Podul avariat de Arieş în Apuseni, păzit de pompieri şi jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul nu mai poate fi utilizat pentru traficul auto. Foto: ISU Alba
Podul nu mai poate fi utilizat pentru traficul auto. Foto: ISU Alba

Situaţia locuitorilor din satul Lunca Arieşului, comuna Poşaga, este neschimbată la două zile de la avarierea podului peste Arieş de apele învolburate ale râului. Podul făcea legătura între sat şi drumul naţional nr. 75. Autorităţile au evacuat peste 40 de turişti, care au mers să sărbătorească Revelionul în satul din Apuseni.

Ploile căzute în ultimele zile şi topirea zăpezii în Apuseni au determinat creşterea debitului Arieşului la un nivel record pentru ultimii ani. În comuna Arieşeni s-a înregistrat un record de precipitaţii pentru această perioadă a anului, respectiv de peste 81 de litri pe metrul pătrat. Din Arieşeni şi până la Poşaga, pe o distanţă de peste 100 de kilometri, au fost inundate zeci de locuinţe, precum şi hectare întregi de teren.

Cea mai gravă situaţie se înregistrează la Lunca Arieşului, unde aproximativ 150 de persoane, majoritatea în vârstă, sunt izolate de restul lumii. Reprezentanţii ISU Alba şi ai Primăriei Poşaga au stabilit un serviciu de permanenţă la pod, unde se află angajaţi ai instituţiei precum şi jandarmi. Podul poate fi utilizat pentru traficul pietonal, dar numai cu ajutorul pompierilor.

Autorităţile aşteaptă scăderea apelor

În sat au rămas blocate peste 20 de maşini. O parte dintre acestea aparţin unor persoane care au venit la Lunca Arieşului pentru a sărbători Revelionul. Scoaterea maşinilor din sat nu este posibilă, pentru că nu există altă drum. „Aşteptăm să scadă apa pentru a găsi o soluţie de a scoate maşinile din sat. Am evacuat peste 40 de persoane venite din altă parte, cărora le-am asigurat şi transport. În momentul de faţă, în sat mai sunt doar localnici“, a spus primarul din Poşaga, Ioan Botaş.

Soluţia la care se gândesc autorităţile locale pentru scoaterea maşinilor este constuirea unui pod mobil împreună cu Batalionul de Geniu din Alba Iulia. „În două, trei zile sperăm să se retragă apele şi să ne putem apuca de lucu“, a completat primarul. Azi dimineaţă, niciunul din râurile şi văile care au provocat inundaţiile din ultima zi a anului 2009 (Ampoi, Abrud, Sohodol, Ciuruleasa şi Arieş) nu mai prezenta pericol. Doar pe râul Mureş se înregistra depăşirea cotei de atenţie cu 27 de centimetri în zona oraşului Ocna Mureş.

Zeci de locuinţe inundate

În ultima zi a anului 2009, în oraşele Abrud şi Cîmpeni au fost inundate 16 locuinţe şi 27 de anexe gospodăreşti, în comuna Roşia Montană, apa a pătruns în 21 de locuinţe şi 32 de anexe, iar în comuna Meteş, au fost afectate opt case.

În Alba Iulia a fost inundat demisolul unei locuinţe, în Sohodol, au fost inundate, de asemenea, şase curţi şi anexe, iar în Ciuruleasa, opt pivniţe. În aceeaşi comună au fost colmatate 17 podeţe, iar trei hectare de teren agricol au fost inundate. Două pivniţe au fost inundate în Ighiu, iar o alta în oraşul Zlatna. Şi în comuna Bistra apa a pătruns în zece subsoluri şi zece anexe gospodăreşti.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite