Alba Iulia: Portret. Angela Târziu, meteorologul pasionat de poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Angela Târziu, meteorologul pasionat de poezie
Alba Iulia: Portret. Angela Târziu, meteorologul pasionat de poezie

Angela Târziu, de profesie tehnician meteo, reuşeşte să îmbine perfect profesia sa mai puţin obişnuită, cu creaţia artistică.

Pasiunea ei pentru scris a început din copilărie. „Pe la opt ani, m-am dus cu câteva versuri la tatăl meu care era ocupat cu construcţia casei. I-am citit ceea ce am scris, iar el a râs. M-am supărat foarte tare şi nu am mai pomenit nimic de poezie până la vârsta de 14 ani. M-am închis în mine. Abia în adolescenţă, am luat scrisul în serios“, a spus Angela Târziu.

Universul copilăriei transpus în versuri

Aceasta a debutat la vârsta de 16 ani în revista Gând Tineresc a Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia cu o poezie în vers alb. „Apoi din nou am avut o pauză, până la 21 de ani“, a spus albaiulianca. De această dată a pornit cu paşi mărunţi, dar siguri, pe tărâmul poeziei.

„Nu am fost influenţată de nimeni. Elevă fiind, vacanţele le petreceam la bunica mea la Almaşu Mare, care îmi oferea o libertate deplină. Îmi tăiam un caiet în două şi scriam: Angela Târziu, caiet de poezie. Îl purtam sub braţ, mergeam prin pădure, prin zonele mele speciale, cu tufe cu meri sălbatice. Aveam un deal, pe care nu aş fi suportat să mai calce nimeni. Trăiam într-o lume ideală. Din unele dintre poeziile mele reiese părerea de rău după raiul copilăriei“, a mai precizat poeta.

Nichita Stănescu i-a influenţat creaţia

Angela Târziu consideră că scrisul se savurează în linişte şi tăcere. „Scrisul este o intimitate. Ca şi scriitori care-mi plac şi pot spune că m-au influenţat sunt Nichita Stănescu şi Panait Istrati. De asemenea, consider că Mihai Eminescu ne reprezintă pe toţi. Era necesar să apară un poet care să ne reprezinte pe toţi. Pentru românii din Serbia, Moldova, oriunde în străinătate, Eminescu e pe primul loc, acesta fiind poetul care-i uneşte. El este un fel de reprezentant al esenţei noastre. Îmi place şi Nikos Kazantzakis, ce a devenit cunoscut după ecranizarea cărţii Zorba Grecu“, a mai spus poeta.

Aceasta a completat că preferă cărţile despre îngeri. „Avem nevoie de îngeri şi prezenţa lor trebuie să o simţim. Scânteia divină e în fiecare. Cine nu o simte, e un om care are urechile sufletului închise“, a spus Angela Târziu.

„Urma tăcerii“

Cel mai recent volum care poartă semnătura Angelei Târziu este cel intitulat „Urma tăcerii“. Cartea a fost lansată vineri la Alba Iulia şi s-a bucurat de o foarte bună primire din partea publicului. Acest volum urmează cărţii „Vacanţă cu pitici“, o proză cu umor, scrisă „pentru copilul din fiecare dintre noi“, după cum a declarat Angela Târziu.

Cum v-aţi defini poezia?
A.T.: „Iubesc filosofia. Omul este ceea ce gândeşte. E foarte importantă atitudinea faţă de viaţă. Consider că există foarte multe frecvenţe în această lume, şi depinde de noi pe care dintre acestea o alegem. Dacă optăm pentru una încărcată cu energie negativă, rămânem la un anumit nivel, iar dacă e una pozitivă, atunci tindem să avansăm.“

Ce filosofie de viaţă aveţi?
A.T.: „Unii îşi descoperă scânteia divină, alţii nu. Ca să stai în două picioare trebuie să o recunoşti, dacă nu, stai în patru. Când răneşti un om, răneşti scânteia divină. Când loveşti un om, loveşti scânteia divină. E normal să fie aşa. Destinul nostru nu e în mâinile noastre, avem doar liberul arbitru. În rest, ne-am născut fără să ştim, plecăm fără să ştim, fără să vrem. Aceasta e teoria mea.“

Ce-i place: „Îmi plac oamenii de onoare, îmi plac oamenii care nu se mint pe sine, şi nici pe alţii. În momentul în care îi dispreţuieşti pe ceilalţii, trebuie să te gândeşti ce dispretuieşti la tine. Înseamnă că nu recunoşti scânteia divină. De asemenea, îmi place dansul. Îmi plac copiii. Din respect pentru copiii care au murit la revoluţia din 1989, ar trebui să ne ridicăm în picioare cu demnitate, şi să ne îndreptăm spre normalitate“, a spus poeta

Ce nu-i place: „Nu îmi place minciuna. Nu-mi plac orgoliile prosteşti. De asemenea, nu-mi place lispa noastră de unitate,“ a afirmat Angela Târziu.

Profil:
Născută la: 12 decembrie, 1955 la Alba Iulia
Liceul teoretic „Horea, Cloşca şi Crişan“
Familie: necăsătorită, un băiat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite