Alba Iulia: Portret. Ioana Adriana Raica îmbină creaţia cu pedagogia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Ioana Adriana Raica îmbină creaţia cu pedagogia
Alba Iulia: Portret. Ioana Adriana Raica îmbină creaţia cu pedagogia

Ioana Adriana Raica este de părere că un artist plastic valoros trebuie să aibă, alături de talentul nativ, deschidere spre mai multe reprezentări, spre mai multe tehnici. Nu se poate axa, de exemplu, doar pe abstract, fără a stăpâni o pictură viguroasă, realistă.

Primul om care a îndrumat-o spre arta plastică a fost profesoara de desen şi pictură din şcoala generală. I-a urmat sfatul şi, după ce a absolvit Liceul de Arte Plastice din Alba Iulia, s-a înscris la Universitatea „George Enescu” din Iaşi.

Predă pictură, sculptură şi design ambiental


S-a specializat în pedagogia artelor şi conservare, restaurare. „Am avut plăcerea să-mi dau licenţa cu profesorul Dan Mohanu, unul dintre cei mai renumiţi restauratori de pictură murală din România”, a spus Ioana Adriana Cristea. De un an de zile activează în cadrul Centrului Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia. Predă pictură, sculptură şi design ambiental la elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 45 de ani.

„La pictură, am avut multe succese cu elevii, în cadrul a şapte expoziţii, foarte apreciate. Ne-am axat pe pictură de şevalet şi, mai ales, pe pictură religioasă, pe sticlă şi pe lemn. Am avut participări elogiate la Blaj, la Asociaţiunea „ASTRA”, Despărţământul Timotei Cipariu şi la Salonul de Icoane din Aiud. Am abordat ca tematică icoanele „maierene”, descoperite în fostul cartier Maieri din Alba Iulia. Sunt plăcute ochiului, îţi face o deosebită plăcere să le pictezi şi, mai ales, să le vezi”, a povestit profesoara.

”Un artist complet trebuie să stăpânească mai multe tehnici”

În opinia sa, în arta plastică e foarte important să înveţi a crea ceva, să ai un maestru foarte bun care să te instruiască. „Talentul trebuie cultivat, un artist complet trebuie să stăpânească mai multe tehnici. Nu poţi crea ceva valoros fără să fi îndrumat spre direcţia respectivă. Mai întâlnim kitsch-uri, non-valoare, pentru că de multe ori nu se porneşte de la nişte rigori ale compoziţiei, ale desenului, care de multe ori se ignoră, din păcate”, este de părere artista plastică.

Şi Ioana Raica asta cultivă - talentul în rândul elevilor săi, unii dintre ei cu real potenţial, după cum spune: „În domeniul picturii, Emanuel Dăian este un tânăr foarte talentat, deosebit, are un stil propriu de a se exprima, ceea ce la 12 ani înseamnă foarte mult. De asemenea, avem în clasă un mic poet, pe Radu Andrei Sebeni, tot de 12 ani, foarte talentat şi în scris şi în pictură. De altfel, a şi fost premiat la Blaj, de Consiliul Judeţean Alba, pentru lansarea unui volum de carte cu poeme istorice. Un mare succes în domeniul artei plastice a avut şi scriitoarea Daniela Ghigeanu, membră a Uniunii Scriitorilor, care are un talent deosebit şi în pictură nu numai în scris”, a mai afirmat Ioana Raica.

Ce ne puteţi spune despre artistul plastic Ioana Raica?

I.R.: „Am abordat foarte multe tehnici. Am avut plăcerea de a studia în facultate grafică, pictură religioasă, vitralii, pictură pe pânză, sculptură. Încă din facultate, am avut foarte multe participări, pe plan naţional (Oradea, Cluj, Aiud, Alba Iulia) şi internaţional (Franţa, Germania), cu pictură şi grafică, dar şi cu icoane pe sticlă. La cele mai multe, am fost prezentă prin intermediul Fundaţiei Inter-Art Aiud.”

Ai o lucrare de care îşi aminteşti cu plăcere?
I.R.: „Da. Am participat la un concurs internaţional în SUA. Eram studentă, lucrarea mea, în domeniul graficii, a fost selectată în cadrul facultăţii. Eu nu am fost efectiv în SUA, dar am trimis lucrarea, care obţinut premiul trei. Am ţinut foarte mult la această lucrare, dar, din păcate, a fost reţinută acolo, însă asta a fost regula concursului.”

Ce-i place:
„În timpul liber îmi place să citesc şi să vizionez filme de calitate, sunt o mare cinefilă. Apreciez sinceritatea, bunul simţ, loialitatea, modestia oamenilor. Mă atrag, de asemenea, persoanele deschise, sociabile. Îmi place să am mulţi prieteni. Normal, cel mai mult îmi place să lucrez cu copiii, să îi învăţ ce înseamnă arta şi lucrurile frumoase.”

Ce nu-i place:
„În primul rând, îmi displace minciuna, iar în al doilea rând, nu-mi plac oamenii falşi, cu două sau mai multe feţe. Mă deranjează, de asemenea, lipsa de civilizaţie, indolenţa, aroganţa, vulgaritatea, lipsa de respect.”

Profil

Data naşterii: 19 noiembrie 1984, Alba Iulia
Educaţie: doctorand Universitatea „George Enescu” Iaşi
Starea civilă: necăsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite