Alba Iulia: Portret. Adriana Moise: „Elevii veneau ca recruţii, cu valize de lemn“
0Profesoara Adriana Moise predă chimia în Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud de 31 de ani. A fost elevă în cadrul acestei instituţii de învăţământ şi s-a reîntors ca dascăl după absolvirea facultăţii. Practic, începând din clasa a I-a nu a lipsit din colegiu decât patru ani, în perioada studenţiei.
„Am ales această profesie, pentru că iubesc copiii. Ca să fii profesor, trebuie mai întâi de toate să iubeşti copiii şi apoi materia pe care o predai”, declară Adriana Moise.
Îşi reaminteşte cu plăcere că a fost primită cu bucurie în cancelaria colegiului de foştii săi dascăli, chiar dacă la început i-a fost greu să păşească pe intrarea cadrelor didactice, pentru că i se părea grandioasă. „Dascălii mei au constituit pentru mine adevărate modele şi le sunt recunoscătoare că m-au ajutat la formarea mea ca profesoară”, spune dânsa.
Ca profesoară şi-a regăsit liceul transformat din teoretic, cu trei clase paralele, foarte bine cotat la nivel de judeţ, în grup şcolar auto, cu foarte multe clase de profil industrial. „La începutul anului şcolar curtea era plină de copii, în proporţie de 80% băieţi. Veneau pe-atunci ca recruţii, cu valize de lemn, din Apuseni, dornici să se facă şoferi. Am fost un pic şocată”, recunoaşte Adriana Moise.
A format generaţii de chimişti
A predat încă din primul an la şapte clase a IX-a, dirigintă fiind la una din ele. S-a impus în scurt timp ca o remarcabilă profesoară de chimie reuşind, mai ales după anul 1994, când colegiul s-a reîntors la profilul tradiţional – cel teoretic, să formeze generaţii de chimişti, medici sau farmacişti, mulţi dintre ei olimpici cu rezultate deosebite pe plan naţional în perioada liceului.
„Primul olimpic la chimie l-am avut în anul 1986, dintr-o clasă cu profil electrotehnic, Rareş Moise, actualmente este medic stomatolog în Cluj. De atunci încoace, am avut în jur de 25-30 elevi participanţi la faza naţională”, povesteşte profesoara.
Locul trei pe ţară la olimpiadă
La acest capitol, îşi aduce aminte că cel mai bine s-au situat Nicoleta Mariş şi Adrian Vlad, care au obţinut locul trei pe ţară. „Dacă s-ar parcurge lista olimpicilor naţionali, s-ar observa că foarte rar se întâmplă ca elevi din oraşe mici să se claseze pe podium. Faptul că elevi din Aiud au reuşit acest lucru a fost un lucru extraordinar”, afirmă Adriana Moise.
La fel de remarcabil ca şi faptul că în anul 2000 nu mai puţin de 16 elevi de-ai profesoarei, din aceeaşi clasă, au intrat la medicină sau farmacie la facultăţi de tradiţie din Cluj Napoca, Timişoara sau Sibiu. Nu în ultimul rând, trebuie precizat la capitolul realizări ale profesoarei Adriana Moise faptul că este coordonator ştiinţific şi iniţiator al revistei „Atom”, publicaţie a elevilor Colegiului „Titu Maiorescu” Aiud.
Aţi avut ca profesor o dezamăgire aparte?
A.M.: „Da. E vorba de o întâmplare legată de elevul Adrian Vlad, care în clasa a X-a a fost depunctat pe nedrept la faza pe judeţ a olimpiadei de chimie şi nu a mai putut participa la faza pe ţară, în ciuda faptului că a avut o lucrare foarte bună. Ar fi trebuit ca eu să mă zbat şi să merg până în pânzele albe pentru a-i face dreptate, dar era în acea perioadă o aşa conjuctură, încât nu aveam nici o şansă. Sigur că la acea vârstă, Adrian nu a înţeles, dar asta l-a făcut să se mobilizeze şi în clasa a XI-a a obţinut locul trei pe ţară la olimpiada de chimie. Am avut şi anul acesta o astfel de dezamăgire, tot la faza judeţeană, când un elev, clasat pe locul doi, a făcut contestaţie şi, culmea ciudăţeniei, la subiectul numărul doi i s-au adăugat două puncte, iar la subiectul trei a fost depunctat cu două puncte. E dureros când i se face o nedreptate unui copil. Nu-i bine să-i faci nimănui o nedreptate, dar când o faci unui copil îl marchează pe toată viaţa.“
Ce-i place: „Îmi place foarte mult să îngrijesc flori. La oameni apreciez, în primul rând, caracterul, pentru că de aici rezultă respectarea cuvântului dat, demnitatea. Nu în ultimul rând, apreciez capacitatea de concentrare, modul de a fi mereu prezent în ceea ce faci”.
Ce nu-i place: „Mă deranjează nesimţirea, în primul rând. Mă supără, de asemenea, oportunismul, minciuna, la fel cum îmi displac laşitatea, lăcomia, parvenitismul, lipsa de educaţie, ipocrizia, actul de rea-credinţă cu scop de profit.”
Profil
Data naşterii: 23 aprilie 1955, Aiud
Educaţie: Facultatea de Chimie Cluj Napcoa
Starea civilă: necăsătorită