transforme în articole vestimentare deosebite.

„Am făcut şcoala profesională de croitorie, iar mai apoi liceul şi şcoala de maiştrii. Cursurile în şcoala profesională le-am urmat la Ploieşti la Bacău şi la Craiova, iar practica la atelierul din Alba Iulia. După ce am terminat şi şcoala de maiştrii am lucrat o perioadă în birou dar m-am întors în atelier unde mă simt cel mai bine”, a spus Ioan Avram.

Croitorul, mai spune că este mai interesant să faci articole pentru dame, deoarece apar mereu tendinţe noi în moda feminină în timp ce hainele pentru bărbaţi îşi păstrează nota clasică.

„Hainele pentru femei sunt mai interesante, la moda bărbătească schimbările apar doar pentru tineret, până la 25 de ani se mai încearcă câte ceva. După vârsta de 25 de ani se preferă modelele clasice. Nu mai e ca în anii 70 când se purtau pantaloni trapez, cămăşile cu gulere largi sau iile”, a mai spus Ioan Avram.

Meserie pe cale de dispariţie

Ioan Avram crede însă că meseria pe care o practică se va stinge în următorii ani pentru că mai sunt puţin clienţi care doresc haine la comandă.

„Înainte toată lumea îşi mai lucra câte ceva. Dar hainele de acum, care sunt de gata, sunt de calitate bună. E normal aşa, se lucrează cu utilaje mai performanete. Am văzut că se fac croiuri pe calculator. Şi eu m-am modernizat, am luat o presă de călcat, nu mai calc cu fierul. Industria de haine a evoluat însă cu mult mai mult”, a spus croitorul.

Pentru că are comenzi mai puţine croitorul din Alba Iulia s-a specializat şi în fabricarea unor ţinute speciale cum ar fi robele pentru avocaţi sau judecători sau veşmintele preoţeşti. Cu toate acestea spune că meseria de croitor nu va mai exista foarte mult timp şi din acest motiv Ioan Avram nu şi-a mai luat ucenici.

„Practic croitoriile mici vor lucra doar finisaje, reparaţii, nu are rost să mai iau pe cineva căruia să-i transmit meseria. Acum aproape totul se găseşte în magazine”, a mai spus albaiulianul.

Aveţi un creator de modă preferat?
I.A.
:Urmăresc ce apare nou, care sunt tendinţele. Mă uit la televizor să rămân informat. Îmi place Cătălin Botezatu, cu toate că este un pic cam aiurit. Zina Dumitrescu are şi ea creaţii interesante. Am văzut câteva lucruri care mi-au plăcut şi la Romaniţa Iovan.

Hainele preoţeşti şi robele pentru cei care lucrează în justiţie sunt mai greu de făcut?
I.A.:
E destul de greu dacă nu ştii cum să lucrezi. În primul rând  la robe trebuie să şti exact modelul,  pentru că robele de avocat sunt diterite de cele de judecător. Cele mai multe haine preoţeşti pe care le-am făcut sunt negre dar şi aici trebuie să şti modelul. Ortodocşi au un fel de veşmânt, greco-catolicii altul şi romano-catolicii altul.

Ce-i place: "Cel mai mult îmi iubesc familia, copii şi nepoţii. Pe lângă croitorie îmi mai place însă şi fotbalul.
Sunt un admirator al FC Unirea, merg la meciurile lor de mult timp. Eu cred că omul pe lângă muncă în viaţă trebuie să aibă şi alte pasiuni, trebuie să ştie să trăiască".

Ce nu-i place: "Nu-mi plac oamenii care mint, care spun lucruri doar aşa ca să aibă ce spue. Nu îmi plac leneşii, cei care se plâng, merg la cerşit, stau cu mâna întinsă şi sunt tineri. Nici măcar nu se gândesc să îşi caute un serviciu, aşteaptă numai să primească".

Profil:
Născut: La 21 decembrie 1940 la Ciugud
Educaţie: Şcoala de maiştrii în ptofilul confecţii, absolvită în 1975 la Arad
Familie: Căsătorit, doi copii şi doi nepoţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite