Podul de la Lunca Arieşului a devenit impracticabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţia podului de la Lunca Arieşului s-a agravat aseară. Foto: ISU Alba
Situaţia podului de la Lunca Arieşului s-a agravat aseară. Foto: ISU Alba

Situaţia celor 150 de locuitori ai satului Lunca Arieşului, izolaţi din punct de vedere a accesului auto de cinci zile, a devenit şi mai gravă după ce podul de peste Arieş s-a prăbuşit parţial aseară. Maşinile mici blocate în sat au fost evacuate tot pe pod, care a fost ancorat de patru excavatoare.

Şoferului unui camion de 16 tone a trecut ieri şi a determinat prăbuşirea parţială a podului. Accesul pietonal, care până acum se putea face destul de uşor, a devenit aproape imposibil.

Un camion de 16 tone a trecut pe pod

Prăbuşirea s-a datorat faptului că şoferul unui camion în greutate de 16 tone a decis să părăsească satul pe pod deşi acesta nu prezenta siguranţă că va rezista. „Un inconştient nu a mai aşteptat şi a trecut pe pod cu camionul. Jandarmul care era de pază nu a avut ce să-i facă. Păcat că s-a ajuns ca situaţia să se agraveze din această cauză. Pentru astăzi pregătisem să evacuăm camionul prin albia Arieşului, pe unde permite apa“, a spus primarul comunei Poşaga, Ioan Botaş.

În cursul zilei de ieri, toate cele 20 de autoturisme blocate în sat au fost evacuate pe pod. Pentru ca scoaterea maşinilor să se facă în siguranţă, podul a fost susţinut de patru excavatoare. „În acest moment în sat nu mai este nicio maşină. Am asigurat transportul de alimente la cele trei magazine din sat. De asemenea, s-au efectuat analizele apei din fântâni. Trei fântâni au apă potabilă care se poate folosi“, a completat primarul.

Patru copii nu merg la şcoală

Ioan Botaş nu a putut oferi un termen până la care va fi deschisă o cale pietonală sigură pentru oameni. Deocamdată se fac evaluări, atât în ceea ce priveşte siguranţa actualului pod cât şi costurile impuse de amenajarea unei pasarele pe cabluri de sârmă. Patru copii din Lunca Arieşului nu merg încă la şcoală, din cauza situaţiei impuse de pod. Primarul a spus că se va încerca în zilele următoare găsirea unei soluţii pentru ca aceşti copii să poată merge la şcoala unde studiază, în centrul comunei Poşaga. În sat locuiesc doar aproximativ 10 persoane care au serviciu. Cu ajutorul jandarmilor şi al pompierilor au reuşit să plece din sat până acum. Lunca Arieşului este, în majoritate, un sat depopulat, cu familii ce au vârste de peste 50 de ani.

Starea de spirit a oamenilor din Lunca Arieşului este una agitată. „Suntem foarte îngrijoraţi pentru că nu ştim cât vom sta aici izolaţi. Nu ne spune nimeni ce se întâmplă cu podul, dacă mai poate fi reparat sau când se va face altceva. Suntem multe persoane în vârstă în sat şi nu ştim ce să facem dacă ni se întâmplă ceva“, a spus Onismin Copil (80 ani), locuitor al satului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite