Alba Iulia: Poliţistul Dumitru Dumbravă şi finul său sunt acuzaţi de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Poliţistul Dumitru Dumbravă şi finul său sunt acuzaţi de fapte de corupţie
Alba Iulia: Poliţistul Dumitru Dumbravă şi finul său sunt acuzaţi de fapte de corupţie

Procurorii DNA Alba Iulia au dispus, ieri, trimiterea în judecată a ofiţerului de poliţie Dumitru Dumbravă şi a finului acestuia, Ovidiu Sântioană. Ei sunt acuzaţi că au primit bani şi bunuri în valoare totală de 6.100 de lei pentru a interveni într-un dosar penal.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus, ieri, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a ofiţerului Dumitru Dumbravă arestat în urmă cu două săptămâni pentru trafic de influenţă în formă continuată. Alături de poliţist a mai fost trimis în judecată finul acestuia, Ovidiu Sântioană, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Finul a intermediat „afacerea”

„În perioada 10 – 11 mai 2009, inculpatul Dumbravă Dumitru Valentin, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului (IPJ) Alba - Serviciul Poliţiei Rutiere, cu ajutorul inculpatului Sântioană Ovidiu, a pretins şi primit de la un denunţător bani şi bunuri în valoare totală de 6.100 lei, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă magistraţii procurori din cadru Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş şi pe lângă funcţionarii din cadrul Serviciului de Medicină Legală Alba”, se arată într-un comunicat de presă al DNA Alba Iulia.

Intervenţia poliţistului ar fi trebuit să determine o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care denunţătorul era cercetat pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o alcoolemie peste limita legală. Acesta este un cioban, care a fost prins beat la volan. Pe lângă suma de bani, Dumitru Dumbravă a mai primit de la denunţător şi doi miei.

 „Transferul” banilor şi al mieilor de la denunţător la poliţist a fost făcut de către finul subinspectorului Dumitru Dumbravă, Ovidiu Sântioană. Cei doi suspecţi, Dumbravă şi Sântioană au fost reţinuţi pe 13 iulie de procurorii DNA şi au fost prezentaţi judecătorilor Curţii de Apel Alba Iulia care au emis mandatul de arest preventiv. Iniţial au primit mandate pe o perioadă de 20 de zile, însă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, perioada de arest preventive a fost prelungită la 29 de zile. 

Poliţistul a fost suspendat din funcţie

După arestarea poliţistului, şeful IPJ Alba, comisarul şef de poliţie Tudor Grindean, a dispus declanşarea procedurii cercetării prealabile disciplinare. Dumitru Dumbravă a fost suspendat din funcţie şi, până la finalizarea procesului, a fost pus la dispoziţia anchetatorilor.

„Este o situaţie foarte gravă şi fără precedent pentru noi. Au mai fost poliţişti cercetaţi, dar este primul caz în care este vorba despre bani. Poliţistul care a făcut acest gest nu avea o situaţie care să îl determine să facă acest lucru”, a spus Tudor Grindean.

Comandantul IPJ Alba a mai precizat că la nivelul instituţiei s-a luat decizia întăririi disciplinei în cazul poliţiştilor care lucrează direct cu oamenii pe stradă şi că a luat decizia de a nu mai tolera nicio abatere din partea subordonaţilor.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Alba Iulia. Inculpaţii riscă între 2 ani şi 10 ani de închisoare conform articolului 257 din Condul Penal privind traficul de influenţă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite